VinoBites, wijnproeverijen met een bite

Wijnproeverijen VinoBites - Dylan Wijn, je houdt er van of niet. Als je er van houdt, dan lijkt de liefde voor wijn vaak om te slaan in passie. Wijn drinken is dan niet langer meer gewoon wijn drinken. Het wordt een ontdekkingstocht en een ware beleving. Geuren ruiken en herkennen. Evenals smaken. En dat is vaak helemaal niet zo makkelijk.

Die wijnliefhebberij is een mooie hobby, en als de smaak naar meer kennis bestaat, zijn er allerlei cursussen te volgen en certificaten te halen. Maar wat als dat nog niet genoeg is… En je echt iets met wijn wilt gaan doen? Dan doe je dat gewoon. En dat is precies wat Dylan de Vries en Robert de Zeeuw ook deden. Recent zijn zij gestart met hun eigen wijnbedrijf, VinoBites, waarmee ze wijnproeverijen organiseren en geven. Wij van Wijnbloggers, wilden graag het naadje van de kous weten en vroegen Dylan en Robert het hemd van het lijf.

Wijn & Beleving: VinoBites, wijnproeverijen met een bite

Dylan en Robert, jullie zijn recent gestart met jullie eigen wijnbedrijf. Wie zijn jullie en wat doen jullie?

Dat vragen wij ons ook soms af! Nee, zonder gekkigheid. We kennen elkaar uit onze studietijd in Utrecht. We zijn VinoBites gestart omdat we allebei gek zijn van wijn en eten. Wij geven wijnproeverijen op locatie met verrassende wijnen in combinatie met hoogwaardige culinaire bites. We proberen onze deelnemers tijdens onze wijnproeverijen echt te leren proeven en hun zintuigen volop te prikkelen.

Hoe zijn jullie in het wijnvak beland?

Het ging als vanzelf. Na onze WSET-3 opleiding wilden we bezig blijven met wijn en onze passie delen met anderen. Het oprichten van VinoBites was ons antwoord hierop. We merken dat het dagelijks bezig zijn met wijn ons alleen maar enthousiaster maakt!

VinoBites - WIjn & BitesDe concurrentie is groot als het gaat om wijnproeverijen. Er worden jaarlijks heel veel wijnproeverijen georganiseerd en heel veel organisaties bieden wijnproeverijen aan. Waarin onderscheiden jullie je? En hoe houd je je staande in de wijnwereld vol concurrenten?

Wij onderscheiden onszelf door toegankelijke, verrassende en no-nonsense wijnproeverijen aan te bieden. Je komt van alles over wijn te weten en over smakelijke wijn en spijs (bite) combinaties. De beleving staat bij ons voorop.
We geloven in ons eigen concept en doen waar we zelf enthousiast van worden. We zoeken eerder het samenwerken op dan dat we nadenken over concurrentie. Hoe meer mensen geniet van het leven, hoe beter. En geloof ons, wijn en bites helpen daarbij.

Hoe selecteren jullie de wijnen die jullie schenken bij jullie wijnproeverijen?

Op basis van onze opgedane kennis en ervaringen kunnen we inschatten hoe iets zal smaken en passen. We merken dat dat in de praktijk goed uitpakt.

Wat is jullie grootste uitdaging?

Keuzes maken. Daar heeft de huidige maatschappij wel vaker last van (haha). Met ons enthousiasme willen we vaak te veel kanten op. En dan verschillen we ook wel eens onderling. Dat gekoppeld aan ons hoge streefniveau maakt het uitdagend. De kunst is, zo merken we, om te focussen. Wat een wijsheid hè.

VinoBites - Wijn & BitesWat is de meeste bijzondere wijn die jullie ooit geproefd hebben? En waarom?

Dat moet in de Mösel zijn geweest. In Piesport Goldtröpfchen, bij wijnhuis Reinholdt-Haart. Daar proefden we prachtige zuivere Rieslings. Eén wijn bracht Robert zelfs bijna tot tranen, al wil hij dat zelf niet toegeven.

Wat is volgens jullie de perfecte wijn/spijscombinatie? Welke combinatie staat nog op jullie verlanglijstje?

Eigenlijk vinden we dat er niet één perfecte wijn-spijs combinatie bestaat. Er zijn zoveel die goed werken. Twee die we zelf hebben bedacht: Coteaux du Layon dessertwijn uit de Loire in combinatie met crème brûlée en mandarijnzest. Ook een heerlijke combinatie is een volle krachtige viognier met Vacherin Mont d’Or kaas.

Op ons verlanglijstje? Sauternes met foie gras en een mooie Barolo met zwarte truffel.

Waar moeten consumenten volgens jullie op letten bij combineren van wijn en spijs?

Kom maar naar een van onze proeverijen… dan verklappen we alles!

Wat zijn absolute afraders qua wijn spijs combinatie en wat moet je zeker niet doen bij het combineren van wijn en spijs?

Slechtste wat je kunt doen is niet proberen. We geven je veel kaders mee hoe je wijn en spijs het beste kan matchen. Maar doen is beleven! Experimenteer en ontdek, dan kom je altijd iets moois tegen.

Vanavond is het Sinterklaas. Hoe combineer je pepernoten en speculaas met wijn? Hebben jullie een tip?

De suiker in pepernoten en speculaas inviteert een zoetje in de wijn. Ook vereist dit een wijn met veel body, anders krijg je een flauwe wijn. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een pinot gris van Moritz uit de Alsace. Deze heeft aroma’s die aan taai-taai doen denken. In de mond veel body en hij smaakt naar heerlijk rijp fruit en anijs. Klopt je hart al vol verwachting?

VinoBites, Wijn & Bites

 

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.