Van wijn word je niet dik(ker)

wijn gezondheidIk houd wel van die onderzoeken, die aangeven dat wijn goed is voor de gezondheid. Dagelijks drink ik één glas wijn om de dag af te sluiten; een heerlijk moment van afsluiten van de dag en bijpraten met mijn partner. En om mijn dagelijks glaasje wijn te kunnen blijven drinken, zijn dit soort onderzoek koren op mijn molen. Maar dit onderzoek net nog een beetje meer, want dit onderzoek “bewijst” ook nog eens dat het drinken van wijn veroudering én vetophoping tegengaat. Daar word je toch blij van 😉 (natuurlijk  gaat eigenlijk niet om de wijn in het onderzoek, maar om resveratrol, de stof die in rode wijn (maar ook in druiven, pinda’s en bessen voorkomt). Dit blijkt uit een onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in Journal of Nutritional Biochemistry.

Het onderzoek

Voor het onderzoek werd een groep muizen in tweeen verdeeld. De ene groep muizen kreeg een dieet dat verrijkt werd met resveratrol, terwijl de andere groep een vetrijk dieet kreeg zonder resveratrol. Terwijl de groep muizen met het dieet zonder resveratrol na 10 weken 60 procent meer vetophoping en sterk verminderde T-cellen liet zien, hadden de muizen in de andere groep (met resveratrol) minder vet opgehoopt en minder last van een verminderde t-celproductie.

T-cellen zijn van belang voor ons immuunsysteem en rijpen in de thymus (de zwezerik) totdat ze rijp genoeg zijn en de zwezerik mogen verlaten als afweercel in het lichaam. Verminderde activiteit van de thymus wordt bijvoorbeeld als één van de redenen gezien waarom ouderen gevoeliger zijn voor allerlei ziektes, virussen en griepjes.

Even if you have a very unhealthy diet, there are things you can consume simultaneously that can help protect you from some of the ill effects of an unbalanced diet,” Christopher Jolly, lead researcher and an associate professor in the Department of Nutritional Sciences at The University of Texas at Austin, said in a release. “Resveratrol is one of those things.”

Hoewel de onderzoekers aangeven dat er nog veel onderzoek nodig is om te kunnen bepalen hoeveel resveratrol een mens binnen zou moeten krijgen voor een optimale werking, geeft dit onderzoek in ieder geval weer een reden om van mijn dagelijks glaasje wijn te genieten vanavond. Cheers alvast!

Gerelateerde berichten

De beste wijn voor de lijn
Aantal calorieën wijn op etiket fles

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.