Valentijnsdag en Wijn

Wijn en ValentijnsdagNog een paar dagen en dan gaan we weer lekker eten en drinken met onze geliefde op Valentijnsdag. Vaak zie je dat men uit eten gaat en het glas op de liefde heft in een restaurant, maar de meer gesettelde geliefden blijven vaak thuis. Niks mis mee. Mits er maar een mooie maaltijd en een goed glas wijn wordt gedronken. Eten en drinken zorgen er voor dat de liefde van de man (en vrouw) door de maag gaat.

Valentijnsdag en wijn?

Opvallend is de relatie tussen Valentijnsdag met wijn. Ik dacht eerst dat dat wel mee viel en dat het meer een commercieel verhaal was, totdat ik op een paar mooie oude spreuken stuitte:

Dooi op Sint-Valentijn doet veel water in de wijn.

Zonneschijn op Sint-Valentijn, geeft goede wijn.

Is de aarde met Sint-Valentijn in het wit gehuld, dan zijn de weiden en akkers met vreugde vervuld.

Zo te lezen, is er dus al veel langer een hechte relatie tussen wijn en Valentijn. Ik kon me ook niet voorstellen dat die relatie er niet zou zijn. De relatie tussen wijn en de liefde is al eeuwen duidelijk. Daar zijn vele voorbeelden van te noemen zoals de mooie gravure ‘Man voedt de liefde met wijn en brood’ van Nicolaes de Bruyn uit 1581. Dus ook in ons koude kikkerlandje was wijn al belangrijk bij de liefde.

Wijn en Liefde en liefde en Wijn

Een goede wijn is een samenspel van verschillende elementen. De verklaring voor de aantrekkingskracht van wijn is dat ook. Bij de liefde geldt dat eveneens. Liefde is ook een samenspel van verschillende elementen; uiterlijk, humor, geur, smaak…. Voor menig wijnliefhebber is het uitzoeken van een mooie fles wijn het begin van het amoureuze pad. Soms is deze lang en voor het leven, maar soms kort en scheiden de wegen zich weer. Met de liefde gaat het vaak ook zo en is het vaak en regelmatig proeven en dan uiteindelijk voor de ware gaan.

daten valentijnsdagValentijnsdag

Goed, het is de 14e en je weet niet goed wat je nu precies moet doen. Als je al een tijdje een relatie hebt en niet de deur uit wilt, haal dan even bij een goede slijter een mooie wijn of champagne. Wil je iemand verassen en vertellen dat je verliefd op haar (hem) bent, ga dan naar een leuk restaurant en geef bij het reserveren aan dat het een Valentijns date is. Bij het uitzoeken van het restaurant denk dan na over een gemanierde exit voor de dame. Stel dat ze je niet zo leuk vindt en de sfeer aan tafel wat ongezellig en ongemakkelijk wordt! Zoek dus een wat informeel restaurant, wellicht met een kroeg om de hoek.

De uit eten tips in Utrecht als Valentijnstip

Als je niet wil eten, maar wel lekker met je date of geliefde wiltgenieten van een leuke ambiance en een goed glas wijn dan kun je ook naar:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.