Een uniek kijkje achter de schermen bij Boomsma

Kennen jullie dat gelukzalige moment nog van vroeger wanneer je met je klas op schoolreisje ging? Broodtrommeltje gevuld, wat extra’s om te snoepen voor onderweg en gaan met die banaan. Dat gevoel heb ik weer eens herbeleefd vorige week. Pitch PR  heeft zich weer eens van de beste kant laten zien door een geweldige exclusieve inkijk te bieden bij familiebedrijf Boomsma te Leeuwarden. Wij houden natuurlijk van exclusief dus daar is volmondig JA tegen gezegd. Amsterdam-Leeuwarden is niet om te hoek maar ook daar was aan gedacht. Met een auto vol gezellige professionals op het gebied van eten en drinken hebben wij deze tocht afgelegd. Vandaar dat schoolreisjes gevoel.

Boomsma; een eigentijds familiebedrijf

Voor de oplettende lezer zal het vast al opgevallen zijn dat Boomsma niet per se de relatie met wijn heeft. Tenminste dat denken velen. Lees hier een kort informatie stukje en je zal meteen begrijpen dat er wel degelijk een link is met wijn en dus met Wijnbloggers.

Zo’n 130 jaar geleden verscheen de eerste fles Boomsma “Oud Friesche” Beerenburger op tafel. Dit karakteristieke kruidenbitter werd al snel in brede kring gewaardeerd. Vandaag de dag brengt Boomsma een uitgebreid assortiment aan binnen- en buitenlandse dranken.

Veel van deze dranken worden in eigen beheer gedistilleerd en gebotteld. Sinds het begin van de jaren zeventig verzorgt Boomsma bovendien de import van een selectie kwaliteitswijnen uit de gehele wereld. Omgekeerd zijn er ook vele liters gedistilleerd voor de export bestemd. In het buitenland is al jaren een groeiende vraag naar whisky, vodka en rum. Ook de oer-Hollandse jenevers en kruidenbitters vallen hier steeds meer in de smaak.

Rondleiding destilleerderij & foodpairing

Waar waren we gebleven, o ja; de exclusieve inkijk achter de schermen. Eenmaal aangekomen in het pittoreske Leeuwarden werden we warm onthaald door de familie Boomsma zelf. Kijk daar houden wij van. Het gezelschap verplaatste zich naar de kamer where the magic happens; de destilleerderij. Ik was meteen overdonderd. Ten eerste omdat ik nog nooit van dichtbij heb mogen zien hoe massaproductie van alcoholrijke drank in zijn werk gaat en ten tweede omdat ik er een beetje dorst van kreeg. Dit is wat ik zag toen ik naar binnen trad:
Video

Boomsma-2De volgende ruimte vulde zich met hetgeen waar wij allen een passie voor hebben en dat is dan natuurlijk wijn. Meneer Boomsma vertelde dat ze kiezen voor bijzondere wijnen met een mooi verhaal en deze wijnen kunnen overal vandaan komen. Ze kiezen niet per direct voor wijnen uit bijvoorbeeld Frankrijk. Nee diversiteit en uniekheid zijn sleutelwoorden voor de geïmporteerde wijnen.

Een andere mooie relatie die de familie Boomsma met wijn heeft is de wijngaard die in het bezit is van de familie. In 2009 heeft Jodocus Boomsma samen met zijn vrouw, na een lange zoektocht, Château Beaulieu in de Côtes de Bourg  gevonden. Een echt mooie plek om een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan: “zelf wijn maken”. Jodocus heeft al veel ervaring in de wijnwereld opgedaan en meer dan 30 jaar wijnen geïmporteerd uit de hele wereld. Nu wil hij zelf de beste wijnen van de Côtes de Bourg produceren waarbij hij wordt bijgestaan door een gerenommeerde oenoloog. Château Beaulieu bestaat uit 17 hectare wijngaarden en een fraai zeventiende eeuws landhuis.

Château Beaulieu ligt 35 km ten noordwesten van Bordeaux en 4 km ten noorden van de stad Bourg en de rivier Dordogne in een prachtige vallei met een oppervlakte van 25 hectare en omgeven door bossen. De wijngaard is gelegen op een plateau van kalksteen met klei lagen, 60 meter boven zeeniveau. De wijngaard van 17 hectaren in AOC Côtes de Bourg is samengesteld uit 60% Merlot, 15% Malbec, 15% Cabernet Sauvignon en 5% Cabernet Franc. Een leuk weetje is dat de oude jenevers gerijpt worden in de wijnvaten afkomstig van Château Beaulieu.

Na de rondleiding heb ik heerlijk mogen genieten van een geweldige lunch. De gerechten werden bereid door Chef-Kok Henk Marcus van restaurant Het Ambacht uit Heerenveen. En of het ambacht was.. De gerechtjes sloten naadloos aan bij de dranken, en dat is niet zo makkelijk gezien het hoge alcoholpercentage en de krachtige smaak. Zij zijn daar toch in geslaagd en ik heb weer een heerlijke dag mogen beleven waar ik nog van aan het nagenieten ben.

Dit zijn de gerechtjes voor diegene die graag even mee willen genieten. Van links naar rechts: haring, paling, buikspek & icecream. Genieten met de hoofdletter G.
Boomsma, haring Boomsma, paling Boomsma, buikspekBoomsma, Nagerecht

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.