Uitslag Radar proeverij rode wijn uit Côtes du Rhône

rode wijn proeverij radar uitslagGisteravond werd in het tv-programma Radar rode wijn geproefd en getest. Acht verschillende rode wijnen uit de Côtes du Rhône werden blind geproefd en getest door twee panels; een panel van 17 consumenten en een panel van deskundigen met daarin Cuno van ’t Hoff (wijnschrijver), Esther Meijer (wijndocent bij onder andere de kook- en wijnschool van de Librije) en sommelier Joop Pinxteren. De panels voerden de wijnproeverij gescheiden van elkaar uit.

De grote vraag die bij deze blinde proeverij een rol speelde was: Is er een groot verschil tussen de goedkope rode wijn die je bij supermarkt koopt en de, vaak duurdere, rode wijn die je bij de speciaalzaak haalt? Is de duurdere wijn beter en lekkerder dan de goedkope wijn?

Welke rode wijn werd er geproefd?

Er werden dus 8 verschillende rode wijnen geproefd, die allemaal afkomstig zijn uit het zuidelijkere gedeelte van de Côtes du Rhône. De goedkope en dure wijnen werden door elkaar getest. De etiketten waren niet zichtbaar tijdens het proeven.

De volgende wijnen werden geproefd:

  • Wijn A: Perrin Rasteau l’Andeol 2009 – €15,25 (Gekocht bij Wijnhandel Sauter)
  • Wijn B: Côtes du Rhône AOC 2011 – €2,49 (Gekocht bij de Lidl)
  • Wijn C: Domaine de Ferrand 2010 – €15,95 (Gekocht bij Wijnhandel Petit Clos)
  • Wijn D: Domaine Saint Martin Rouge 2010 – €5,75 (Gekocht bij de HEMA)
  • Wijn E: Domaine du Bois des Mèges Plan de Dieu 2010 – €9,95 (Gekocht bij Wijnhandel Boonstoppel)
  • Wijn F: Barton & Guestier Passeport Rhône 2011 – €5,99 (Gekocht bij de Jumbo)
  • Wijn G: Boutinot Côtes du Rhône Village 2009 – €9,50 (Gekocht bij Rewined)
  • Wijn H: l’enclave des Papes Côtes du Rhône 2011 – €4,06 (Gekocht bij Albert Heijn)

rode wijn radarConsumentenpanel proeft rode wijn

Tijdens deze blinde proeverij werden er 8 verschillende rode wijnen uit het zuidelijke gedeelte van de Côtes du Rhône geproefd in twee sessies. 17 consumenten walsten de wijn in hun glas rond, staken hun neus in het glas om de geur op te pikken en proefden de wijn. De consumenten werden begeleid door vinoloog Rob de Vogel, van wijnhandel Boonstoppel en hij hielp de consumenten met ruiken, proeven en het onderscheiden van smaken. Uit de proeverij van de consumenten bleek dat vooral de wijnen uit de supermarkten het goed deden.

De deskundigen proeven…

In tegenstelling tot de consumenten proeven de deskundigen de 8 wijnen in één keer. Meer geoefend en getraind, is dat voor deze deskundigen natuurlijk geen enkel probleem. En dat ze deskundig zijn, blijkt wel, want zij kunnen de duurdere en goedkopere wijnen duidelijk van elkaar onderscheiden en pikken de duurdere wijnen er dan ook uit. Ok, één “misstapje”: de wijn van Lidl werd als top beoordeeld door één van deskundigen.

rode wijn cotes du rhoneDe beste rode wijnen uit Côtes du Rhône

De deskundigen beoordelen de wijnen uit de speciaalzaken over het algemeen beter dan de wijnen uit de supermarkt. Al is er wel een opvallende tweede plek voor een wijn uit de supermarkt in de top 8 van de deskundigen. Consumenten vinden de wijn uit de supermarkt lekkerder. Al hebben ook de consumenten een wijn uit de speciaalzaak boven aan hun top 8 geplaatst. Dit is overigens dezelfde nummer 1 als de deskundigen hebben.

De beste rode wijn uit Côtes du Rhône volgens de consumenten:

1. Boutinot Côtes du Rhône Village 2009 (Rewined)

2. L’enclave des Papes Côtes du Rhône 2011 (Albert Heijn)

3. Domaine Siant Martin rouge 2010 (HEMA)

4. Domaine de Ferrand 2010 (wijnhandel Petit Clos)

5. Barton & Guestier Passeport Rhône 2011 (Jumbo)

5. Perrin Rasteau l’Andeol 2009 (wijnhandel Sauter)

6. Côtes du Rhône AOC 2011 (Lidl)

7. Domaine du Bois des Mèges Plan de Dieu 2010 (wijnhandel Boonstoppel)

De beste rode wijn uit Côtes du Rhône volgens de deskundigen:

1. Boutinot Côtes du Rhône Village 2009 (Rewined)

2. Barton & Guestier Passeport Rhône 2011 (Jumbo)

3. Domaine du Bois des Mèges Plan de Dieu 2010 (wijnhandel Boonstoppel)

4. Perrin Rasteau l’Andeol 2009 (wijnhandel Sauter)

5. Côtes du Rhône AOC 2011 (Lidl)

6. Domaine de Ferrand 2010 (wijnhandel Petit Clos)

7. Domaine Siant Martin rouge 2010 (HEMA)

8. L’enclave des Papes Côtes du Rhône 2011 (Albert Heijn)

Uitzending gemist?

Mocht je uitzending van Radar hebben gemist en wil je het verslag van de rode wijntest zien én wil je weten wie de Loden Leeuw, de prijs voor de Meest Irritante Tv-Commercial van het jaar in ontvangst heeft mogen nemen én wil je weten wie de Meest Irritante BN’er in een Tv-Commercial is geworden, kijk dan de gehele uitzending hieronder terug…. (Vanaf 1.17 begint de rode wijntest; dus je hoeft niet lang te wachten. 🙂 )

Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.

2 Reacties
  1. In de praktijk blijkt bij dit soort blind proeverijen dat de gewone wijn consument vaak de supermarkt wijnen lekkerder vindt. Volgens mij heeft dit deels te maken doordat men niet getraind is om betere wijnen te drinken waardoor deze als anders worden ervaren. Dus vaak ook minder lekker blijkt wel.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.