Van Lissabon naar Rotterdam in 15 wijnen (3/3)

2846082153_bdcd5b403b
Die avond slapen we in Labastida, in de Rioja Alavesa. Het stadje ligt in de buurt van Haro, één van de referentiepunten van de Rioja. Het station van Haro heeft een grote rol gespeeld in de uitbreiding van het wijnareaal, toen meeldauw en druifluis de wijnstokken van Bordeaux decimeerden en wijnhandelaren uit die stad in Spanje op zoek gingen naar druiven en nieuwe percelen. De wijnen die we in Labastida proeven doen die faam echter weinig eer aan. De ontvangst die ons ten deel valt in de plaatselijke bar, de enige die open is, is nogal koeltjes. Ook de rest van het mooie stadje heeft de sfeer van vergane glorie. Er zijn een aantal vervallen wijnhuizen, eeuwenoude archeologische resten van wijnkelders waar de weerelementen vrij spel hebben en er zijn maar weinig voorzieningen geopend. Een beetje vreemd voor een wijndorp waar de druivenoogst al begonnen zou moeten zijn.

De volgende dag is het tijd voor wat nieuws. Via enkele architectonische hoogstandjes (bodegas Ysios en Marqués de Riscal) rijden we terug naar Haro en beginnen we onze eerste proeverij van de dag. Bij Muga gaat het leven duidelijk een paar tandjes sneller dan waar we de afgelopen dagen aan gewend zijn geraakt. We worden ontvangen in een prachtige receptie waar grote tv-schermen de mooiste foto’s van omliggende wijngaarden tonen. Meerdere hostesses schenken wijnen bij voor tientallen wijnliefhebbers die aan de bar staan of tussen honderden boeken en souvenirs schuifelen. De wijn is van grote klasse, maar de ervaring haalt het niet bij de ontdekkingen van de vorige dagen. Vandaag wordt mijn voorraad niet verder aangevuld.

Het wordt tijd om wat kilometers te maken. We vertrekken naar St. Jean de Luz, net over de Franse grens. Hier lijkt het soms wat norse Baskenland meteen een stuk lieflijker. Misschien is het de invloed van de zee of het strand? Het is bewolkt als wij een plaatsje zoeken bij de haven. Met een frisse witte Baskische Txakoli en een bord heerlijke zeevruchten maken we ons op voor het tweede deel van de reis. We willen nog stoppen bij Bordeaux en in het Loiredal en hebben tenslotte de Normandische kust voor de boeg… In vijf dagen van Lissabon naar Rotterdam is eigenlijk veel te kort!

Riens Middelhof is opgeleid als landbouwkundige en werkzaam als technisch vertaler Spaans, Portugees en Engels. Wijn is zijn grote passie en koffie zijn grootste zonde: www.sin-fronteras.nl

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.