Veel variatie in Veneto (Italië)

venetoKlinken Amarone, Ripasso, Valpolicella, Bardolino, Prosecco en Soave je bekend in de oren? Of, fijner nog, in de mond? Deze prachtwijnen worden allen gemaakt in Veneto, in het noordoosten van Italië. Trouwens, ook de verrukkelijke aperitief Spritz (Aperol met Prosecco) is verzonnen in deze streek. Veneto ligt in het noordoosten van Italië, en grenst deels aan de Adriatische Zee. Ook het enorme Gardameer ligt in Veneto. Er heerst een zacht klimaat, daar zorgen de bergen aan de noordkant en de zee wel voor. De garganega-druiven voor de droge, witte Soaves worden er geteeld, evenals de corvina-, molinara- en rondinella-druiven voor de beroemde Valpolicella en Bardolino-wijnen. Bijzonder zijn Amarone, Recioto en Ripasso. Amarone en Recioto worden gemaakt van ingedroogde druiven, waardoor de wijn heel kruidig en intens wordt, heel krachtig en zwoel. Recioto is zoet, Amarone niet. Ripasso is een ‘gewone’ Valpolicella die is gemengd met de pulp van Amarone en Recioto, waardoor er een tweede fermentatie optreedt. En dat smaakt! En dan heb je nog de levendige zomerbubbel Prosecco, al jarenlang een enorme hit in Nederland.

Jarenlang hadden de wijnen uit deze streek een twijfelachtige reputatie (dat gold in feite voor de hele Italiaanse wijnbouw), maar dat is allang weer goed gemaakt.

Druiven in Veneto

In Veneto wordt er ongeveer evenveel witte als rode wijn gemaakt. De witte zijn overwegend licht en droog, de rode sappig en fruitig.

Blauwe druiven die je in Veneto vindt, zijn:

Witte druiven die je veel in Veneto vind, zijn:

  • garganega
  • trebbiano
  • prosecco
  • pinot grigio
  • pinot bianco

Wijnen uit Veneto zijn te vinden op: http://www.grapeful.nl/wijn/italie-veneto

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.