Veneto wijngebied: een prachtige streek

venetoGeen enkele reis naar Italië zou compleet zijn zonder een trip naar één van de beste wijngebieden van Europa. Het Veneto wijngebied is prachtig gelegen onder de uitlopers van de Alpen en profiteert van een uitstekend klimaat om de beste wijnen te produceren. De frisse Alpen beschermen de regio tegen het koude Noord-Europese klimaat. Het is er frisser dan in Zuid-Italië waardoor de streek uitermate geschikt is voor de productie van witte wijnen zoals van de Garganega, de beroemde druif van de Soave wijnen.

De streek wordt gekenmerkt door een hoge concentratie verstedelijking met Venetië als absoluut hoogtepunt. Maar vergeet ook de kleinere steden en boerendorpen niet. De prachtig gelegen wijngaarden op de heuvels van Veneto zijn een genot om te zien.

Wijnen in de Veneto

Er wordt een respectabel aantal DOC’s en DOCG’s geproduceerd. Een aantal beroemde DOC’s zijn de (rode) wijnen Valpolicella, de Bardolino en de heerlijke Amarone. Wijnen die garant staan voor kwaliteit en klasse. Amarone is gemaakt van erg rijpe druiven die dan gedroogd worden en fijngedrukt. Een geconcentreerde en volle wijn is het gevolg die qua smaak kan wedijveren met de beste in de wereld. De smaak is zelfs zo apart en kan door de werkwijze zo verschillen dat er wedstrijden worden gehouden tussen wijngaarden wie de beste Amarone maakt.

Klimaat

Het Veneto wijngebied heeft zo’n 90.000 hectare aan wijngaarden waarvan op jaarbasis zo’n zeven miljoen hectoliter aan wijn wordt gemaakt. Er wordt iets meer witte dan rode wijn geproduceerd. Het gemiddelde aantal zonuren ligt boven de 2000 en de gemiddelde temperatuur door het jaar is ruim 13 graden. De streek heeft een relatief zacht klimaat met warme zomers en niet al te strenge winters.

Tripjes in de regio

Er zijn verscheidene mogelijkheden voor de wijnliefhebber om door het Veneto wijngebied te trekken. Zo kun je in Venetië wijn proeven bij een groot aantal wijnhandels- en zaken. De Italiaan houdt van wijn en is niet bang om dat gevoel met de rest van de wereld te delen. Verder kan men verschillende Prosecco trips maken naar het achterland van Venetië. Breng een bezoekje aan een van de belangrijkste Italiaanse wijnscholen, de Conegliano, en dompel jezelf onder in de cultuur en de wijngeschiedenis.

De wijnbouwers in het Veneto wijngebied behoren tot de modernste. Door de geschiedenis heeft het sterk ontwikkelde gebied een voorkeur gehad voor de ‘thuisdruiven’ zoals de Glera (ook bekend als Prosecco) en de Verduzzo. Tegenwoordig is er zo’n grote wereldwijde vraag naar de wijnen uit de streek dat de producenten ook experimenteren met verschillende buitenlandse druiven en wijnen. Op de Vinitaly, de belangrijkste jaarlijkse wijnbeurs in Verona, kun je je in de lente tegoed doen aan een grote variëteit aan wijnen. Kortom: een prachtig wijngebied!

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.