“Vrouwen” wijnen van Chateau de Panéry, une belle histoire

IMG_5046

Door het bloggen en doordat ik regelmatig naar events ga, rol je eigenlijk van het ene onderwerp in het andere. Zo belande ik tijdens een persconferentie over de Tour de France op de stand van de HEMA, die daar op de vakantiebeurs stond met wijnen. Beetje wijnproeven is altijd lekker en leuk, maar vooral de verhalen achter zo’n wijn vind ik interessant. Na het proeven van onder andere de rosé Piqniq attendeerde de dame achter de balie mij op nog een wijn die bij de HEMA te koop is, de Saint Martin. Al deze wijnen, wit, rood en rosé, hadden vrouwen namen zoals Cuvée Isebel en Cuvée Angélique. Daar wilde ik het fijne van weten en ik zocht contact met Angélique, de vrouw achter deze wijnen.

IMG_3845

Het verhaal achter de “vrouwen”wijnen

Het is April 1988 als tijdens een electronica beurs in Hannover Rutger en Angélique elkaar leren kennen en hals over kop verliefd worden. Angélique is dan 20 jaar, student en woont in Eindhoven en Rutger is dan 37 jaar, woont in Vught en is directeur van KRP Power Source in Etten-Leur. Als Angélique gaat studeren in Maastricht, verliezen ze elkaar uit het oog.

Angélique gaat wonen in Fourons Saint Martin in België, waar ze in een oude boerderij woont en waarvan ze de helft verhuurt als vakantiehuis.Voor de gasten wordt als welkomsgeschenk altijd een fles wijn neergezet.

IMG_1283

Op een dag loopt Angélique door de HEMA en valt haar oog op een fles rode wijn met de naam ‘Saint Martin’. « Dat is leuk als welkomstwijn, een fles met de naam die correspondeert met het dorp waar ik woon » denkt ze. Ze koopt de fles wijn, die goed bevalt en gaat op zoek naar de producent, zodat ze in de zomervakantie, net zoals het jaar daarvoor, de achterbak van de auto weer kan vullen met wijn. Op de schroefdop staat het internetadres : www.panery.com

foto 2

Als ze de pagina opent, verschijnt tot haar stomme verbazing de foto en de naam van Rutger op de pagina. Dit dringt maar moeilijk tot haar door : Rutger, wijnboer in Zuid Frankrijk ? De laatste keer dat ze hem zag werkte hij in Etten Leur en woonde hij Vught!
Enkele dagen later besluit ze Rutger te bellen, het idee dat ze haar eerste grote liefde terug heeft gevonden laat haar niet meer los !

IMG_2524

Ze belt Rutger op en vanaf dat moment stortten de twee in het enthousiast uitwisselen van wat je allemaal van elkaar wilt weten na 20 jaar. Een intensief emailverkeer volgt, met uiteindelijk een uitnodiging van Rutger om op bezoek de komen op de Panéry.
Op 12 mei 2008 neemt Angélique het vliegtuig naar de Panéry om er nooit meer weg te gaan !

IMG_1273

Rutger en Angélique zijn inmiddels 5 jaar getrouwd en werken samen op de Panéry met hun 3 kinderen (twee dochters en één zoon), paarden, honden, kippen en poezen.

Stille getuige van dit hele verhaal is nog steeds te koop bij de HEMA : De Saint Martin, Cuvée Angélique (grenache en syrah). Inmiddels zijn ook de twee dochters vernoemd :

de rosé (grenache, syrah en cinsault) Saint Martin Cuvée Juliet , de witte (100% Chardonnay) Saint Martin Cuvée Isebel. De zoon des huizes heeft ook een eigen wijn gekregen de merlot Saint Martin Cuvée Rafael, waardoor niet alleen meer de vrouwen de boventoon voeren op Panéry.

IMG_9374

Opgroeien op een wijnboerderij is een groot voorrecht; Rafael poseert hier met zijn knuffel op de wijn die vernoemd is naar ‘Opa Skip’, de vader van Rutger: Cuvée Henry


De wijnen zijn te koop bij de HEMA, maar op de website www.panery.com staan nog veel meer restaurants en verkopers van deze bijzondere wijnen.

Beeldmateriaal: Mireille den Hartog, Chateau Panéry
Van Franse Bodem
logo Fb mail

2 Reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.