Wijn van scheepswrak uit 1735 geveild

flessen wijn die worden geveild op 3 mei bij Sylvie'sVrijdag 3 mei zullen tijdens de veiling van het Antwerpse wijnveilinghuis Sylvie’s zes speciale flessen wijn worden geveild. Deze zes flessen wijn zijn afkomstig uit het wrak van een achttiende-eeuws zeilschip en dateren waarschijnlijk uit 1735.

De flessen wijn, afkomstig uit het scheepswrak die tijdens deze wijnveiling worden aangeboden, worden per twee flessen aangeboden zodat de koper de mogelijkheid heeft om één fles te proeven en de andere fles te bewaren. De instelprijs per twee flessen wijn zal op 2.000 euro liggen.

Voor meer nieuws over de veiling van de flessen wijn uit het scheepswrak “t Vliegend Hert, zie ook: Wijn ‘t Vliegend Hert brengt bijna 10.000 euro op – Redactie

Wijn afkomstig van Scheepswrak ’t Vliegend Hert

De flessen wijn zijn in de jaren tachtig opgehaald uit het wrak van Oost-Indiëvaarder ’t Vliegend Hert (soms ook ’t Vliegend Hart genoemd). Deze driemaster zonk op 3 februari 1735 kort na het vertrek vanuit het Zeeuwse Rammekens. ’t Vliegend Hert was samen met een ander schip, de Anna Catharina, op weg naar Batavia (het huidige Jakarta). Beide schepen raakten, net na vertrek, een zandbank. De Anna Catharina zonk meteen, maar ’t Vliegend Hert wist na 4 uur toch weer los te komen. Echter, het schip was zo zwaar beschadigd dat het toch met man en muis verging.

wijn veiling schipbreuk t vliegend hertAan boord van het ’t Vliegend Hert 167 bemanningsleden, 83 soldaten, zes passagiers en een lading van hout, bouwstenen, ijzer, kruit en drie kisten met gouden en zilveren munten. Naast deze ladingen waren er natuurlijk ook spullen en materialen voor eigen gebruik aan boord. Spullen als degens en musketten (ter aanvulling van de bewapening van het VOC-leger), pijpen en wijn (naar men zegt honderden flessen) voor de heren in Batavia; lood als ballast voor het schip en natuurlijk ook levensmiddelen voor de opvarenden.

In de jaren tachtig gaat een team van duikers en onderzoekers het schip bergen en werd duidelijk dat er veel meer op het schip aanwezig was dan in de papieren was vermeld. Dus naast de VOC-handel werd er ook illegale handel gedreven door deze zeevaarders. Zo vinden de duikers kisten met geld, dat gesmokkeld werd van Nederland naar Azië, omdat het interessante winsten bood met betrekking tot de wisselkoers.

Een deel van de opgedoken vondsten, variërend van wrakdelen van het schip tot geldkisten en wijnflessen, zijn aan de Nederlandse staat overgedragen en zijn deze voorwerpen te bewonderen in het

Zeeuws Maritiem MuZeeum te Vlissingen.

Geschiedenis24 en de berging van ‘t Vliegend Hert

Op Geschiedenis 24 is een uitgebreid verslag en informatie rond de berging van ‘t Vliegend Hert terug te vinden. Zie: http://geschiedenis.vpro.nl/programmas/2899536/afleveringen/9614610/iter

Foto’: Sylvies.be

2 Reacties
  1. Vraagje over de flessen wijn afkomstig van wrak Vliegent Hert. Wie brengt deze flessen nu in op de veiling. Wie is kortom de eigenaar van die flessen?

    1. Dat is een hele goede en interessante vraag Benno! Ik weet het niet, ik heb er niets over kunnen vinden. Misschien dat het via het Veilinghuis te achter halen is. Maar zou het eigendom eigenlijk niet aan de Nederlandse Staat toebehoren?

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.