Enorme collectie Vega Sicilia wijnen onder de hamer

Enorme collectie Vega Sicilia wijnen onder de hamerBegin april zal er bij Sotheby’s in Hong Kong een enorme collectie Vega Sicilia wijnen onder de hamer gaan. Deze enorme collectie is rechtstreeks afkomstig uit de kelders van deze wijnproducent.

Zo worden er onder andere 22 magnums van de Vega Sicilia Único (van jaargangen tussen 1970-1999) uit de persoonlijke collectie van Pablo Alvarez (managing director van het wijnhuis) geveild, 42 Vega Sicilia Único uit de jaartallen 1941 – 2002, maar ook de Reserva Especial en Valbuena.

De verwachting is dat de Magnums zo’n 9.500 tot 16.000 euro per fles gaan opleveren en de Único 1942 zo’n 8.000 tot 12.000 per 6 flessen.

In totaal zullen er 234 flessen Vega Sicilia geveild worden. Tijdens de veiling worden niet alleen de wijnen van Vega Sicilia geveild, maar ook wijnen van andere wijnhuizen die deel uit maken van de Vega Sicilia-groep zoals Alion, Pintia en Tokaji Oremus in Hongarije. In totaal zijn er 620 lots (ook worden er nog een aantal wijnen uit de Bordeaux, Bourgogne, De Rhône Vallei en Californië) die samen waarschijnlijk tussen de 15 en 22 miljoen euro op gaan leveren.

Enorme collectie Vega Sicilia wijnen onder de hamerVega Sicilia

De Vega Sicilia wijngaarden bevinden zich in Valbuena de Duero, in de provincie Valladolid. Het landgoed omvat 1000 hectare, waarvan 250 hectare voor wijnbouw gebruikt wordt. 80 procent van de wijngaard is aangeplant met de tempranillo en de resterende 20 procent met cabernet sauvignon, merlot en malbec. Het landgoed wordt begrensd door natuurlijke grenzen; de rivier in het noorden, de bossen en hellingen in het zuiden.

De geschiedenis van Vega Sicilia gaat terug naar 1864 als Eloy Lecanda het wijngoed sticht en daarmee een revolutionaire stap zet door 18.000 stekken van de merlot, pinot noir, malbec en cabernet sauvignon, geïmporteerd uit de Bordeaux, op het wijngoed aan te planten.  Een tijd van experimenteren volgt en in 1915 wordt de eerste Valbuena en Vega Sicilia op het domein zelf gebotteld.

De reputatie van het wijnhuis wordt pas echt goed gevestigd tijdens de wereldtentoonstelling in Barcelona in 1929 als de wijnen uit de jaren 1917 en 1918 van het wijnhuis een onderscheiding krijgen. Al snel kent de hele wereld Vega Sicilia.

In 1982 wordt het wijnhuis overgenomen door de familie Alvarez, die nog steeds de huidige eigenaren zijn. Een nieuwe wind gaat waaien, zonder het authentieke karakter van het wijnhuis aan te tasten. Er vinden grote investeringen plaats in de wijngaarden en de kelders en men breidt uit met een aantal grote, beroemde of veelbelovende wijngaarden over zoals Aliòn, in het hart van de D.O. Ribera del Duero, Tokaji Oremus in Hongarije en Pintia in de Toro-streek.

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.