Veuve Clicquot rijpt champagne in zee

Champagne Veuve Cliquot OOstzee

Het bekende champagne huis Veuve Clicquot experimenteert met het laten rijpen van haar champagne door 300 flessen champagne en 50 magnums in de Oostzee op te slaan. Een interessant experiment!

Waarom gaat Veuve Clicquot Champagne laten rijpen in zee?

Reden voor het experiment: de uitstekende kwaliteit van de 162 flessen champagne, die in 2010 uit het wrak van een schip, gelegen op de bodem van de Oostzee, zijn gehaald. Waarschijnlijk is dat schip rond 1840 gezonken, wat dus betekent dat de champagne die in het schip gevonden werd, in ieder geval 170 jaar oud is. Alle gevonden flessen werd geproefd en van de 162 gevonden flessen champagne waren er 79 nog te drinken.

Reden voor Veuve Clicquot om te kijken wat het opslaan van champagne in hetzelfde gebied als waar het scheepswrak is gevonden voor effect heeft op de champagne.

De gevonden champagne in het scheepswrak

Het Champagne experiment van Veuve Clicquot

Voor dit experiment liet Veuve Clicquot een speciale metalen kooi ontwerpen, waarmee de 350 flessen champagne in de Oostzee kunnen worden bewaard. De kooi is 43 meter onder water gebracht in de buurt van het Finse (privé-)eiland Siverska. 

Over 2 à 3 jaar zal de kooi weer aan land gehaald worden en zullen de flessen champagne die in de zee gerijpt hebben, vergeleken worden met flessen champagne die gewoon in de wijnkelders van Veuve Cliquot hebben liggen rijpen. En die kans is groot! De omstandigheden waarin de te vergelijken champagnes zich in bevinden, verschillen natuurlijk behoorlijk van elkaar. Alleen al qua temperatuur. Want daar waar de zee een constante temperatuur heeft van zo’n 4 graden, hebben de wijnkelders van Veuve Clicquot een gemiddelde temperatuur van 11 graden…

Wij zijn in ieder geval benieuwd!

Video Veuve Clicquot laat Champagne in Oostzee zakken

Over Champagnehuis Veuve Clicquot

Veuve Clicquot is zowel een champagnehuis in Reims als het merk van een premium champagne. Veuve Cliquot maakt onderdeel uit van de holding LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy). Deze holding is in bezit van een ander aantal wijnhuizen en ondernemingen, zoals het bekende Moët & ChandonMercierKrugRuinart. De LVMH holding is één van de zeven multinationals die samen verantwoordelijk zijn voor ongeveer 50 procent van de champagne-businness. De andere 50 procent wordt door zo’n 5000 andere champagnehuizen voor hun rekening genomen.

De champagnes van Veuve Clicquot staan bekend om hun gele etiket. Dit gele etiket wordt al op de flessen aangebracht sinds het einde van de 19e eeuw. In 1877 is dit “Yellow Label Trade” geregistreerd. Geel, een opmerkelijke en opvallende kleur, zeker in die tijd.

Madame ClicquotGrande Dame of Champagne: Madame Clicqout

Bij het schrijven over Veuve Clicquot kun je niet om haar heen: Madame Clicquot; Grande Dame of Champagne, een opmerkelijke vrouw.

Als in 1805 François Clicquot sterft, erft zijn vrouwBarbe-Nicole Ponsardin het gehele bedrijf, dat in 1772 opgericht is door Philippe Clicquot-Muiron, de vader van François. Het bedrijf bestaat naast de productie van champagne ook uit  banken en wolhandel. Een flinke uitdaging voor de, dan 27-jarige, weduwe Clicquot.

Onder leiding van deze Madame Clicquot groeit het bedrijf uit tot een enorm succes. Zij levert haar champagne aan alle Europese hoven tijdens de Napoleontische oorlogen en ook aan dat van Rusland. Maar deze Madame Clicquot doet nog meer en  zijn een aantal innovatieve uitvindingen op het gebied van de champagneproductie van haar hand. Zo ontdekte zij dat je de flessen beter schuin kon bewaren, maar ook hoe je de (knal)kurk op de flessen kon houden zonder dat de flessen uit elkaar barstten. Haar volgelingen noemden haar dan ook Grande Dame of Champagne. Een opmerkelijke vrouw!

Als Madame Clicquot in 1866 sterft, is Veuve Clicquot een gerenommeerd champagnehuis en een gerespecteerd merk.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.