Verdejo: een karakteristieke Spaanse druif

verdejoWitte wijn van de Verdejo druif heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen als interessant alternatief voor Grüner Veltliner en Sauvignon Blanc wijnen. Het mooie van de Verdejo wijnen is dat die vrijwel altijd herkenbaar zijn (een soort “what you see is what you get”), in tegenstelling tot bijvoorbeeld wijnen van de Sauvignon blanc waarvan vele varianten bestaan. Deze druif is één van de beste en meest gebruikte witte druiven van Spanje, met name in het Rueda gebied waar hij als een nationale trots wordt gekoesterd en waar de beste Verdejo wijnen vandaan komen.

De Verdejo druif is een Spaanse druivensoort, afkomstig uit het Rueda gebied (Noord-West Spanje, net onder de stad Valladolid). Hij ontleent zijn naam aan het spaanse woord ‘verde’, wat ‘groen’ betekent. Decennia lang waren de wijnen van de Verdejo druif van middelmatige kwaliteit, waarschijnlijk vanwege een gebrek aan ambitie van de wijnboeren uit de Rueda en een gebrek aan concurrentie van andere wijngebieden. Een aantal gerenommeerde Spaanse wijnmakers heeft daar uiteindelijk verandering in gebracht door de Rueda in te trekken om wijnen van hoge kwaliteit te gaan produceren. Eerst van de Sauvignon blanc maar later ook van de Verdejo. Sindsdien zijn de kwaliteit en populariteit van de Verdejo’s sterk toegenomen.

Eind vorige eeuw werd het voortbestaan van de Verdejo – en vele andere druiven – bedreigd door een zware Europese druifluis epidemie. Gelukkig heeft hij die overleefd en wordt de Verdejo tegenwoordig weer veelvuldig aangeplant in de omgeving van Valladolid, Segovia en Avila in het Rueda gebied, waar het de belangrijkste druivensoort is. Het klimaat is vanwege de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht – zeker naar Spaanse maatstaven – zeer geschikt voor de opvoeding van de Verdejo die daardoor z’n frisse en fruitige karakter krijgt. De Verdejo wordt buiten Spanje (vrijwel) niet aangeplant.

De Verdejo druif levert in het algemeen frisse, fruitige wijnen met een mooie zuurgraad; het aroma is uitgesproken en de smaak zacht. Zodra je een Verdejo wijn ruikt en proeft, weet je gewoon dat het een Verdejo is. In die zin is hij wel een beetje te vergelijken met de Grüner Veltliner. Vreemd genoeg is het echter vrij moeilijk om te beschrijven wat dan precies die herkenbaarheid is. In het aroma zitten meestal elementen van citrusfruit, appel, peer, bloemen en kruiden. Aangevuld in de smaak met een lichte zacht-kruidige bittertoon geeft dat de Verdejo wijnen een eigen karakter. Ik zou zeggen: gewoon een keer proeven en je weet voor de rest van je leven hoe een Verdejo smaakt! De Verdejo druif wordt regelmatig geblend met de Sauvignon Blanc waardoor de wijnen iets frisser worden, maar de Verdejo blijft meestal de bovenliggende druif.

Verdejo wijnen worden merendeels jong gedronken, hoewel houtlagering en daardoor een langere bewaartijd tot de mogelijkheden behoort. De houtgerijpte Verdejo’s zijn (nog) rijker en complexer en bevatten zachte tonen van noot en honing.

Bijzonder aan de Verdejo druif is dat hij erg gevoelig is voor contact met zuurstof: daarom worden de druiven vaak in de koelte van de nacht geplukt, zo snel mogelijk geperst en in metalen vaten gegoten. Met behulp van stikstof worden de druiven gedurende dit gehele proces zoveel mogelijk beschermd tegen zuurstof om voortijdige gisting te voorkomen.

Verdejo: karakteristieke witte wijn

Witte wijn van de Verdejo herken je meteen aan z’n eigen, voorspelbare, karakter. En natuurlijk zijn ze ook erg lekker! Een echte aanrader, dus we gaan binnenkort een aantal Verdejo’s met elkaar vergelijken en hopelijk toevoegen aan onze Witte wijn Top 10.

De redactie

1 Reactie
  1. Dus de VERDICHIO-druif uit de marche(Italie) is een totaal andere druif?

    Vele Verdejo’s uit de RUEDA geprobeerd maar nog steeds geen lekkere gevonden…

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.