Vina la Rosa La Capitana Carmenère van Gall&Gall

Gall&Gall Vina la Rosa La Capitana Carmenère - wijngaarden ChiliGall & Gall is niet een wijnwinkel waar ik veel kom. Toch was ik daar afgelopen vrijdag, omdat ik onderweg was naar mijn vader. Ik liep de winkel binnen en werd netjes te woord gestaan door een aardige Gall&Gall medewerker. Ik gaf aan op zoek te zijn naar wat anders en naar een wijn die mijn vader lekker zou vinden. Van welke wijn houdt uw vader en van welke druif? Goeie vraag! Deze winkelier heeft het begrepen. Mijn vader is gek op wat uitgesproken stevige wijnen. Qua druif moet je dan denken aan de tempranillo, merlot of nebbiolo. De Gall&Gall medewerker kwam met een interessante fles aangelopen en wel de Vina la Rosa La Capitana Carmenère uit Chili, gemaakt van de Carmenère druif dus.

La Capitana is de naam voor de enorme palmboom die op het wijngoed van Viña La Rosa staat. Chef-wijnmaker José Ignacio Canino maakt daar mooie wijnen. De carmenère druiven worden zorgvuldig en met liefde, met de hand geplukt. De wijn krijgt een vatrijping van negen maanden op Frans eiken. De wijnen van het wijngoed zijn beroemd en de wijngaard ligt in de eveneens beroemde Rapel regio.

De Druif Gall&Gall Vina la Rosa La Capitana Carmenère - Carmenère druif

Al eerder schreven wij over de Carmenère druif. We kennen deze druif als een van de betere rode Chileense druiven, waar lekkere Chileense wijnen van gemaakt worden. De Carmenère druif wordt door de Chilenen inmiddels beschouwd als één van de paradepaardjes van de Chileense wijnbouw. Toch was dat niet altijd zo!

De Carmenère druif heeft een nogal bijzondere geschiedenis. Voordat de Phylloxera (druifluis) in de 20e eeuw keihard toesloeg in Europa, was de Carmenère één van de edele druiven die een belangrijke rol speelde in de rode Bordeaux wijnen. Omdat de Carmenère sowieso al gevoelig was voor allerlei ziektes, werd hij hard geraakt door de druifluis en vervolgens de rug toegekeerd in de Bordeaux. Gelukkig werd de druif al, voordat de druifluis toesloeg, naar Chili geëxporteerd. Echter, in de veronderstelling dat het de populaire Merlot druif betrof! Pas vele jaren later, eind vorige eeuw, kwam men erachter dat in verschillende Chileense wijngaarden tussen de veronderstelde Merlot wijnstokken, ook anders uitziende wijnstokken stonden die ook wat later rijpten dan de Merlots. De Chileense producenten wisten natuurlijk al jaren dat hun wijngaard niet voor 100% met Merlot druiven was aangeplant, maar waren bang voor een schandaal. Aanvankelijk werd het bestaan van de Carmenère tussen de Merlot druiven stilgehouden, maar de Chilenen zagen ook interessante mogelijkheden.

De Carmenère gedijt net als vele andere druiven uitstekend in het voorspelbare klimaat van Chili, dat vanwege z’n afgelegen ligging geen last heeft van de gevreesde phylloxera. Buiten Chili wordt de Carmenère nog steeds aangeplant in de Bordeaux, alsmede in Californië, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook in Noord-Italië schijnt de Carmenère voor te komen, tussen de Merlot wijnstokken.

De Carmenère is een laat rijpende druif met een relatief lage opbrengst, die gevoelig is voor coulure, bloesemval die uiteindelijk leidt tot geen of misvormde druiven. Hij geeft donker gekleurde wijnen met een aroma van zwarte bes, kers, pruim, viooltjes, roos en tabak. Bij de wat rijpere wijnen kan daar nog chocolade bijkomen. Bij houtrijping, dat veelvuldig wordt toegepast, kunnen daar ook nog eens koffie, peper, zoethout, kruidnagel en cederhout bij komen. De smaak is samen te vatten als fruitig en kruidig/peperig, aangevuld met koffie en chocolade, en toch zacht en rond.

Gall&Gall Vina la Rosa La Capitana CarmenèreVina la Rosa La Capitana Carmenère

Goed wat staat er allemaal op de fles? Het is wel handig om te weten wat je gaat drinken!

WijnhuisViña La Rosa
Wijnjaar: 2006
Flesinhoud: 75cl
Soort: Rode wijn
DruivenCarmenère
Land: Chili
RegioCachapoal Valley (Rapel Valley)
Smaak: zwart fruit, duidelijke houtrijping
Lekker bij: stoofpotje van vlees

Wat proeven we?

De wijn is er mooi rood/paars van kleur en ruikt lekker, ietwat zoetig met geuren van pruimen en bramen en ik ruik iets van koffie/mokka. De smaak is rijk, vol, zacht, met een heerlijke lange afdronk. Ik proef iets pruimigs, smaakvolle zwarte bramen met een mooie stevigheid. Perfect bij een (rund)vleesstoofpot, eendenborst of lamsvlees.

Conclusie m.b.t. de Vina la Rosa La Capitana Carmenère

Ik ben enthousiast over deze wijn. Lekker om met je vader te drinken bij een stevige mannenmaaltijd, die de maag lekker vult. Lekker genieten en qua prijs een verrassing.

Waar kopen we Vina la Rosa La Capitana Carmenère?

4 Reacties
  1. Leuke reactie, herkenbaar. Proef voor het eerst deze wijn maar dan uit het jaartal 2011. Ik houd, net als uw vader, van een stevige volle rode wijn. Deze Carmenere komt daar aardig bij in de buurt, al is de wijn voor mij wat te jong. Ik denk dat ik een fles uit 2006 ga proberen..
    Vriendelijke groet, Maria

  2. Helemaal mee eens. Tijdens de laatste zg. “Wilde Wijndagen” (afgelopen februari?) had Gall & Gall deze wijn in de aanbieding voor kaarthouders. 2 flessen voor de prijs van 1. Twee flesjes gehaald, geproefd en als een speer terug naar de winkel voor een paar doosjes. Zo ook enkele van onze kennissen! Verkrijgbaar was overigens uitsluitend 2010/2011. Het jaartal 2006 verbaast me dus wel een beetje. Vriendelijke groet, Hannie

  3. Verleden jaar 6 flessen gekocht van het jaar 2010 en deze verleden week onder vrienden bij een etentje leeggedronken . Een fantastische wijn en zeer goede commentaren. Dus terug naar de winkel en alleen nog maar 2011 te verkrijgen, 1 flesje gekocht om te proeven en moet zeggen een goede smaak maar idd nog te jong, ik ben ondertussen een 40 flessen gaan bijhalen voor in mijn kelder te stockeren. Dus lekkere wijn ik zie je terug achter een paar jaren als je lekker vol van smaak bent.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.