Van Kutjevo to Ilok, Slavonië is wijnkelder van Europa

Van de oudste wijnkelder van de wereld in Kutjevo tot de moderne wijnhuizen in Ilok, Slavonië is de perfecte streek voor echte wijnliefhebbers

179930-glazne-365daf-original-1442841491
SEPTEMBER 2015, AMSTERDAM
SAMENVATTING

Er zijn zowel aan de kuststreken als in het midden van Kroatië veel wijnstreken te vinden. Het maken van wijn is een groeiende business in Kroatië. Momenteel zijn er in Kroatië ongeveer 41.100 geregistreerde druivenproducenten en meer dan 1.600 wijnproducenten. De bekendste wijnstreek is Slavonië. In deze regio, gelegen in het noordoosten van Kroatië, wordt de Graševina druif in grote hoeveelheid geteeld. De warme herfst in deze regio is zeer geschikt voor bezoekers en wijnspecialisten van over de hele wereld die willen genieten van de unieke wijnen en het heerlijke eten dat deze regio te bieden heeft. Ook kan je in Slavonië prachtige wandelingen maken en rondleidingen krijgen door de vele wijngaarden.

Unieke Geografische factoren

De wijnstreek van Slavonië is gelegen tussen drie rivieren, namelijk de Sava, Danube en de Drava. Op de vruchtbare grond tussen deze drie rivieren groeien de druiven. De vruchtbare grond, maar ook het eigenaardige klimaat – waar de tempratuur in de herfst meestal hoger is dan in de lente – dragen bij aan de kwaliteit van de Slavonische wijn. Deze unieke geografische factoren zorgen ervoor dat de wijn kenmerkend is voor de streek waarin deze geproduceerd wordt.

Frisse, harmonieuze en aangename witte wijnen zoals de Graševina (Welsch Riesling), Chardonnay en Traminer zijn enkele voorbeelden van Slavonische wijnen. Maar ook fruitige en volle rode wijnen zoals de Pinot Noir worden er geteeld. De herfst is de beste tijd om Slavonië te bezoeken. De hoge tempraturen van de zomer zijn dan voldoende gedaald. Ideaal voor wandelingen door de prachtige wijngaarden van Slavonië.

Požega-Slavonië

In de streek Požega in Slavonië ligt de zogenaamde Golden Valley. De Golden Valley, gelegen tussen heuvels en de Donau, staat bekend om haar wijnen die bekroond zijn met verschillende internationale wijnprijzen. De drie grootste wijngaarden: Kutjevo, Požega- Pleternica en de Pakrac kunnen worden bezocht via de route die door de Golden Valley loopt. Kutjevo is één van de grootste wijnexporteurs van Kroatië. Kutjevo beschikt over een indrukwekkend wijncollectie die gehuisvest is in wijnkelders uit het jaar 1232. Hiermee zijn dit oudste wijnkelders ter wereld. Internationale wijnmerken uit deze collectie zijn onder andere: Caglin, Kaptol, Velika en Kutjevo. Tijdens een bezoek aan Kutjevo moet men zeker de beroemde Graševina proeven. Een bezoek aan het indrukwekkende Cisterciënzer klooster mag dan ook zeker niet ontbreken.

179927-wijnveld2-e8de04-original-1442841491

Baranja

Het verbouwen van wijn in de streek Baranja gebeurt al sinds de Romeinse tijd. De romeinen waren de eerste die de vruchtbare grond langs de Danube cultiveerden. Deze vruchtbare grond, gelegen tussen de Danube en Banska Kosa berg, is uitermate geschikt om druiven op te verbouwen. Daarom zijn er in Baranja veel wijnhandelaren en wijngaarden te vinden. Deze zijn allemaal verbonden door de wijnroute die door Baranja loopt.

Slechts anderhalf uur rijden van Kutjevo is de wijgaard van Belje te vinden. In Belje is het grootste wijnhuis van de streek Baranja te vinden. De wijnkelder hiervan is gegraven in een heuvel en werd voor het eerst genoemd in 1526. Deze oude wijnkelder is zeker een bezoek waard. Er zijn hier verschillende prachtige wijnen te vinden zoals bijvoorbeeld de Cabarnet Franc uit 1949. Ook is het de moeite waard om hier de verschillende prijswinnende wijnen te proeven zoals de Merlot en de Graševina. Een wandeling langs de wijnroute die door verschillende wijngaarden loopt, is sterk aan te raden. Tijden deze wandeling kunnen bezoekers genieten van het prachtige, gecultiveerde land en het adembenemende uitzicht vanaf de Banovo brdo berg.

179920-veld2-63978a-original-1442841266

Vukovar

Wanneer men meer naar het zuiden reist komt men de streek Vukovar tegen. Deze streek staat niet enkel bekend om haar archeologische vondsten uit de Vucedol cultuur, maar ook om de wijn die wordt geproduceerd in de Syrmien regio. Volg de Ilok wijnroute langs de dorpjes en familie-wijngaarden om een mix te vinden van zowel oude wijnkelders, zoals bijvoorbeeld de oude Ilok kelders in het Odescalchi kasteel, als ook nieuwere wijnhuizen die oude tradities combineren met moderne technologie.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.