Rode Wijn Vigneti Zabù Nero d’Avola 2010

Vigneti Zabù Nero d’Avola 2010 - siciliaanse wijngaardenDeze week de Vigneti Zabù Nero d’Avola 2010, die ik al een tijdje geleden geproefd heb. Vigneti Zabù Nero d’Avola 2010 is geproduceerd door Vigneti Zabù.

Vigneti Zabù

In 2005 werden in het zuidwesten van Sicilië de wijngaarden voor Vigneti Zabù aangeplant. Onder deze naam wordt door wijnboeren rond de stad Sambuca in een coöperatie samengewerkt. De wijngaarden van Vigneti Zabù liggen op de heuvels rond het meer van Arancio. Tijdens de warme Sicilaanse zomers speelt dit meer een belangrijke rol bij de rijping van de druiven.

Vigneti Zabù Nero d’Avola 2010

Vigneti Zabù Nero d’Avola - flesDeze pracht Siciliaan is gemaakt van de Nero d’Avola druif die zo kenmerkend is voor deze streek. Deze is immers vernoemd naar de Siciliaanse stad Avola. De druiven zijn langzaam geperst, op temperatuurgekoelde RVS tanks gegist en daarna gerijpt op roestvrijstaal. Hierdoor heeft de wijn zijn fruitigheid kunnen behouden.

Voor het oogstjaar 2010 was het opvallend dat er een zogenaamde ‘groene oogst’ is toegepast. Hierbij is ongeveer 30 tot 40% van de druiven weggesnoeid. Het resultaat: een kleinere oogst maar met kwalitatief veel betere druiven. En dat proef je!

Wat proeven we?

In het glas kleurt deze Zabù schitterend robijnrood met purperen tonen. In de neus een bouquet van zwart fruit, pruimen, kersen, bosbessen en wat specerijen. Doet een beetje “jammig” aan.

Dan in de mond: Een een mondvullende, volle, soepele, zachte wijn vol met zwart fruit, dikke zwarte kersen en iets droppigs. Lage zuren en zachte, aangename tannines houden deze wijn goed in balans. Tot slot, in de finale een lange sappige afdronk, iets drogend, met aan het einde een klein bittertje.

Conclusie m.b.t Vigneti Zabù Nero d’Avola 2010

Wat een heerlijk glas!

Waar kopen we de Vigneti Zabù Nero d’Avola 2010?

De Vigneti Zabù Nero d’Avola 2010 is niet overal meer te verkrijgen, maar ondertussen ligt de 2011 al weer in de schappen. Je kunt de Vigneti Zabù Nero d’Avola 2010 kopen bij:

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.