Van de wijnpers: 100 jaar oude wijn gevonden in scheepswrak

Wijn gevonden scheepswrakZweedse duikers hebben deze week een 100 jaar oude wijn opgevist uit een scheepswrak. Uit het wrak van de SS Astrid, gelegen op de bodem van de Baltische Zee, haalden de Zweden 21 flessen wijn. Veilinghuis Christie’s zal de flessen wijn gaan veilen.

SS Astrid

In november 1916 werd de SS Astrid door een Duitse onderzeeër tot zinken gebracht. De SS Astrid,  een  Zweedse tweemaster van 26 meter lang had aan boord 1680 flessen champagne aan boord. 1680 flessen champagne verdeeld over 28 kratten, waarvan er 3 op dek stonden en de overige 25 kratten in het ruim van het schip. 21 flessen wijn werden dus in het schip gevonden.  Een paar flessen waren soldaat gemaakt en lagen op de bodem van het schip, maar 21 flessen waren nog intact.

Louis RoedererLouis Roederer?

Eerder werd al het vermoeden uitgesproken door de onderzoekers van Ocean X dat het bij  de aanwezige lading op de SS Astrid wel eens zou kunnen gaan om 1680 flessen Louis Roederer Crystal. Dit is gebaseerd op het feit dat Louis Roederer 80 procent van zijn exportmarkt verloor omstreeks de Russische revolutie. Louis Roederer stond bekend als de hofleverancier van Tsaar Nicolaas de Tweede. Dus de kans dat het om champagne van dit huis gaat, is groot.

Of dit daadwerkelijk waar is, is nog niet bekend. De flessen zijn overgebracht naar Londen waar een wijnexpert ze proefde. De wijn smaakte nog prima en veilinghuis Christie’s wil de flessen aan de man brengen. Als het werkelijk gaat om flessen Louis Roederer Crystal dan zal de opbrengst gigantisch zijn, maar ook als het niet zo is, zal de opbrengst groot zijn.

Immers de 24 flessen champagne die gevonden zijn tijdens het Jönköping” project werden in 1998 bij  Christie’s “Champagne auction of the century” ook voor recordbedragen verkocht. Deze flessen waren van een beduidend minder “merk” dan Louis Roederer. Deze “mindere” champagne Heidsieck & Co MONOPOLE Gôut Americain 1907 behaalde overigens evengoed 93 van de 100 punten toen de flessen geproefd werden nadat ze uit het wrak van de Jönköping waren gehaald.

Ocean X

Ocean X is een team van professionele schattenjagers. Eerder vond Ocean X  de Millennium Falcon, het mysterieuze object dat op de bodem lag van de Oostzee en dat door velen omschreven wordt als een ruimteschip uit Star Wars.

Al vanaf februari dit jaar wordt er gezocht naar de overblijfselen van de SS Astrid en na grondige studie van een paar kaarten, heeft Ocean X de SS Astrid dan ook gevonden. De vondst van het schip en de “schatten” is lang stilgehouden omdat men een documentaire hierover aan het maken was. Nu de documentaire bijna klaar is, is het niet meer nodig om het stil te houden. De documentaire bevat meer dan alleen de vondst van de wijn. Ook zal er nog een tweede bezoek gebracht worden aan de SS Astrid. Vermoed wordt dat er nog meer verborgen schatten in het wrak liggen.

Bron: Scheepvaartnieuws en Ocean X

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.