Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2009 Acinatico

Wij van Wijnbloggers zijn enorm fan van de Valpolicella Acinatico super wijn. Vorige week heb ik dan ook weer een flesje Valpolicella open getrokken en 2009 is weer een juweeltje. Ook deze wijn is weer een betaalbare Ripasso, die natuurlijk zo in onze Top 20 kan. Deze Valpolicella Classico Superiore Ripasso is weer een bijzondere ” superieure”  rode wijn. Bijzonder aan deze wijn is dat de schillen van de veel later gistende Amarone, worden toegevoegd aan de Valpolicella Classico, zodat er een tweede gisting ontstaat. Hierna rijpt de wijn ongeveer 12 maanden in kleine eikenhouten fusten. Als gevolg hiervan krijg je een Valpolicella Classico met veel kleur, kracht en smaak. De Valpolicella streek ligt oostelijk van het Gardameer in Noord-Italië en kent grote verschillen in smaak en kwaliteit. De familie Accordini staat model voor de klassieke kwaliteitswijnen uit dit gebied. Door middel van het traditionele appassimento proces, het indrogen van de druiven, verkrijgen zij de ripasso, paxxo, amarone en recioto wijnen.

Wat proeven we?

Donkerrood van kleur, mooi rood fruit (braam/framboos), een beetje koffie, subtiele kruidigheid. Lekker sappige, volle mond smaak en heerlijk aromatisch, heeft veel fruit en een aangename tannine die lekker lang blijft hangen in de mond.

Conclusie Valpolicella Ripasso Acinatico 2009

Tja, wij hebben weer een Topper! Echt een aanrader dus. We weten nog niet of we hem in de Top 20 gaan zetten omdat de 2008 ook erg goed en lekker was. Wellicht gaan we uiteindelijk kiezen en komt er maar 1 in de Top 20.

Waar kopen we de Valpolicella Ripasso Acinatico 2009

De Valpolicella Ripasso Acinatico 2009 is jammergenoeg niet meer te verkrijgen, maar de 2010 nog wel. De is 2010 is te verkrijgen bij:

Margaretwines (€17, 45)

Beauvines  (€17,45)

Meer lezen over wijnen die Ron geproefd heeft? Lees dan ook eens:

Rode Wijn van Bodegas Carmelo Rodero, Ribera del Duero Crianza 2008
Witte Wijn Cabernet Blanc Trocken 2010 – Anselmann
Witte Wijn de “Ona” Anakena 2009 uit Chili
Witte Wijn uit Chili: de Anakena Carmenère 2010
Château Musar 2004, Békaa Valley Libanon
Collefrisio di Montepulciano d’Abruzzo 2006: “Eén voor allen, allen voor één”

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.