Vanavond eerste aflevering Ilja Gort

Ilja Gort - Gort à la CarteIlja Gort is weer op de buis. Vanavond zendt omroep MAX! de eerste aflevering van het nieuwe programma van Ilja Gort, Gort à la Carte voor de eerste keer uit. In Gort à la Carte gaat Ilja Gort op culinaire rondreis door Frankrijk.

Gort à la Carte

Ditmaal wordt er niet geslurpt en gegorgeld. Neen, in het nieuwe Gort à la Carte steekt presentator Ilja Gort zijn gastronomische neus in werkelijk alles dat culinair Frankrijk te bieden heeft. Want waarom zou je je in het land van slakken, oesters en stinkkazen enkel beperken tot het edele druivennat?

In zijn kenmerkende vrolijke presentatiestijl gaat Ilja Gort op rondreis door Frankrijk. Zo knuffelt hij een d’Aquitane-koe, vist hij eigenhandig op oesters en hannest hij met een olie- en azijnstelletjes. Ook ontrafelt hij het geheim van een goed ‘petit déjeuner’, ofwel een typisch Frans ontbijt.

Waar gaat de eerste aflevering over?

De aflevering van vanavond gaat over camembert.

Afl. 1 Camembert – Waarom huilt de Camembert?

Wijnboer Ilja Gort gaat naar het plaatsje Camembert in Normandië. Na de Franse revolutie werd hier de eerste camembert gemaakt, maar hoe kan het dat hier geen kaasboer te vinden is? Ook gaat Ilja langs bij een heuse Affineur (kaasrijper) hij hoort alles over levende en dode camembert en hoe je thuis je kaas het beste kan bewaren. Natuurlijk wil hij ook weten wat je volgens de Normandische voor een wijn drinkt bij een lekkere camembert.

Gort à la Carte
Woensdag 5 november om 19:20 uur op NPO 2
Presentatie: Ilja Gort

Preview

Ilja Gort - Tv-Programma MAX 1Gort à la Carte, maar wie is Ilja Gort?

Ilja is een succesvolle en bekende Nederlandse componist, schrijver en wijnboer. Hij woont zowel in Nederland als in Frankrijk op zijn wijngaard Chateau La Tulipe de La Garde. Gort is zeer succesvol (geweest) in het arrangeren van reclametunes.  Hij componeerde diverse reclametunes, waaronder de zeer bekende voor Randstad Uitzendbureau en Nescafé. Deze laatste tune werd in 160 landen gebruikt. Ook componeerde Gort de leader van het RVU-programma Klootwijk aan Zee.

In 1994 kocht Gort in Frankrijk het Château de la Garde, appellation Bordeaux Superieur, met 15 hectare wijngaarden. In 2010 veranderde hij de naam in Château la Tulipe de la Garde met inmiddels bijna 20 ha. De wijn werd aanvankelijk gemaakt door de Australische wijnmaker David Morrison, later door de Franse oenoloog Michel Rolland. Gort brengt de wijnen op de markt onder de noemer ‘La Tulipe’ en deze zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn. Wijn is zijn 2e carrière en gezien de aandacht en het TV programma Wijn aan Gort is deze zeker zo succesvol als zijn carriére in de reclame.

Ilja is van vele markten thuis en heeft de afgelopen jaren een viertal boeken geschreven, waaronder Leven als Gort in Frankrijk’, Wijnsurvivalboek’ Overleven als Gort in Frankrijk ‘ en Met Gort de Boer op. In 2008 publiceerde hij zijn eerste roman Het Merlot Mysterie. Je kunt aan de titels van zijn boeken wel raden waar zijn nieuwe passie ligt … Ja, bij wijn.

Kijk ook maar eens even op zijn website: Château la Tulipe de la Garde

Bron: Persbericht, MAX

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.