Voorbereidingen voor een wijnproeverij – Wijn door de ogen van een niet-kenner

wijnproeverij voorbereidingVolgende week ga ik voor het eerst naar een wijnproeverij. Niet in Frankrijk, Italië of heel exotisch wijneiland. Nee, op een bedrijventerrein in de buurt van mijn woonplaats. Dat had ik toch beter moeten plannen. Bijvoorbeeld door eerder te beginnen met schrijven over wijn. Dan hadden de wijnboeren en wijnmakers voor mij in de rij gestaan.
Maar ja, je kunt niet eenmaal niet alles hebben in deze wereld. Gewoon tevreden zijn met wat op je pad komt is ook een eigenschap. Dus verheug ik me op volgende week.
Een leuke bijkomstigheid is dat ik eindelijk wat volgers van me op Twitter in levenden lijve ga zien. De kleine profielkiekjes worden vervangen door echte gezichten. Klein nadeel, ik geef mijn eigen identiteit prijs en ook ik krijg een gezicht voor mijn volgers.

Wat moet je aantrekken naar zo’n wijnproeverij? Moet je op sjiek of kan je gewoon in je PvdA trui daarheen? Gelijk vraag ik me af wanneer Diederik Samsom zijn stropdas weer in de kast hangt. De verkiezingen liggen alweer een tijdje achter ons, daarvoor hoeft hij het dus niet te doen. Of denkt hij dat hij door die stropdas meer leiderschap uitstraalt? Kom op Diederik, doe als Prins Claus deed, knip dat ding af. Als dat die lelijke bruine das is, sla je twee vliegen in één klap.

wijnproeverij alcolhol

Ik dwaal af, zoals meestal. Ik moet bij mijn onderwerp over de wijnproeverij blijven. En met de vraag doorgaan, of je dronken wordt van wijn proeven? Voor mij niet het meest belangrijke, maar wel voor mijn chauffeur. Die blijft niet buiten wachten tot ik klaar ben met proeven. Nee, die proeft mee. Want twee proeven meer dan één.
Doorstaat hij na vier, vijf of zes proevertjes wel de blaastest? Of komt er vrijwel geen promille alcohol in je lichaam bij een proeverij?
U ziet wel, ik ben een volkomen nobody op dit gebied. Wijn is voor mij om te drinken, niet om even te gorgelen en daarna weer uit te spugen. Ik slik de wijn door en zeg dan meestal “lekker wijntje”. Spaanse? Uit Chili? Of toch een Rioja? Staat wel interessant als je moeiteloos wat wijnstreken kunt noemen.

Tja, en dan het heikele punt, zeker voor een echte Hollander als ik. Ben je verplicht om wat te kopen? Dat, wanneer de organisator zegt: “Nou, dit was het dan. U kunt daar uw favoriet inslaan”, je niet zomaar het festijn kunt verlaten.

wijnproeverij - Fokke SukkeOf ben je na de 15 bekende en 15 nieuw geproefde wijnen zo onder de indruk van het geproefde “godenvocht” dat je klakkeloos van alles wat neemt?

Mag ik wel eerst de loterij winnen, want die Peerdeman & van Rooijen hebben een redelijk groot assortiment, als ik zo hun website bekijk. Je komt direct in de stemming als je de prachtige namen leest: Domaine de Martinolles 2008, Chateauneuf-du Pape Cadiac 2006 van Domaine Berthet-Rayne of deze, Echezeau Grand Cru 2002 van Jean Pierre Mugneret. Jan Piet Mugneret zou al een stuk minder klinken.

Nou ja, we wachten maar af hoe het loopt op de wijnproeverij. We later Gods water over Gods akker lopen.
Mooie afsluiter als je over wijn schrijft of praat. Tenslotte wordt wijn vaak als Godendrank aangeduid.

Meer lezen van Gerard? Andere artikelen van Gerard vind je hier

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.