La Treille du Roy Eugenie Blanc (vin de pays du Lot)

Chateau Eugenie - vin de pays du Lot Blanc

Cahors wijnen staan bekend als de vin de noir ofwel donkerrode wijnen.

Wij gaan al jaren naar deze streek en vinden altijd weer nieuwe wijnhuizen waar we gaan proeven en natuurlijk inslaan voor thuis. Dit jaar kwamen we tot de ontdekking dat veel wijnhuizen ook witte en rosé wijnen produceren. Rosé hadden we wel al eerder meegenomen, maar wit en bubbels waren echt nieuw. De witte wijnen mogen dan ook geen Cahors wijnen heten, maar krijgen de naam van vin de pays du Lot. Voor mij was het heel verrassend om een witte wijn uit deze streek te proeven. De belangrijkste druif hiervoor is de chardonnay druif en bij sommige wijnhuizen worden er andere druiven aan toegevoegd zoals de chenin blanc of viognier.

Kaartje Frankrijk - vin de pays du Lot BlancDe Lot ligt in zuid west Frankrijk tegen de Dordogne aan. De Lot kent een grote verscheidenheid aan wijnhuizen die veelal aan de rivier de Lot liggen. De bodem is veelal kalk en geeft dus mooi volle wijnen. Het zijn wijnen die of direct te drinken zijn, dus vrij soepele wijnen veelal een combinatie van malbec met merlot of bewaarwijnen van alleen Malbec of Tannat.

 

Vandaag een vin de pays du Lot van Chateau Eugenie uit Albas:

Chateau Eugenie heeft een lange geschiedenis van wijntelers, begonnen in 1470. De wijnen van Chateau Eugenie behoren tot de beste Cahors wijnen en hebben dan ook al verschillende medailles gewonnen.

Dit wijnhuis heeft 4 lijnen van rode Cahors wijnen. Van de vin de pays du Lot hebben ze 2 witte, 2 rosé en 1 rode lijn.

De wijn (vin de pays du Lot Blanc) die we vandaag drinken is gemaakt van 100% chardonnay, heeft 4 à 6 maanden op hout gerijpt. De opbrengst is 45 hl per ha. En de oppervlakte van de wijngaard is 0,80 ha.

Op een later tijdstip zullen er vast ook nog mooie Cahorswijnen aan bod komen.                                        

La Treille du Roy Eugenie Blanc - vin de pays du Lot BlancWat proeven we?

We kennen natuurlijk allemaal de chardonnay wijnen, maar uit deze streek en op de beste terroirs met heel veel zon door de speciale ligging geeft een extra dimensie. De wijn heeft een frisse fruitige neus met ananas, amandel en honing.  In de afdronk heeft hij iets vettigs, maar ook een klein amandelbittertje. Alles bij elkaar een heerlijk wijntje voor op het terras of met een heerlijk stukje zalm.

Conclusie m.b.t. vin de pays du Lot Blanc

Een prima wijn voor een prettige prijs tussen de 6 en 9 euro. De wijn is niet te vergelijken met een mooie bourgogne wijn, maar voor de zomer zeker aan te bevelen.

De vin de pays du Lot Blanc is niet in Nederland te koop, maar wel via deze link te bestellen.

 Meer lezen van Dimph? Alle artikelen van Dimph vind je hier...

1 Reactie
  1. De wijnen van chateau Eugenie, zowel de AOC Cahors als de vins de pays, zijn bij Wijn van Boot in Nederland verkrijgbaar. De witte zoals hierboven omschreven kost €9,80. Ik heb de allerbeste, maar onbekende Cahors-wijnen exclusief in Nederland. Voor meer info over mijn wijnen en de bijbehorende prijzen stuurt u mij gerust een e-mail!

    Met vriendelijke groet,
    Sjoerd Boot

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.