Tour de France etappe 3

FullSizeRender (1)

Joost & Joost, oom & neef, importeren met hun gelijknamige bedrijf kwaliteitswijnen uit Europa. Joost & Joost houden van eten, sfeer en de beste wijnen. Zij zien wijn als een beleving, een ervaring. Zij selecteren zelf de wijnen bij de wijnboer omdat ze de mensen willen kennen, de werkwijze en hun visie op wijn maken. Dat levert mooie wijnen, verhalen en trips op. In hun blog over hun eigen Tour de France delen ze hun ervaringen voor Wijnbloggers.  

De derde etappe… We zijn nog steeds in Costières de Nîmes en krijgen snel een goede indruk van het gebied. Costières de Nîmes behoort officieel tot de Rhône, maar heeft in het verleden ook tot de Languedoc behoort. Qua stijl past het gebied beter bij de Rhône, voor zowel wit als rood. Qua wit vindt je veel Grenache Blanc, Marsanne, Rousanne en bijna alle wijnen bestaan uit blends. De frisse florale tonen samen met de smaak van marsepein blijven mij het meest bij. Lekkere wijnen, niet standaard. Van rood vindt je veel Syrah, Grenache en Mouvèdre. Van zacht en weelderig tot geconcentreerd en met echte oersmaken. Het mooiste van Costières de Nîmes voor de wijnkoper is wellicht de uitstekende prijs/kwaliteit ratio in deze regio. En dat is natuurlijk ook goed nieuws voor jou! 

Terug naar het proeven. De eerste 3 Caves zijn we als een speer doorheen gegaan, we proeven gericht en scheiden het kaf van het koren. Bij de 4e stop, Cave de Pazac ontmoeten we directeur/wijnmaker/inpakker Jean-Luis. Jean-Luis van alle markten thuis, omdat de Cave vrij klein is moet dit ook wel. Hij legt ons uit wat een ‘Pigeonnier’ is: ‘een kat in de zak’. Dit is de naam van zijn huislijn wijnen. We proeven de Grenache – Syrah.  De wijn is gul, warmbloedig en soepel. Zeker geen kat in de zak, aparte naam dus… Waarom deze wel zo heet is ons eigenlijk nog steeds een raadsel. Na een uur lachen en proeven gaan we weer verder. Gelukkig nemen we altijd proef flessen mee naar Nederland want ook de romantiek en sfeer kan meespelen in de smaakbepaling. Wijn is immers beleving! Naproeven is dus een must, gestript van alle romantiek met een streng panel.

We rijden diep de Languedoc in naar het gebied Corbières waar we de volgende ochtend starten bij Chateau de Cabriac. Hier lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan, zowel binnen als buiten. Een echte filmset. Eigenaren Michèle en Jean Sarl zijn dan ook niet de jongste meer. Geheel volgens traditie krijgen we eerst een intake in de zitkamer. We komen door de ballotage commissie en voelen ons weer even 16!

We zijn onder de indruk van de Corbières, de Viognier en de Carignan. De Carignan Veilles Vignes  (60 jaar oude stokken) is prachtig, maar heeft geen classificatie IGP omdat Carignan geldt in de streek als monocépage niet als IPG. Dit terwijl de Carignan toch echt een inheemse druif is voor dit gebied! Een staaltje Franse bureaucratie waardoor deze fantastische wijn van 60 jaar oude stokken als een Vin de Pays over de toonbank gaat. Normaal gesproken kan Carignan wat dunnetjes zijn maar met dermate oude stukken krijg je lage maar geconcentreerde opbrengsten wat de wijn wat extra’s geeft. De druifjes worden ook nog eens met de hand geplukt en geselecteerd. Elegant, fris, speels en fruitig. En zo ontdekken wij dus een originele wijn van hoge kwaliteit voor een aangename prijs. Na het bekijken van de wijnkelder en enkele wijngaarden nemen we afscheid van dit lieve echtpaar. We hebben weer nieuwe wijnvrienden gemaakt!

Op naar onze laatste stop, Domaine Séailles in de Cascogne. Jean (eigenaar) en Julian (wijnmaker) wachten ons op. Te beoordelen aan de loslopende dieren links en rechts en de bloemen in de wijngaarden zijn we onmiskenbaar bij een bioboer. We bekijken de nieuwe wijnkelder en wandelen wat door de wijngaarden. Dan komen we bij de kelder van Jean zijn ware liefde, Armagnac. Jean vertelt ons dat goede armagnac minimaal 25 jaar oud is. Wat hij nu maakt is dus eigenlijk voor de volgende generatie zoals zijn vader dat voor hem gedaan heeft. Jean wil meteen de Armagnac laten proeven, maar we gaan toch eerst door de nieuwe jaargangen wijn heen.

We zijn wederom erg onder de indruk van deze rauwe biowijnen. We houden van echte smaken en die zitten hier boordevol in!

Het zit erop, we gaan op zoek naar een hotel en een lekkere maaltijd om morgen richting huis te gaan. Het was weer een feest in ‘La Douce France’ en we kijken al uit naar onze volgende trip.

De wijnen van Domaine Séailles zijn op aanvraag bij ons verkrijgbaar. De wijnen uit Costières de Nîmes en van Chateau de Cabriac verwachten wij in het najaar. Neem eens een kijkje op onze website www.joostenjoost.nl voor ons assortiment.

logo JJ nieuw

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.