Rode Wijn Vega Clara Mario 2008

Wijngaard-spanjeUit de Spaanse Ribera del Duero komt deze Vega Clara Mario 2008 van Vega Clara. Dit is ook meteen de enige wijn die deze mevrouw maakt.

Vega Clara is in 2006 begonnen met het maken van wijn. In 2007 was haar eerste oogst. De wijngaarden omvatten ongeveer 5 hectare in de omgeving van Quintanilla de Onesimo. De wijngaarden zijn aangeplant met 93% temperanillo  (oftewel tinto fino) en 7% met de Franse cabernet sauvignon. De wijnstokken zijn gemiddeld 14 jaar oud. En deze wijngaarden liggen net naast de wijngaarden van het bekende Vega Sicilia. Over terroir gesproken…

De Vega Clara Mario 2008 bestaat voor 77% uit temperanillo en 33% cabernet sauvignon. Dit in tegenstelling tot de meeste wijnen uit Ribera del Duero, die vaak uit 100% temperanillo bestaan. Deze wijn heeft dertien maanden op nieuwe houten vaten gelegen, zowel Frans- Amerikaans en Hongaars eiken. De productie is gelimiteerd op 7000 flessen per jaar.

Vega Clara Mario 2008Wat proeven we?

Bij het inschenken van het proefglas valt meteen de kleur op. Helder, diep donker en robijnrood.

Na het walsen van het glas komen zuivere en intense aroma’s tevoorschijn. Zwarte bes, vanille, karamel, specerijen en iets rokerigs.

In de mond voelt deze wijn in eerste instantie zacht, rond en met een medium body aan. Na het slurpen ontwikkelt de wijn zich tot een volle, stevige wijn met een hoge smaakintensiteit. Zwart fruit, braam, bosvruchten, cassis, laurier, houttonen: het komt allemaal voorbij. De wijn omvat aangename tannines en iets hogere zuren die voldoende frisheid bieden tegen de houtrijping.

De afdronk is van een bovengemiddelde lengte, iets drogend en heeft wat rokerigs.

Conclusie m.b.t. Vega Clara Mario 2008 

Deze Vega Clara Mario 2008 doet mij denken aan de herfst. Naast het zwarte fruit, de houttonen en warme specerijen heeft de wijn ook iets aards. Het is een prachtwijn met een uitgesproken smaakintensiteit. Robuust en op-en-top Spaans. Laat de wijn voor het serveren even ademen om maximaal te genieten van de smaken en aroma’s.

Deze wijn is ingezonden door Los Sueños de Lo Capitán en ook heeft de Mario 2008 zilveren medailles gewonnen op het Concours Mondial Bruxelles 2011 en in de International Wine Guide 2011.

Meer lezen van Jeroen? Jeroen schreef ook:

Rode wijn Bodegas Habla Solum 2010
Geschonken en gedronken – Wijnen uit Zuid-Afrika
Bezoek aan Wijngaard De Linie
Bezoekje aan Wijnhoeve De Kleine Schorre

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.