Welke wijn drink je op Valentijnsdag?

Valentijnsdag - Welke wijn drink je op Valentijnsdag?Donderdag is het Valentijnsdag. De dag waarop geliefden elkaar wat extra aandacht geven in de vorm van kaartjes, cadeautjes of een bloemetje. Door de commercie is het accent verschoven van het anoniem verklaren van de liefde, naar wat extra romantische aandacht binnen liefdesrelaties. En de middenstand vaart er wel bij. Donderdagavond zitten de restaurants weer vol met stelletjes en wordt er ook thuis druk en uitgebreid gekookt.

Maar welke wijn drink je nou op Valentijnsdag?

Daar is eigenlijk maar één antwoord op. Nu niet meteen roepen: Champagne!
Ja, oké, Champagne is àltijd lekker en is er àltijd wel een reden te bedenken om een glaasje bubbels in te schenken. Dus laten we die vandaag eens overslaan…

Voor Valentijnsdag is het enige juiste juist antwoord: Saint-Amour. Uit de Beaujolais.
Je hoeft niet meteen te schrikken; dit is namelijk een van de betere wijnen uit de Beaujolais. En nadrukkelijk niet te verwarren met de Beaujolais Primeur die zich vanaf de-derde-donderdag-van-november een weg door de wijnschappen baant.

Valentijnsdag 2Saint-Amour de wijn voor Valentijnsdag

Deze Saint-Amour is één van de tien Cru’s uit de Beaujolais. Genoemd naar het gelijknamige dorpje, qua oppervlakte een van de kleinste Cru’s uit de Beaujolais. Deze Saint-Amour is volledig gemaakt van de voor deze streek zo kenmerkende Gamay druif (voluit Gamay Noir à Jus Blanc). Die groeien op ongeveer 310 hectare aan wijngaarden op een bodem van graniet, klei en leisteen. En dat proef je ook terug in het glas.

Wat proeven we?

In het glas kleurt deze mooi en fonkelend donkerrood, verleidelijk haast, met purperen tonen. Een gemiddelde diepte van kleur. Na walsen van het glas stuiven de aroma’s je tegemoet. Rood fruit, rijpe framboos met op de achtergrond wat rode kersen wat lichte bloemige tonen. Misschien is het bloemenveldje op het etiket hier een knipoog naar.

In de mond ontvouwt deze Beaujolais zich tot een mondvullende, fruitige rode wijn. Ook hier is het vooral het rode fruit dat de boventoon voert. De wijn is in eerste aanzet soepel en sappig. Daarna krijg ‘ie door het drogend effect toch een flinke body met zelfs wat houttonen. In de finale een gemiddeld tot lange afdronk, met een drogend effect.

Deze Beaujolais kun je het beste drinken op een temperatuur van 15º, dan komen de geuren en smaken op hun mooist uit het glas.

Vandaag proosten we alvast met deze Saint-Amour op de liefde! L’amour, toujours!

Valentijnsdag - hart

 

Op de hoogte blijven van nieuws uit de wijnwereld, lekkere wijnen en leuke wijnproeverijen, volg Wijnbloggers ook op Facebook of Twitter!

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.