Viña Mayor RUEDA 2011 Verdejo; een afscheid van Barcelona

Viña Mayor RUEDA 2011: Een afscheid van BarcelonaViña Mayor RUEDA 2011 Verdejo is mijn laatste Barcelona wijn waar ik aandacht aan wil besteden op Wijnbloggers. Zondagavond in de regen aangekomen op Schiphol en geloof mij mensen; er is weinig warms aan het aankomen op Schiphol in de regen. De herfst is hier al begonnen, maar gelukkig hebben we de Viña Mayor RUEDA 2011 nog als strandherinnering. Een warme herinnering waar ik in de stromende regen op Schiphol graag aan terugdenk.

De wijn wordt gemaakt door Caserío de Dueñas een grote wijnproducent. Caserío de Dueñas hebben ongeveer 375 hectare aan wijngrond en deze liggen in de omgeving van Villaverde de Medina, midden in de Rueda. Het gebied kenmerkt zich door een zacht glooiend landschap, liggend ten noordwesten van Madrid in Castilië en Leóndie. De belangrijke druivensoorten in het gebied zijn voor de witte wijngaarden de Verdejo (52%) en Viura (22,5%). Tegenwoordig worden er ook rode wijnen gemaakt van Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot en Garnacha.

De meeste wijngaarden zijn aangeplant met voldoende tussenruimte zodat modern, dus machinaal geoogst kan worden. Dit is een erg belangrijke stap voorwaarts geweest in de ontwikkeling van het verbeteren van de kwaliteit, met name doordat hierdoor een snelle nachtelijke oogst kan worden. De wijnstokken worden in dit gebied vaak “geleid”  zodat schade van eventueel slecht winterweer wordt voorkomen. Verdejo en Viura worden meestal geplukt bij een potentieel alcoholpercentage van 12% en dat is vaak ’s nachts of ’s morgens vroeg.

De Viña Mayor is een mooi witte wijn van de gemaakt van de Verdejo druif. De wijn wordt gefermenteerd in stalen vaten waar de wijn 2 maanden in blijft. Daarna is deze klaar en blijft hij nog minimaal 1 maand op de fles.

Viña Mayor RUEDA 2011 VerdejoWat proeven we?

De wijn is licht geel van kleur en ruikt lekker fris en ik vond bloemig. Hij smaakt lekker zacht en fris, met een mooi zuurtje. Ik moest ook denken aan citrus en aan peren, appels. En…. de wijn ruikt echt lekker.

Conclusie m.b.t. viña Mayor RUEDA 2011 Verdejo

Heerlijke wijn om te drinken op het terras of op het strand. Lekker bij vis en schaaldieren.

Echt een passend afscheid van Spanje. Heerlijk zitten op het strand met een glas. De wijn koste mij in Spanje rond de 7 euro en dat is goedkoop zoals het hoort bij een producerend wijnland. Bedenk wel dat je geen Topper drinkt maar wel een prettige toegankelijke wijn waarmee het op een strandfeestje prima vertoeven is.

Waar kopen we viña Mayor RUEDA 2011 Verdejo?

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.