Tulp Ilja Gort niet meer op HEMA-wijn

Ilja Gort - Wijn aan GortDe wijn van Ilja Gort, La Tulipe ook bij de HEMA te verkrijgen? Niets is minder waar… De wijn van Ilja Gort is niet bij de HEMA te verkrijgen, maar de HEMA had het etiket van La Tulipe gebruikt op de Zuid-Afrikaanse wijn Kleintuin, die de Hema verkoopt.

Plagiaat

Vorige week maakte Ilja Gort bekend naar de rechter te willen stappen vanwege het plagiaat. De HEMA had naar zijn mening het etiket van zijn wijn La Tulipe gekopieerd. De tulp op het etiket van La Tulipe is namelijk geschilderd door de zoon van Ilja Gort, toen deze zes was.

“La Tulipe is een kwaliteitswijn die op internationale concoursen al jarenlang de hoogste onderscheidingen in de wacht sleept. Mede daardoor is het een bestseller bij Albert Heijn. Nu heeft Hema het etiket van mijn La Tulipewijn op een of andere Zuid-Afrikaanse slobber geplakt waarschijnlijk in de hoop een graantje mee te pikken van ons succes”, aldus de geïrriteerde Gort.

Al eerder, in 2000, won Ilja Gort een rechtszaak over zijn tulp. Gort werd toen van plagiaat beschuldigd door tulpenschilder Jan Cremer. Gort kon aantonen dat de tulp van de hand van zijn zoon kwam en wist de zaak dan ook glansrijk te winnen.

Aanpassen etiketten

De HEMA heeft in een verklaring aangegeven dat ze de etiketten van de wijn gaan aanpassen en dat het nooit de bedoeling is geweest om de wijn van Gort te kopiëren.  Voorlopig zijn de Zuid-Afrikaanse wijnen ook uit de schappen van de HEMA gehaald en zullen pas weer verkocht worden als er een nieuw etiket op zit. Het nieuwe etiket is nog niet beschikbaar.

In een interview met het Radio 1 Journaal zegt Ilja Gort zich te verbazen over de bijna identieke kopie die de Hema heeft gebruikt, maar dat hij niet van plan is een schadevergoeding te eisen van HEMA. Of Gort nog naar de rechter stapt, is niet duidelijk

wijn ilja gort hema wijn
Links de HEMA-Wijn, rechts La Tulipe van Ilja Gort

Wie is Ilja Gort?

Ilja is een succesvolle en bekende Nederlandscomponistschrijver en wijnboer. Hij woont zowel in Nederland als in Frankrijk op zijn wijngaard Chateau La Tulipe de La Garde. Gort is zeer succesvol (geweest) in het arrangeren van reclametunes.  Hij componeerde diverse reclametunes, waaronder de zeer bekende voor Randstad Uitzendbureau en Nescafé. Deze laatste tune werd in 160 landen gebruikt. Ook componeerde Gort de leader van het RVU-programma Klootwijk aan Zee.

In 1994 kocht Gort in Frankrijk het Château de la Garde, appellation Bordeaux Superieur, met 15 hectare wijngaarden. In 2010 veranderde hij de naam in Château la Tulipe de la Garde met inmiddels bijna 20 ha. De wijn werd aanvankelijk gemaakt door de Australische wijnmaker David Morrison, later door de Franse oenoloog Michel Rolland. Gort brengt de wijnen op de markt onder de noemer ‘La Tulipe’ en deze zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn. Wijn is zijn tweedee carrière en gezien de aandacht en het TV programma Wijn aan Gort is deze zeker zo succesvol als zijn carriére in de reclame.

Ilja is van vele markten thuis en heeft de afgelopen jaren een viertal boeken geschreven, waaronder Leven als Gort in Frankrijk’, Wijnsurvivalboek’ Overleven als Gort in Frankrijk ‘ en Met Gort de Boer op. In 2008 publiceerde hij zijn eerste roman Het Merlot Mysterie. Je kunt aan de titels van zijn boeken wel raden waar zijn nieuwe passie ligt … Ja, bij wijn.

Kijk ook maar eens even op zijn website: Château la Tulipe de la Garde.

 Bron: NOS, Journaal Radio 1, Nieuws.nl

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.