Topwijnen om met Sinterklaas cadeau te geven…

sinterklaas WijnSinterklaas is alweer even in het land en Sinterklaasavond nadert weer met rasse schreden. Persoonlijk vind ik Sinterklaas het leukste feest van het jaar. Het is nog gestoeld op oude tradities en is van origine dan ook veel minder commercieel. Als ik aan feest denk, moet ik naast eten ook aan drinken denken. Wat moet je nu voor wijn drinken tijdens Sinterklaas.? Oké, er is de bekende bisschopswijn, maar dát is een kruidendrankje waar menig wijnliefhebber zijn neus voor ophaalt. Dus wat drinken we dan? Wat past er bij Sinterklaas? Daarvoor moeten we even terug in de geschiedenis, want wie is Sinterklaas eigenlijk?

Sinterklaas?

De herkomst en wie Sint Nicolaas nu precies was, is soms wat moeilijk. Eeuwen geleden waren er namelijk twee bekende Nicolazen: De één was bisschop van Myra (Turkije) en de ander abt van Sion en later bisschop van Pinara in Lycië (zuidkust van Turkije). In de loop der eeuwen is het onduidelijk geworden aan wie welk verhaal (legende) moet worden toegewezen, omdat de Nicolazen soms met elkaar werden verward.

Toch zijn er voldoende aanwijzingen om er van uit te gaan dat de echte Sinterklaas de Bisschop van Myra is, die rond de 4e eeuw heeft bestaan. De verhalen en legenden die bij ons vaak bekend zijn, zijn vooral de legenden en verhalen over Sint Nicolaas in combinatie met kinderen. Nicolaas als redder in oude verhalen, maar ook als een boeman die straft en mensen bekeert tot het christendom of als middel om kinderen tot meer gehoorzaamheid te manen. Vooral door de legenden en verhalen over Sinterklaas als redder in nood, wordt Sinterkaas al snel de beschermer van kinderen.

Sint en Wijn - Turkije wijngaardenEh, wijn en Sinterklaas…?

Oké, nu maar weer terug naar Sinterklaas en wijn. Wij van Wijnbloggers denken dat Sinterklaas zeker wel van een goede wijn gehouden heeft (de moderne Sinterklaas in ieder geval wel, want die ben ik menigmaal op 5 december in beschonken toestand tegen gekomen ;) ). Geboren en getogen in Turkije zal hij wel van een Turkse wijn gehouden hebben. Dus misschien een aanrader om in de Sinterklaasperiode eens uit te proberen. Je kunt dan denken aan wijnen van de Turkse wijnproducent Kavaklıdere (erg goed en heeft ook verschillende prijzen gewonnen) of Doluca, Kav, rode wijn 2005 uit Güneydogu Anadolu (via www.turksewijn.nl).

Verder denk ik dat Sinterklaas ook wel van een Italiaanse wijn gehouden zou hebben. Met Bari in Zuid-Italië als laatste rustplaats (al is dat volgens Turkije discutabel) zou de Sint hier bij leven, zeker hebben kunnen genieten van de heerlijke Italiaanse wijnen. Sinterklaas geeft mij ieder jaar weer een mooie fles uit Italië en dat doet hij met een reden.

Bari is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Bari en van de regio Apulië in Zuid-Italië. Bari is een belangrijke havenplaats aan de Adriatische kust en heeft in de nabije omgeving of streek (Puglia) verschillende wijnen, waaronder de bekende Negroamaro (smaakt naar vanille, kersen, gebrand en krenten) en Primitivo wijnen. Ik denk dat Sint Nicolaas graag een goed glas DOC Salice Salentino zou lusten of Gioia del Colle DOC. Ach, zoals al gezegd, Sinterklaas geeft mij ieder jaar weer een mooie fles wijn dus dan weet hij echt wel wat lekkere wijn is.

Wijnbloggers Sinterklaas Topwijnen om cadeau te geven…

Nu we weten wie Sinterklaas is en wat hij (misschien) zou drinken als wijn, willen we ook weten hoe andere wijnliefhebbers daarover denken. Welke wijn drinken zij met Sinterklaas of vinden zij goed bij Sinterklaas passen? We vroegen het wijnliefhebbers en onze bloggers en zij stelde hun persoonlijk Wijnbloggers Sinterklaas Top samen…

Rode wijnen

Witte Wijnen

Enhanced by Zemanta
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.