Christies veilt wijn uit wijnkelders Britse overheid

Christies veilt wijn uit wijnkelders Britse overheidDonderdag 21 maart zal Christie’s in Londen de wijnen uit de wijnkelder van de Britse regering (Government Hospitality Cellar)veilen. De wijnen die geveild worden, zijn de wijnen die normaliter geschonken worden tijdens de bezoeken van “Kings, Queens, Presidents and Prime Ministers”, hoog bezoek dus.

Zeldzame wijnen onder de hamer

Tijdens deze veiling zullen een aantal bijzondere wijnen onder de hamer komen. De fles Chateau Latour uit 1961 zal, naar men verwacht, mogen rekenen op veel belangstelling. 6 flessen Chateau Latour uit 1961 ( 20,000 – 30.000 Britse pond) zullen er worden geveild. Maar ook bijvoorbeeld 6 flessen Petrus uit 1970, een fles Mouton-Rotschild uit 1986 en een Chateau Le Pin uit 1986.

De verwachting is dat deze veiling minimaal 150.000 pond gaat opleveren.

De wijnkelders van de Britse regering

britse keldersDeze kelders van de Britse regering, Government Hospitality Cellar, bevinden zich in de kelders van het Lancaster House, een 19e eeuws herenhuis in het centrum van Londen, dat gebruikt wordt voor officiële recepties, diners en ontvangsten.

Deze kelders liggen vol met flessen wijn. Wijn die tijdens de verschillende officiële gelegenheden geschonken wordt. In totaal liggen hier, in deze kelders, 38.090 flessen opgeslagen en samen zijn deze flessen zo’n slordige 3 miljoen pond waard.

Bij het aantreden van de nieuwe regering werd er geopperd dat het eigenlijk, met het oog op de crisis en aankomende bezuinigingen, niet kon dat er voor miljoenen aan wijn in de kelders lag én dat er veel geld in werd gestoken. Aangezien er berekend werd dat het wel goedkoper was om deze manier – dus wijn in te kopen en op te slaan in kelders in plaats van elke keer goede flesjes in te kopen als er een weer een staatsbezoek of staatsdiner op de agenda staat – door te gaan, overleefden deze Britse wijnkelders.

Wel werd er toe besloten dat de kelders wel meer zelfvoorzienend konden zijn. Dus als de wijnkelders nieuwe wijn willen kopen, moeten ze eerst maar een paar flessen uit de kelder verkopen. Dus nu verkopen de Britse wijnkelders af en toe zeldzame wijnen voor een heleboel geld en kopen daar weer nieuwe flessen wijn voor.  Zo verkochten ze vorig een aantal flessen wijn met een totale opbrengst van 44.000 pond (en ook nog voor 10.000 pond aan andere overheidsinstanties) en kochten daar voor 50.000 pond aan wijn voor terug.

wijn veilingWat ligt er dan allemaal in die kelders?

Deze Britse kelders zijn dus goed voorzien en er liggen verschillende mooie oude wijnen. Zo ligt er bijvoorbeeld een Chateau Latour uit 1955 (de oudste rode wijn die er ligt), een Krug uit 1964 (de oudste champagne) en een port (Quinta do Naval) uit 1931.

Maar de wijnen liggen daar niet alleen maar. Zo af en toe worden er ook gewoon wat mooie flesjes uit de kelder gehaald om tijdens recepties en diners geschonken te worden. Zo gingen er vorig jaar bijvoorbeeld 64 flessen Cos d’Estournel uit 1989 (zo’n 250 pond per fles) doorheen, maar ook 5 flessen Cheval Blanc uit 1983 ( 350-440 pond per fles) en 38 flessen Domaine de la Romanée-Conti Echezaux Grand Cru 1990 (á 960 pond).

(De BBC publiceerde vorig jaar een mooie fotoreeks van deze kelders van de Britse overheid. Deze foto’s kun je hier bekijken…)

En dan vraag je je toch eens af… Wat ligt er in de wijnkelders van de Nederlandse overheid? Of het koningshuis? Wie het weet, mag het zeggen. Vooralsnog hebben we er niks over kunnen vinden, maar we zoeken door… 🙂

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.