Top 20 Meest gelezen Wijn artikelen 2012

Je ontkomt er niet aan deze dagen: Jaaroverzichten en toplijstjes. En eigenlijk vind ik dat ook wel leuk. Terugzien wat er allemaal in een jaar is gebeurd. In het nieuws, in de wereld, in je persoonlijke leven, maar ook zeker hier op het blog, want sinds we het blog in juni hebben gelanceerd, hebben we ontzettend veel geproefd, geschreven en gepubliceerd. 450 artikelen staan er nu op het blog en er zullen er nog veel meer volgen, want wij zijn voorlopig nog niet uitgeschreven… Maar welke artikelen werden dit jaar het meest gelezen op Wijnbloggers? We tellen terug van 20 naar 1 met de Top 20 Meest gelezen Wijn artikelen 2012.

Wijnbloggers Top 20 Meest gelezen Wijn artikelen 2012

Top 20 Meest gelezen Wijn artikelen 201262.600 liter Italiaanse wijn vernietigd door vandalen door Redactie

In de nacht van 2 op 3 december slopen vandalen de wijnkelders van het bekende Italiaanse wijnhuis Case Basse di Gianfranco Soldera – kortweg Soldera genoemd – binnen, trokken de stoppen uit de wijnvaten en lieten 62.600 liter van één van de beste Italiaanse wijnen wegstromen. Zes jaargangen (2007 tot en met 2012) zijn hierdoor compleet vernietigd. De schade is enorm en kan oplopen tot zo’n 13 tot 15 miljoen euro.

Volgens een verklaring die de familie Soldera heeft afgegeven, is de familie enorm aangeslagen, maar laten zij zich hierdoor niet stoppen. “Our thoughts and actions, at the moment, are directed solely to the future, because no intimidation can stop our work and passion for this land and the products it yields.“, verklaart de familie.

Top 20 Meest gelezen Wijn artikelen 2012Wijnproeven voor beginners deel 4 door Ron Jansen

Wijnproeven doen we vaak en vaak met vrienden, familie of collega’s. Dinsdagavond had ik een gezellig avondje met collega’s en werd er natuurlijk wijn gedronken bij het eten. Aan mij was de eer om de wijn uit te zoeken en te proeven. De ober was blij met mijn keuze voor een mooie Italiaan. De hele tafel hield zijn adem in want de wijnkenner is aan het proeven… Gelukkig kan ik de humor van mijn collega’s goed begrijpen en is het goed om wat luchtig te doen over wijnproeven.

Top 20 Meest gelezen Wijn artikelen 2012Infographic – Je eigen wijnglazen ingooien door Natasja Jansen

Een veelgemaakte grap onder bierdinkers is, als je vraagt of ze een glas bij een hun bier(flesje) willen, “het zit toch al in een glas..”, maar het belang van het juiste glas wordt toch onderschat. Maar… ook ik moet hier toch wel heel eerlijk in zijn; ik nam het ook niet zo nauw met het gebruik van het “juiste” wijnglas. Nu was het nog niet zo dat ik mijn wijn in een Amsterdammertje (vaasje) inschonk, maar ik nam vooral mijn favoriete wijnglas: een mooie grote. Hoog op de voet met een mooie bolling (vergelijkbaar met de A1 in de onderstaande infographic).  Zo’n glas wat het mooi doet op een mooi gedekte tafel en je graag aan je bezoekers geeft, maar toch heb ik geleerd dat het wel een verschil maakt. Daarom was ik ook erg blij met onderstaande infographic, die mooi laat zien in welk glas welke wijn behoort geschonken te worden. ( Niet dat dit geheel leidend voor mij wordt, het oog wil immers ook wat. Dus op de mooi gedekte tafel blijven de mooie wijnglazen op tafel komen. In onze wijnproeverijen, zal ik er steeds meer op letten ;) )

 Top 20 Meest gelezen Wijn artikelen 2012Rode Wijn de Rioja Luis Canas Selection de Familia 2005 door Ron Jansen

Ik weet het ik ben een beetje fan aan het worden van Luis Canas en zeker van deze Rioja Luis Canas Selection de Familia 2005. Enerzijds heeft dat te maken met de smaak van de wijn en aan de andere kant met de prijs voor de wijn. In tegenstelling tot de dure Bordeaux laat Luis Canas je niet de hoofdprijs betalen. In Spanje betaalde ik 8,5 euro voor een mooie fles Rioja Crianza 2009. Nu gaan we naar de hoogste klasse van Luis Canas. Ik ben dan ook nieuwsgierig naar deze Rioja van Luis Canas, de Selection de la Familia uit 2005. Het beste wat de familie dus kan maken. Absoluut de Rioja topper van de familie.

top 20 Meest gelezen Wijn artikelen 2012Wijn bij C1000 gekocht door Ron Jansen

Ik moet eerlijk zeggen dat de Radar-uitzending over wijn, mij weer terug deed denken aan het begin van Wijnbloggers. Wijnbloggers is opgericht vanuit het idee dat goede wijn niet duur hoeft te zijn en dat er een hoop gedoe rondom wijn is, wat ten koste gaat van waar het eigenlijk om gaat, namelijk lekkere wijn. Wijn is echt iets persoonlijks en dat is maar goed ook! Wat de één lekker vindt, is voor de ander kattepis.

 Top 20 Meest gelezen Wijn artikelen 2012Een parodie op Ilja Gort door Natasja Jansen

Ilja Gort… De één vindt hem geweldig, de ander vindt het maar een raar vervelend mannetje. Ilja Gort houdt de gemoederenin ieder geval goed bezig. Zeker nu hij ook wekelijks te zien is bij omroep Max met zijn programma “Wijn aan Gort”, dat iedere woensdagavond uitgezonden wordt op Nederland 2. En het is best een succes met 446.000 kijkers bij aflevering 1,  419.000 kijkers bij aflevering 2 en aflevering 3 trok 450.000 kijkers.

Reden voor Koefnoen om Ilja Gort op de hak te nemen in hun programma. Erg leuk! :)

Top 20 Meest gelezen Wijn artikelen 2012Hij komt, hij komt…. de Beaujolais Primeur door Natasja Jansen

Morgen is het de derde donderdag van november, traditioneel de dag dat de Beaujolais Primeur – in Frankrijk ‘Beaujolais Nouveau’ – weer te koop is. De Beaujolais Primeur is de eerste wijn die enkele weken na de oogst al te koop is. Was het vroeger nog een grote happening dat de Beaujolais Primeur uitkwam, nu lijkt de komst met een stille trom te worden aangekondigd.  Al zijn er wel verschillende feesten en proeverijen georganiseerd met betrekking tot de komst van de Beaujolais Primeur.

Top 20 Meest gelezen Wijn artikelen 2012De 15 allerduurste wijnen ter wereld door Redactie

Altijd leuk de vraag: Wat zijn de allerduurste wijnen ter wereld? Voor welke wijn betaal je nu de hoofdprijs? Een vraag die misschien ook niet echt helemaal te beantwoorden valt. We kunnen namelijk alleen achterhalen wat bepaalde wijnen opleveren tijdens veilingen. Wat er tussen kopers (investeerders) onderling gebeurt in privé-verkopen, is moeilijk te achterhalen. Daarom zullen we in deze top 15 van de allerduurste wijnen ter wereld dan ook maar uit moeten gaan van de bedragen die openbaar zijn.

 Top 20 Meest gelezen Wijn artikelen 2012Sinterklaas en Bisschopswijn door Ron Jansen

De komende weken staat Sinterklaas centraal. Sinterklaas en Bisschopswijn zijn twee handen op één buik. Sinterklaas houdt zelf graag van een glaasje en zeker van zijn geliefde Bisschopswijn. Bisschopswijn is een drankje dat voor en tijdens Sinterklaas wordt gedronken. De drank of wijn is eigenlijk dezelfde als glühwein. Glühwein wordt alleen traditioneel rond de Kerst gedronken en Bisschopswijn niet. Het verschil tussen beide wijnen is dat Bisschopswijn wordt gemaakt met sinaasappel en glühwein met citrusvruchten (dus niet alleen met sinaasappel, maar ook met citroen, etc.)

Top 20 Meest gelezen Wijn artikelen 2012Rode Wijn Vina Salceda Rioja Crianza 2008 door Ron Jansen

Vorige week liep ik  per ongeluk een Gall &Gall binnen. Ik had haast en moest nog een fles wijn halen. Ik ging er weg met een fles Vina Salceda Rioja Crianza 2008. Ondanks mijn vooroordelen mbt Gall & Gall werd ik er goed geholpen; er werd goed doorgevraagd en men kwam snel met een suggestie voor mijn wijnsmaak; de Vina Salceda, een mooi Rioja. Na het etiket beter gelezen te hebben, bleek het een Denominación de Origen Calificada (DOC). Een wijn uit de hoogste klasse: Spannend!

 Top 20 Meest gelezen Wijn artikelen 2012Hoe kies ik een lekkere champagne? door Michael Severijn

De keuze in soorten en merken is groot. De ene fles ziet er nog fraaier uit dan de andere, maar uiteindelijk gaat het om de smaak en die weet je van tevoren niet. In dit artikel geven we een aantal handige tips om op heel eenvoudige wijze het risico van teleurstelling te voorkomen. Begin met jezelf de vraag te stellen of je champagne wilt of een andere bubbelwijn. Als je voorkeur uitgaat naar echte champagne, dan is de eerste stap heel eenvoudig. Champagne komt altijd uit de champagnestreek en op elke fles staat ook het woord champagne. Ingewikkelder is het niet. Alle andere benamingen zijn wat dit betreft nietszeggend. Ook fraaie bewoordingen zoals méthode traditionelle of champenoise betekenen niet dat het champagne is.

Top 20 Meest gelezen Wijn artikelen 2012Glühwein – wat is het en hoe maak je het? door Natasja Jansen

Nu de donkere dagen voor Kerst zijn aangebroken, is de behoefte aan warmte groter. Lekker warm bij de kachel met een kop thee of lekker een glas glühwein. Maar wat is glühwein eigenlijk precies en hoe maak je het nu eigenlijk?

De letterlijke vertaling van glühwein is gloeiwijn. Het is een warm, alchoholisch drankje wat vooral in de periode voor kerst wordt gedronken. Het wordt vaak op kerstmarkten geschonken en ook vind je bij de ijsbanen soms een tentje waar je, naast warme chocolademelk, glühwein kan krijgen om weer een beetje warm te worden.

Top 20 Meest gelezen Wijn artikelen 2012Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2009 Acinatico door Ron Jansen

Wij van Wijnbloggers zijn enorm fan van de Valpolicella Acinatico super wijn. Vorige week heb ik dan ook weer een flesje Valpolicella open getrokken en 2009 is weer een juweeltje. Ook deze wijn is weer een betaalbare Ripasso, die natuurlijk zo in onze Top 20 kan. Deze Valpolicella Classico Superiore Ripasso is weer een bijzondere ” superieure”  rode wijn. Bijzonder aan deze wijn is dat de schillen van de veel later gistende Amarone, worden toegevoegd aan de Valpolicella Classico, zodat er een tweede gisting ontstaat. Hierna rijpt de wijn ongeveer 12 maanden in kleine eikenhouten fusten. Als gevolg hiervan krijg je een Valpolicella Classico met veel kleur, kracht en smaak. De Valpolicella streek ligt oostelijk van het Gardameer in Noord-Italië en kent grote verschillen in smaak en kwaliteit. De familie Accordini staat model voor de klassieke kwaliteitswijnen uit dit gebied. Door middel van het traditionele appassimento proces, het indrogen van de druiven, verkrijgen zij deripasso, paxxo, amarone en recioto wijnen.

 Top 20 Meest gelezen Wijn artikelen 2012De 15 allerduurste wijnen ter wereld (4) door Redactie

We hebben het, hier op Wijnbloggers, al een aantal dagen over de 15 duurste wijnen ter wereld. Zo kon je afgelopen woensdag lezen wat nummers 15,14 en 13 waren, afgelopen donderdag publiceerden we de nummers 12,11 en 10 en gisteren de nummers 9, 8 en 7. Vandaag is het de beurt aan de wijnen op de posities 6, 5 en 4. Welke wijnen staan op deze posities en behoren tot de duurste wijnen ter wereld en, niet geheel onbelangrijk, wat hebben ze nu eigenlijk gekost?

Top 20 Meest gelezen Wijn artikelen 2012Wijn Apps: Wine Notes door Natasja Jansen

1574 iPhone apps en 548 iPad apps vind ik in iTunes als ik zoek op wijn apps. En elke dag komen er meer en meer apps bij waardoor je soms door de bomen heen het bos niet meer ziet. Zo is er wijn apps die meer een gids zijn van regionale wijnen of tips geven welke wijn je het beste bij welk gerecht kunnen serveren, maar deze wijn app van vandaag, Wine Notes, is van een andere orde. Wine Notes is overigens ook één van de eerste apps die ik heb uitgeprobeerd. Vooral omdat deze app al geruime tijd (sinds 2010) te downloaden is en de meeste kinderziektes er wel uit zullen zijn. Wine Notes is gemaakt door William Lindmeier.

Top 20 Meest gelezen Wijn artikelen 2012Van de Wijnpers: De 50 duurste wijnen ter wereld door Redactie

De duurste wijnen ter wereld, altijd een leuk onderwerp. Welke wijn is de duurste wijn ter wereld?, Wie koopt zo’n ontzettende dure fles wijn en als je deze fles dan hebt gekocht, wat doe je er dan mee? Schenk je hem uit tijdens een gezellig dinertje met vrienden, die een goed wijntje kunnen waarderen? Of leg je hem in de wijnkelder en bewaar je de fles als collector’s item of beleggingsobject? Dat vraag ik me wel eens af. Het antwoord heb ik niet. Wel vond ik een lijst met de 50 duurste wijnen ter wereld. De prijzen zijn van midden 2012 en gebaseerd op de gemiddelde prijzen voor een standaardfles van 750 ml uit alle jaartallen.

Top 20 Meest gelezen Wijn artikelen 2012Rode Wijn Vina Salceda Rioja Reserva 2007 door Ron Jansen

Vina Saceda Rioja klinkt toch wel bekend? Klopt! Een paar weken terug hebben we het gehad over de Vina Salceda Rioja Crianza 2008 en nu hebben we het over de Reserva2007. Tja, niet voor niets. De Crianza was een wijn waar ik blij van werd, dus laten we ons maar eens aan de Reservavwagen. Ook deze komt bij mijn vrienden van Gall&Gall vandaan. Ik heb me een Gall&Gall klantenkaart laten aansmeren, alleen al omdat ik goed werd geholpen door iemand met kennis van wijnen. Na bestudering van het etiket lezen we dat het om een Denominación de Origen Calificada (DOC, een wijn uit de hoogste klasse) wijn gaat.

Top 20 Meest gelezen Wijn artikelen 2012Radar test vanavond rode wijn uit de Côtes du Rhône door Redactie

In de uitzending van vanavond (20.30 uur  op Nederland 1) gaat Radar rode wijn testen. Naast de rode wijntest gaat Radar op pad om kijkers met een dringend probleem nog snel voor de Kerst te helpen, zodat deze mensen zorgeloos de feestdagen ingaan. Radar biedt de helpende hand aan mensen die te maken hebben met een langlopend probleem dat niet opgelost lijkt te kunnen worden of die lang gekoesterde wens die maar niet in vervulling gaat. Met deze All you need is Radar, heeft Radar de kerststemming al goed te pakken.

Top 20 Meest gelezen Wijn artikelen 2012Beaujolais Primeur 2012 door Jeroen van Mierlo

Het is weer zover! De derde donderdag van november: de dag dat de Beaujolais Primeur wordt vrijgegeven. De ‘débloccage’ noemen de Fransen dat…

Het fenomeen Beaujolais Nouveau (dat we in Nederland ´Primeur´ noemen) bestaat sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw. Ooit was het in de Parijse bistro’s en ook in ons land een grote hit…

1 Top 20 Meest gelezen Wijn Artikelen 2012Uitslag Radar proeverij rode wijn uit Côtes du Rhône door Redactie

Gisteravond werd in het tv-programma Radar rode wijn geproefd en getest. Acht verschillende rode wijnen uit deCôtes du Rhône werden blind geproefd en getest door twee panels; een panel van 17 consumenten en een panel van deskundigen met daarin Cuno van ’t Hoff(wijnschrijver), Esther Meijer (wijndocent bij onder andere de kook- en wijnschool van de Librije) en sommelier Joop Pinxteren. De panels voerden de wijnproeverij gescheiden van elkaar uit.

De grote vraag die bij deze blinde proeverij een rol speelde was: Is er een groot verschil tussen de goedkope rode wijn die je bij supermarkt koopt en de, vaak duurdere, rode wijn die je bij de speciaalzaak haalt? Is de duurdere wijn beter en lekkerder dan de goedkope wijn?

Wij wensen iedereen een hele fijne jaarwisseling en al het goeds voor 2013. Proost!

Top 20 Meest gelezen Wijn Artikelen 2012 - Proost

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.