Viognier druif: diva onder de druiven?

viognierDe Viognier is een bijzondere witte druif. Wijnen van de Viognier druif zijn de laatste jaren erg populair geworden, omdat deze een goed alternatief kúnnen bieden voor de frisse, droge Sauvignon Blanc wijnen en de zachte, soepele Chardonnay wijnen. Met de nadruk op kunnen: zoals Hamersma het zo mooi omschrijft is de Viognier namelijk de diva onder de druiven die een goede manager nodig heeft.

De oorsprong van de Viognier is onduidelijk, hoewel de leidende mening is dat de Romeinen hem lang geleden naar de Rhône hebben gebracht. Ook is onduidelijk waar haar naam vandaan komt: meest aannemelijk lijkt de naam van de Romeinse stad Vienne, maar anderen denken dat de naam is afgeleid van Gehennae (de weg naar de hel) vanwege de moeilijke groei eigenschappen. We mogen overigens blij zijn dat de Viognier überhaupt nog bestaat, want in de jaren zestig was er nog maar een tiental hectare mee beplant. Sinds de jaren tachtig is de Viognier echter op haar weg terug naar de top: alleen al in het Franse Condrieu (Rhône), dat als bakermat van de druif geldt, groeit de Viognier inmiddels op meer dan 100 hectare. Daarnaast wordt er ook steeds meer aangeplant in de Languedoc, Californië en nieuwe wijnwereld landen als Chili, Zuid-Afrika en Australië.

De druif houdt van een arme, kalkrijke, granieten bodem en moet googst worden zodra het suikergehalte een potentieel alcoholgehalte van 13% kan leveren. De Viognier druif is relatief moeilijk te verbouwen en heeft een lage opbrengst; op de steile wijngaarden van Condrieu – waar het de enige toegelaten druif is – wordt vanwege de terrassenbouw de opbrengst nog verder naar beneden gebracht.

Een Viognier wijn kan tot de absolute top onder de witte wijnen behoren en heeft vaak veel body en alcohol en weinig zuren. In goede vorm geeft de druif een mooie goudgele kleur en een breed geur- en smaakpalet met elementen van bloemen, perzik, mango, abrikoos, noten en honing. Daarvoor heeft de Viognier geen houtrijping nodig; sterker nog, eikenhout en Viognier houden niet zo van elkaar. Doorgaans worden Viogniers jong gedronken, hoewel bepaalde appelations langer kunnen worden bewaard.

Conclusie: is de Viognier inderdaad de diva onder de druiven?

Er is veel over geschreven, ze is bijna dood verklaard in de jaren 60 en staat nu weer aan de top. Is wispelturig, talentvol, geliefd en gehaat. Hoeveel meer diva wil je hebben? Een volmondig ja dus!

11 Reacties
  1. En niet te vergeten: bijzonder fruitige Viogniers uit Italië, met name Sicilië! Alweer enkele jaren geleden dat ik hem heb gedronken, maar onuitwisbaar in mijn geheugen gegrift. Had ik het etiket maar bewaard…

    1. Haha. Dat overkam mij vroeger ook vaak. Tegenwoordig maak ik snel een fotootje.. Heb je echte geen idee meer qua naam oid?
      mvrgr,
      Koos

    1. Beste Ad,

      Wij hebben de Corette Viognier (zie Witte wijn top 10) gekocht bij de Gouden Ton, die in verschillende steden zitten. Je kan ook kijken bij de internetwinkel Sterwijnenthuis.nl, die 2 Viogniers van ca 9-10 euro verkopen.

      Ik weet niet of andere (internet)winkels ook Viogniers verkopen, maar waarschijnlijk wel: bijvoorbeeld Grapedistrict of Grapy.nl.

      mvrgr,
      Koos

    1. Beste Egbert,
      Dit is inderdaad een mooie wijn voor een beschaafde prijs maar is wel een grillo-viognier.
      Groet, Jean Leinders

  2. Heb Viognier ook onlangs ontdekt in Bulgarije in de streek van Melnik
    Heb je interesse contacteer dan de Winery van Villa Melnik
    Zij werken met een Bulgaarse öenologe die in Bordeaux studeerde

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.