10 romantische wijnen voor Valentijnsdag

Valentijnsdag 10 romantische wijnenValentijnsdag; voor de één een commerciële business, voor de ander een dag vol romantiek. Zo gek als de Britten en Amerikanen op Valentijnsdag zijn, zijn wij hier in Nederland (nog) niet. Maar ook in Nederland wordt er meer gedaan aan Valentijnsdag dan je zou denken. De detailhandel verwacht de komende week in ieder geval een extra omzet (70 miljoen euro).

En ook de bloemenveilingen verwachten weer een hele drukke week.  In Nederland worden er in de week van Valentijnsdag zo’n februari 115 miljoen rozen, 120 miljoen tulpen, 100 miljoen andere bloemen en 20 miljoen kamerplanten verwerkt in de meest romantische boeketten. Niet alleen worden er veel bloemen gegeven met Valentijnsdag, ook parfum is populair als cadeautje. Parfum wordt zelfs het meest gegeven tijdens Valentijnsdag, gevolgd door bloemen, een kaart, sieraden en kleding. En bij kleding, vermoed ik, dat je dan niet moet denken aan een lekkere dikke coltrui. 🙂

Een romantische fles wijn met Valentijnsdag

Wijn… Misschien klinkt het wat saai om met Valentijnsdag te geven, maar er zijn ontzettende mooie romatische flessen wijn die je met Valentijnsdag kunt gegeven. Flessen wijn met zinnenprikkende namen of flessen wijn die er romantisch uitzien. Valentijnsdag, als je het viert, moet natuurlijk wel een perfecte avond worden. Kaarslicht, een rustig muziekje, lekker eten… het moet specialer zijn dan gewoon (ook al zouden we misschien wel het liefst ons eigen favoriete wijntje drinken met een daarbij behorend gerecht). Alles moet verliefdheid, liefde en romantiek uitstralen.

romantische wijnen valentijnsdag10 romantische wijnen voor Valentijnsdag

Speciaal voor Valentijnsdag hebben wij 10 wijnen op een rijtje gezet die één en al liefde uitstralen en een duidelijke boodschap kunnen overbrengen. Ze zijn helaas niet allemaal in Nederland te verkrijgen, maar daarom niet minder leuk. (Zie voor de afbeeldingen van de wijnen de slideshow onderaan dit blog.)

1. De wijnen van Valentine Vineyard

Welke wijn past beter bij Valentijnsdag dan een wijn die dezelfde naam draagt. De Valentine Vineyards liggen in Californië en de wijnen afkomstig van deze wijngaarden zijn ook met verschillende prijzen beloond. Jammer is wel dat er op de website geen wijnen meer na 2003 staan en er ook geen aanbieders meer van deze wijn te vinden zijn. De naam is wel leuk en helemaal Valentijnsdag dus daarom mag deze niet ontbreken.

Valentine is overigens niet afgeleid van de Heilige Valentijn, maar verwijst naar de achternaam van de eigenaar, Bob Valentine.

2. Saint-Amour

Natuurlijk mag deze hier niet ontbreken. Jeroen schreef eergisteren hier op Wijnbloggers al over deze Saint-Amour en dat dit de wijn bij uitstek is op Valentijnsdag, dus dan mag deze Saint-Amour natuurlijk niet ontbreken. Momenteel is de Cave des Grands Crus Saint-Amour 2010 bij Jos Beeres te verkrijgen voor €11,45, evenals bij Margaret Wines.

valentijnsdag -10 wijnen3. Vin d’amour – dr. Ruth

Dr. Ruth in de jaren ’80 een bekend seksuologe die vorig jaar haar eigen wijnlijn, Vin d’amour lanceerde. De wijn, verkrijgbaar in zowel rood, wit als rosé, bevat maar 6 procent alcohol. Dr. Ruth heeft deze wijn gelanceerd voor stellen om wat meer in de stemming te komen. Tijdens de lancering van de wijn zei dr. Ruth hierover: “I’m always saying couples should drink to relax, but not too much. If [the woman] drinks too much, she falls asleep and if [the man] drinks too much, he can’t perform”.

4. Chambolle-Musigny Les Amoureuses

Deze Premier Cru uit de Bourgogne is één van de duurste wijnen in deze lijst, maar dat is ook niet gek. Het is een exceptionele wijn en voor een eerste date zou ik hem ook zeker niet bestellen, maar meer voor een volwassenere relatie. Je kunt deze wijn namelijk ook makkelijk nog jaren bewaren en er het 20-jarig jubileum van je relatie mee vieren. De Chambolle-Musigny Les Amoureuses 1997 kreeg van Robert Parker 92 punten en is Nederland te koop bij Bert & Joep van Dielen voor een prijs van €100,35.

valentijnsdag 10 wijnen calon-segur5. Château Calon-Ségur

Een mooie fles uit de Bordeaux met een mooi hartje op het etiket. Château Calon-Ségur gelegen in Saint-Estèphe behoort tot de Troisièmes Crus Classés (3e cru) uit de officiële Bordeaux Classificatie van 1855. Het hart op het etiket heeft te maken met Marquis Nicolas-Alexandre de Ségur , die in de 18e eeuw Chateau Calon-Segúr verwierf. Het Chateau heette toen Chateau de Calon, maar de Marquis voegde zijn eigen naam toe en zodoende werd het Chateau Calon-Segúr. Deze Marquis was overigens toen ook in het bezit van Château Lafite en Château Latour, maar zijn hart lag bij bij Calon. (“Ik handel in de wijn van Lafite en Latour, maar mijn hart ligt bij Calon.” – Marquis Nicolas-Alexandre de Ségur). Vandaar dus het hart op het etiket. Deze wijn kun je kopen bij het Wijnhuis-online voor €49,99.

6. Mi Amore Albana di Romagna

De naam van de wijn is al mooi. In de Italiaanse versie te verkrijgen, maar ook in de Argentijnse versie. Een wijn die niet al te duur is, maar leuk op tafel kan overkomen tijdens een romantisch dinertje met Valentijnsdag.

valentijnsdag - sexy7. Sexy

Sexy is een mooi woord, een woord met een lading die verschillende gebieden kan omvatten. En wie wil er nou niet een beetje sexy zijn? (al willen we dat dan misschien niet altijd horen). Sexy is een wijn van het Portugese wijnhuis Fita Preta Vinhos en ook te verkrijgen met bubbels (a €16,95)

8. O’Brien Family Vineyards

Mocht het je nog niet helemaal duidelijk zijn in welke fase je relatie is dan kun je altijd nog de wijnen van de O’Brien Family Vineyards op tafel zetten, want deze wijnen hebben schitterende namen als: Seduction (Sauvignon Blanc), Attraction (Chardonnay), Flirtation (Merlot), Romance of the Heart ( Merlot Bordeaux Blend), Seduction (Cabernet Bordeaux Blend), Passion of the Soul (Cabernet Sauvignon), Devotion (Cabernet Franc/Merlot) of Reflection (Cuvée). Dus mocht je twijfelen over je relatie-status dan kun je altijd je geliefde de wijn uit laten zoeken.

9. Sin Zip

Net zo mooi, of misschien nog wel mooier zijn de Redemption, Sin Zin en Temtation wijnen van de Alexander Valley Vineyards. Schitterende etiketten. Sin Zin werd in 1978 voor het eerst uitgebracht en werd een cult klassieker onder de wijnliefhebbers. Met kruidigheid, mooi etiket en memorabele namen veroverde deze wijn de markt en het hart van menig wijnliefhebber.

10. Menage à trois

“Menage à Trois examines what happens when you put three attractive, single, young grapes in one exquisite bottle. It’s fun; it’s exciting; it’s legal in most states”, lees ik op de site. Geweldig! Maar ik zou er maar wel even goed over nadenken of je deze fles wel op Valentijnsdag moet geven. Zeker op een eerste date…

10 Romantische wijnen

2 Reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.