Vorst dwingt tot sproeien in wijngaard

vorst in wijngaardJohn Huisman voelde het aankomen. Op de nacht van dinsdag/woensdag zou het behoorlijk gaan vriezen. En dat kon zijn wijngaard juist niet hebben. Zijn druivenplanten begonnen net te knoppen.

John, van de Reestlandhoeve in Balkbrug, kreeg het er druk mee. Hij moest zijn wijngaard beschermen tegen de vorst. Dat deed John door de wijngaard te besproeien met water, waardoor er een bedekt ijslaagje de knoppen beschermde tegen de vorst. John is de hele nacht in de weer geweest met de sproeiers. “Als het water bevriest op de planten komt warmte vrij, waardoor de knop op nul graden blijft en niet bevriest. Je moet blijven sproeien, ook als de zon opkomt, anders vriest de knop alsnog in. Pas als al het ijs gesmolten is, gaan de sproeiers weer uit.
Gelukkig ziet het weer rondom de paasdagen er beter uit: John verwacht geen nachtvorst meer. Hij verwacht dit jaar een goede druivenoogst. “Door het schitterende voorjaar staan de planten er heel goed bij.”

Over de wijngaard

Wijngoed “De Reestlandhoeve” van John en Wilma Huisman staat bekend om de goede Nederlandse wijn die er gemaakt wordt. John en Wilma streven ernaar om biologische Nederlandse wijn te maken. Daarom worden de druiven zoveel mogelijk biologisch en bio-dynamische geteeld.

In 2003 zijn John en Wilma Huisman met de aanplant van de wijngaard in het Reestdal, gelegen op de grens van Overijssel en Drenthe, begonnen. De wijngaard is zo’n 3 hectare groot. De bodem is er uitermate geschikt voor wijnbouw, omdat het een ijzeroer houdende, zanderige en waterdoorlatende bodem is.

De vinificatie van de wijnen van “De Reestlandhoeve” wordt samen gedaan met Roelof Visscher, bij wijngaard ‘Hof van Twente’  in Bentelo. Samen met de oenologen en wijnmakers Lukas Uzi en Dietrich Marbé-Sans worden de wijnen gemaakt.

Deze week nog meer op Wijnbloggers.nl

Het leven op een wijngaard: Domaine de Marotte (1)
Wijn Nationaal Erfgoed Frankrijk
Welke wijnproeverijen zijn er dit Paasweekend?
Welke wijn drink je bij asperges?

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.