Van zuipen tot sippen – les #1

Van zuipen tot sippen – les #1
addiction-to-wine

‘Wat is de droogste wijn die u heeft?’ Was de vraag die een gast aan mij stelde toen ik nog bij de brasserie in Oud-Zuid (Amsterdam) werkte. En ik had geen idee.
Dat was het moment waarop ik me realiseerde meer te willen leren over wijn. Ik dacht dat Merlot de benaming was voor een rode wijn, wit van zoet naar zoeter ging en rosé enkel was voor mensen die niet konden besluiten of ze nu meer trek hadden in rood of wit. Dat druiven eigen namen hadden en dat er andere wijnlanden bestonden naast Frankrijk en Italië was mij volkomen onbekend. Dus ging ik op onderzoek uit.

Google wijn voor beginners en je krijgt direct een tal van mogelijkheden om je op weg te helpen. Hartstikke leuk allemaal, maar waar beginnen we dan mee? Wijnproeven, druifsoorten, welke wijn bij welke maaltijd? Droog, zoet, vol, mogelijkheden te over!

Ik begin gewoon daar waar de meeste van ons plots beseffen niet bijster veel van wijn af te weten; voor het wijnschap in de supermarkt op zoek naar een wijn passend als cadeau voor de gastvrouw/-heer die je heeft uitgenodigd voor een diner thuis.

Daar sta je dan met je goeie gedrag, besluiteloos door het meterslange aanbod. De wijn met het logo van de supermarkt erop laten we buiten beschouwing, we willen doen alsof we iets weten van wijn! Ook de bovenste schappen laten we voor wat ze zijn, straks kies je verkeerd en dan is die €25,- opeens best prijzig. We blijven dus op ooghoogte.

Wit of Rood?

jw025-350a-white-wine-and-red-wine_1920x1200_69158
Ik ben persoonlijk een groot fan van rood, zeker bij het eten, maar een snelle studie op het gebied van wijn etiquette leert mij dat dit de vuistregels zijn:

  • Eerst wit, dan rood

  • Eerst jong, dan oud

  • Eerst licht, dan zwaar

  • Eerst droog, dan zoet

Conclusie, we zoeken een witte, jonge, lichte, droge wijn. Dus, welke wijn voldoet aan deze eisen en is dus een goede starter van de avond?

Chardonnay of Sauvignon Blanc

Top, op naar de kassa! Maar wacht, kies ik er een uit Italië, Zuid – Afrika, Spanje, Nieuw – Zeeland, Frankrijk? Voor nu kies ik gewoon het mooiste etiket, voor het volgende diner verdiep ik me in de herkomst!

Proost!

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.