Vreemde Druiven in het Kroatisch binnenland (Wijnreis deel 1)

Vroeg in de morgen vertrekken we uit Amsterdam. Het doel van deze wijnreis is om Kroatische wijn van vreemde druiven te proeven (zie vorige blog). Is een wijn goed genoeg, dan nemen we direct wat dozen mee. Op het eerste deel van de wijnreis hoeven we de knoop gelukkig niet zo snel door te hakken: we komen op de terugweg nog een keer langs Zagreb en kunnen dan alles meenemen. We hebben zo min mogelijk meegenomen zodat er op de terugweg in ons piepkleine busje genoeg ruimte is voor ongeveer 350 flessen wijn. Logistiek stagiair Joris heeft zelfs een provisorische koeling geklust om de wijn koud te houden. Handig, zo’n klusser.

Wijnreis

Maargoed, we vertrekken dus vroeg in de ochtend uit Amsterdam. In twee lange dagen tuffen we met 80 km per uur naar Zagreb. Vanuit daar bezoeken we vijf binnenlandse wijngaarden. Kroatië is als wijnland in twee stukken te delen: het binnenland, waar vooral witte wijn wordt verbouwd zoals RieslingPinot Blanc en Chardonnay, en de kust en eilanden, waar meer rode wijn verbouwd wordt (daarover in mijn volgende artikelen meer). Ik ben in het binnenland vooral op zoek naar een goede Graševina. We bezoeken hiervoor vier wijngaarden rond Zagreb en één in Kutevo, een dorp een paar uur ten oosten van Zagreb. Ik kan er wel vijf artikelen over schrijven, zo veel is er over te vertellen. Maar ik beperk me tot de twee met de lekkerste wijn: Bolfan en Krauthaker.

Wijnhuis Bolfan

We worden ontvangen door directeur en oprichter van het wijnhuis, Tomislav Bolfan. Het is een antroposoof, maar ook een zakenman. Hij praat langzaam en lijkt zijn hele middag voor ons te hebben vrijgemaakt. Terwijl hij praat duwt hij ons stapels folders in de handen over de activiteiten op zijn wijngaard, het vakantieverblijf dat er is gebouwd en, natuurlijk, zijn wijn. Hij verbouwt biologisch-dynamische wijn, wat bij Bolfan betekent dat hij de druivenstokken gezond houdt en gifstoffen vermijdt. Maar als voormalig ingenieur houdt hij van geavanceerde techniek en gebruikt moderne apparaten omdat het de kwaliteit van zijn wijn ten goede komt. In zijn folders staat dat de speciale Bolfan-smaak bovendien veroorzaakt wordt door elfjes die op de wijngaard rondvliegen en ’s nachts de wijn smaak influisteren. Maar dat durft hij denk ik niet te vertellen aan deze nuchtere Hollanders.

wijngaard

Ik ben erg benieuwd naar de smaak van de wijnen. Andere biodynamische wijn die ik heb geproefd vond ik niet echt lekker. Ze hadden allemaal een soort zware aardsheid, bijna mest-achtig, die me na een paar slokken ging tegenstaan. We proeven acht van zijn wijnen, die tot mijn verrassing licht en fruitig zijn. Zelfs zijn dessertwijn (een Sauvignon Blanc, late pluk 2012) is fruitig, gebalanceerd en zoet op een hele lichte manier. We zijn vooral onder de indruk van zijn Breg Cuveé White uit 2011 die fris citrusachtig is en van zijn twee Rajnski Rizlings (Duitse Riesling). De eerste (uit 2012) was pas nét gebotteld en had een bloemige, frisse peer-achtige smaak. Hij is met natuurlijk gist gefermenteerd. De tweede Riesling is uit 2011 en net zo fris en bloemig en neigde wat meer naar groene appel. Met alle drie had ik zó willen wegrennen. Dat is een goed teken, ik ga de komende week nadenken of één van de drie past bij het assortiment van Vreemde Druif. Vreemd is Riesling zeker niet, wel typisch voor de vreemde streek, van hoge kwaliteit en allerbelangrijkst (je voelt hem al aankomen) heel erg lekker. We nemen de Breg en Rieslings mee om ’s avonds nog een keer te proeven. Het is een zware baan.

wijnhuis krauthaker

Wijnhuis Krauthaker

Een dag later zijn we in het gehucht Kutjevo, waar tussen glooiend groene heuvels en onder een strakblauwe lucht wijnhuis Krauthaker ligt. In tegenstelling tot Bolfan is het een nuchtere boer, die is begonnen als wijnmaker in een grote communistische wijnmakerij. Toen het communiste regime viel, was hij één van de eersten die een eigen wijngaard begon. Zijn wijnen vlogen over de toonbank en in ruim twintig jaar is hij bekend geworden als één van de beste wijnmakers van Kroatië. Hij is er zelfs voor geridderd. We worden ontvangen bij zijn oudste wijnkelders en krijgen een rondleiding door het complex. Elk jaar is er een stukje kelder en wijngaard bijgebouwd, waardoor de kelders een doolhof zijn en de wijngaard een lappendeken is. Maar wel een goed georganiseerde lappendeken: door een eigen weerstation en strak gecontroleerde druiventeelt kan Krauthaker tot in detail nagaan wat er gedaan moet worden om een zo goed mogelijke wijn te krijgen.

We proeven elf van zijn wijnen. Ongeveer 60% van de productie bestaat op dit moment uit Graševina, waar ze zes verschillende wijnen van maken. Precies wat ik zoek! We hebben bij een kleine wijngaard (Sember) al een redelijk goede Graševina geproefd, maar in mijn ogen te duur voor de kwaliteit. Alle Krauthaker-wijnen waren geweldig. Complex, smaakvol en verfijnd. Ook de rode wijnen waren goed, hoewel het klimaat er eigenlijk niet zo geschikt voor is. Vooral de Pinot Noir uit 2011 was memorabel: eerst (bos)fruitig met een beetje vanille, daarna frisse zuren en een lange kruidige afdronk.

Maar dan de Graševina’s, waar ze beendroge tot zoete dessertwijn van maken, en alles er tussen. De Graševina Mitrovac (2012) sprong er voor mij uit. Droge wijn die tintelt op je tong met een romig mondgevoel, mineralen en goed gebalanceerde zuren. De druiven voor deze Mitrovac worden verbouwd op een helling die zo steil is dat ze geen machines kunnen gebruiken. Voor de zware arbeid gebruiken ze daarom nog paarden. Hier hoef ik niet lang over na te denken: die nemen we mee.

In de komende dagen rijden we door Bosnië Herzegovina naar Dubrovnik. Vanaf het schiereiland Peljesac begint de zoektocht naar vreemde druiven langs de kust.

Interesse in meer nieuws over vreemde druiven en de wijnreis van Suzanne?  Bezoek ook eens haar facebookpagina voor prachtige foto’s en belevenissen van de wijnreis, dus op Vreemde Druif en laat een like achter! Kijk ook eens op vreemdedruif.nl voor meer en lekkere wijnen en meer over de wijnreis. Voor meer artikelen over Suzanne klik hier

Enhanced by Zemanta
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.