Top 15 Meest gelezen Wijn Artikelen 2014

15 meest gelezen artikelen over wijn 2014De champagne ligt koud, de oliebollen en appelflappen zijn in huis; wij zijn klaar om het oude jaar af te sluiten! Maar natuurlijk niet zonder terug te kijken op 2014. Ook dat hoort bij deze periode van het jaar. 2014 was een goed jaar voor Wijnbloggers! Heerlijke wijnen geproefd, een aantal nieuwe bloggers erbij, die hier met grote regelmaat hun wijnbelevenissen delen én een topjaar qua bezoekers. Alleen al in de maand december werden er meer dan 90.000 artikelen gelezen. Daar zijn we ontzettend blij mee en trots op! Wij willen dan ook al onze bezoekers bedanken, evenals onze bloggers!

Oud en nieuw heeft dit jaar een dubbele betekenis voor ons Wijnbloggers. Niet alleen gaat het oude jaar over in het nieuwe jaar, ook op de redactie gaan we over van oud naar nieuw. Wijnblogster en hoofdredactrice Natasja gaat ons na 3 jaar verlaten en geeft het stokje over aan Lindsay Thompson (lindsay@wijnbloggers.nl). Wij danken Natasja voor haar onuitputtelijke inzet én wensen haar heel veel succes!

Maar goed over naar de Top Meest gelezen Wijn Artikelen 2014! Welke artikelen over wijn werden er dit jaar het meest gelezen door onze bezoekers???

Top 15 Meest Gelezen Wijn Artikelen 2014

Zoals gezegd hebben we op Wijnbloggers veel bezoekers gehad dit jaar. Massaal werd onze Rode wijn Top 20, Witte Wijn Top 10 en Rosé Top 10 bekeken. En omdat cijfertjes er toch een beetje bij horen: 43.484 bezoekers bekeken de Rode Wijn Top 20, 25.844 bezoekers de Witte Wijn Top en last, but zeker not least 16.784 bezoekers brachten een bezoek aan onze Rosé Top 10. 🙂

Als we kijken naar de artikelen die over wijn geschreven zijn dan hebben we een groot aantal artikelen die echt veel gelezen zijn. Daar hebben we dus een top 10 van samengesteld. In willekeurige volgorde een greep uit de artikelen die dit jaar geschreven én het meest gelezen zijn, waarbij de nummers 1, 2 en 3 respectievelijk 11.575x, 11.175x en 8.446x gelezen zijn…. Echt top!!

(Dus houd je van wijn en vind je het leuk om er over te schrijven, meld je dan aan als blogger! Wijnbloggers is een mooi podium om je passie voor wijn op te delen!?

De onderstaande artikelen zijn in willekeurige volgorde geplaatst 🙂

De 5 geheimen van de wijnen van de Aldi door Natasja Jansen

wijnen van de aldi‘Goede Wijn hoeft niet duur te zijn’ , met dat motto, en de resultaten van de wijntest van de Consumentenbond, adverteerde de Aldi eind 2013 paginagroot in verschillende dagbladen. De Kaapse Pracht Rood en de rode wijn van de Aldi kregen in de test van de consumentenbond respectievelijk het predicaat Best Getest en Beste Koop. Weliswaar ging het in de wijntest alleen maar om rode wijnen onder de €4,-, maar dat vermeldde de advertentie niet.

Menig wijnliefhebber weet het. Bij de Aldi, maar ook bij de Lidl kun je best een redelijk flesje wijn halen. En voor niet al te veel geld. In Duitsland is de Aldi nu zelfs de grootste wijnhandelaar. Volgens cijfers van het Deutsche Weininstitut wordt 1 op de 2 wijnen bij de Aldi, Lidl of andere goedkope (prijsvechtende) supermarkten gekocht. Wat is nu het geheim van de wijnen van de Aldi? Hoe kan de Aldi relatief goede wijnen nu zo goedkoop aanbieden? Het Duitse weekblad Focus ontrafelde de 5 geheimen van de wijnen van de Aldi.

Lees meer....

Rode wijn Château Clarke [proefnotitie] door Mirjam van de Veen

Proefnotitie rode wijn - Chateau ClarkeOp de proeftafel de rode wijn Château Clarke – Baron Edmond de Rothschild 2007. Deze mooie rode wijn komt uit Frankrijk. Om precies te zijn uit de regio Listrac-Médoc een subregio van Bordeaux.

Château Clarke

De naam Rothschild is een bekende naam in de wijnwereld. Al in de 17e eeuw duikt deze naam in de wijnwereld op. In 1973 koopt Edmond (Adolphe) de Rothschild het totaal vervallen Château Clarke, waar op dat moment niemand een stuiver wilde geven. Toch had dit Château in de 18e eeuw een uitstekende reputatie, die Edmond de Rothschild in ere wilde herstellen.

De geschiedenis van Château Clarke gaat terug naar de 12e eeuw. Monniken plantte dan de eerste wijnstokken aan en het domein met de naam “Les Granges” is geboren. De naam Clarke dateert uit de 17e eeuw als de Ierse familie het Château koopt en de 54 hectare die de wijngaard groot is opnieuw laat beplanten. Ook liet deze Ierse familie de gebouwen en kelder herstellen en wordt er gewerkt met de (dan) modernste nieuwe technieken. Wat overigens vandaag de dag niet veranderd is.

Lees meer….

Het kaasplankje en het grote misverstand door Ella Klatte

Het kaasplankje en de keuze voor een wijnRegelmatig zie ik ze bij mij in de wijnwinkel. Beginnende en goedbedoelende gastronomen. Gaan lekker koken voor hun vriendin. Pakken uit met bio vlees en verantwoorde groentes. Daar moet natuurlijk een bijpassende wijn bij. Daar help ik ze graag mee. Leuke klanten zijn dat. Slurpen je informatie en je wijn op. Gaan tevreden de deur uit.

Een mooie wijn bij een kaasplankje

Lastig wordt het pas bij het nagerecht. ‘Ik zoek een rode wijn bij een mooi kaasplankje’. Prima, wat leuk. Welke kazen heb je op dat kaasplankje? En daar gaan ze dan scheef. Een romige brie, een blauwader, een jonge geit en een lopende stinkkaas. Tsja, dan heb je dus eigenlijk 4 wijnen nodig. Dat is een beetje teveel van het goede. Kazen onderling zijn namelijk net zo verschillend als een stukje zalm en een stukje tournedos. Een totaal ander smaakprofiel.

Lees meer

Rode wijn La Mano Mencía Roble [proefnotitie] door Natasja Jansen

La Mano - proefnotitie rode wijn - wijngaarden 2

Met de naderende feestdagen zijn wij van Wijnbloggers druk aan het proeven. Vooral rode wijn, witte wijn en mousserende wijn. Lekker en leuk, en onze bevindingen willen we natuurlijk graag met je delen! Het leuke aan wijn proeven is het ontdekken van de pareltjes, wijnen waarbij de prijs-kwaliteitverhouding zo goed is , dat je even twijfelt of je de prijs echt wel goed gelezen hebt. Zo ook bij de rode wijn van vandaag; La Mano Mencía Roble.

Lees meer

Een leven in Frankrijk

Een leven in Frankrijk… Frankrijk Voorgoed (1) door Arie Benda

Frankrijk voorgoed: Portretten van blijvers

Emigreren naar Frankrijk. Velen hebben de droom, slechts weinig doen het. Hoe vergaat het de mensen die de grote sprong waagden? Die inmiddels zeven jaar verder zijn, of al meer dan tien jaar doorzetten en de vaak turbulente startperiode hebben overleefd?

De meesten wonen allang niet meer op hun eerste adres, zijn soms al vijf keer een bedrijf begonnen en leiden nu een leven dat ze nooit hadden kunnen voorspellen. ‘Nieuwe Fransen’ voor wie alles steeds verandert, behalve dat ene ding: Frankrijk is en blijft het land waar ze willen wonen.

Lees verder...

Witte Wijn Huia Vineyards Dry Riesling 2010 [proefnotitie] door Erica Bouwman

Proefnotitie Witte wijn Huia VineyardsOok vandaag hebben we weer een mooie witte wijn uit Nieuw-Zeeland op de proeftafel staan en wel de Witte Wijn Huia Vineyards Dry Riesling 2010. Deze witte wijn is afkomstig van het Nieuw-Zeelandse wijnhuis Huia Vineyards.

Huia Vineyards

In de bekende wijnregio van Nieuw-Zeeland, Marlborough bevindt zich het wijnhuis Huia Vineyards. Eigenaren Claire en Mike Allen startten in 1996 met dit wijnhuis, nadat ze ruime ervaring hadden opgedaan bij andere gerenommeerde wijnbedrijven. Claire en Mike willen eigenlijk maar één ding: lekkere, frisse en betaalbare kwaliteitswijnen maken met respect voor de fantastische natuur van Nieuw-Zeeland.

Lees meer...

Witte wijn L!FE Sauvignon Blanc 2013 van AH [proefnotitie] door Natasja Jansen

witte wijn L!FE Sauvignon Blanc 2013  - ZA

Al eerder schreven we hier op Wijnbloggers.nl over de metamorfose van de wijnafdeling van Albert Heijn. Een nieuwe indeling van de wijnen in de schappen (nu op smaak) en meer dan 100 nieuwe wijnen toegevoegd aan het assortiment. Nieuwe rode wijnen, nieuwe witte wijnen en natuurlijk rosé wijnen. Al eerder proefden we de rode wijn Chops & Burgers 2012 van Albert Heijn, vandaag is het de beurt aan de witte wijn L!fe Sauvignon Blanc 2013, die eveneens nieuw is toegevoegd aan het wijnassortiment van de AH.

Lees meer

Wijnhandel; Negotie van wijn door Jean van Bommel

negociant-bourgogne-lucjavelot-1994- negotie wijn Vorkje prikken en een heerlijk glaasje wijn erbij? Dat lijkt zo simpel, maar dat wijntje erbij maakt het een ander verhaal. Voordat dit wijntje in die mooie fles zit, met dat mooie etiket waar veel consumenten moeite mee hebben om dit goed te lezen en waarbij ze uiteindelijk hopen dat ze geen kat in de zak hebben gekocht!

(Deze viticulteur heeft de wijn verkocht aan een negociant en die heeft de wijn gebotteld. Er is met geen enkele zekerheid te zeggen waar in de Bourgogne deze wijn is geproduceerd)

Negotium (latijn) Negotie is handel, commerce, handelsgeest, in- en export, koopmanschap-geest, trafiek en verkoop.

De handel in wijn, dit is een zwaar onderwerp! Waarom koopt iemand wijn? Niet alleen om het zelf op te drinken, maar om er in te handelen.

Lees meer

Sherry in alle smaken; Vinos de Jerez door Bianca van der Ven

sherrySoms kan iets totaal naar de achtergrond raken voordat je het, soms jaren later, ineens weer overal tegenkomt. Dat is in mijn geval dus zo met sherry. Was ik jaren geleden totaal gecharmeerd van sherry na een heuse sherry proeverij, heb ik het jaren niet gedronken (geen idee waarom niet). Natuurlijk ging het ook over sherry tijdens de bespreking van Spanje op de SWEN-2 cursus. Zo verrukkelijk de Pedro Ximénez die ik proefde, dat ik mij begon af te vragen hoe het mogelijk was dat sherry bij mij zo in de vergetelheid is geraakt.

Lees meer

Witte wijn Soek die Geluk – Sauvignon Blanc 2014 [proefnotitie] door Petra de Vries
Witte wijn Soek die Geluk - wijngaarden

Vandaag op de proeftafel de witte wijn met de mooie naam: Soek die Geluk – Sauvignon Blanc 2014. Deze witte wijn komt uit het Zuid-Afrikaanse Robertson. Robertson ligt in de provincie West-Kaap in Zuid-Afrika. Robertson wordt ook wel aangeduid als de ‘vallei van wijn en rozen’ omdat er op veel wijngaarden rozenstruiken zijn aangeplant. Robertson is de afgelopen jaren bekend geworden als gebied waar echte kwaliteitswijnen vandaan komen.

Lees meer

Op ontdekkingstocht door wijnland Denemarken door Linda van Aalten

Wijnland Denemarken - Deens WIjngaardenWijn uit Denemarken. Ik hoor jullie denken: zo’n noordelijk gelegen land, zonder een lange wijnhistorie; kan daar wel kwalitatieve wijn gemaakt worden? En ik geef het toe, ik was ook best een beetje sceptisch. Maar de nieuwsgierigheid naar Vreemde Druiven nam de overhand en we trokken erop uit met ons zeventien jaar oude busje.

Hoewel Denemarken pas in het jaar 2000 officieel een wijnland geworden is, zijn er al zo’n tachtig commerciële wijnhuizen te vinden. We beginnen de wijnreis op het vaste land van Jutland, waar we het organische wijnhuis Hedegård bezoeken, gelegen net iets boven de stad Aarhus.

Lees meer

Welke wijn drink je bij asperges? door Natasja Jansen

Asperges en wijn - Combinatie tipsAsperges ze zijn er weer! Niets zo lekker als dit ‘witte goud’, de ‘parel van het land’ of ‘De koningin van de groente’, zoals asperges ook genoemd worden. Niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond. Maar… asperges en wijn? Wat is lekker? Welke wijn combineert goed met wijn?

La Tour des Dames Voignier 2013

Volgens het Brabants Asperge Genootschap is de perfecte wijn bij asperges: La Tour des Dames Viognier 2013 (Languedoc, Frankrijk). Ieder jaar kiest het Brabants Genootschap de Aspergewijn van het jaar. Tijdens een professionele wijnproeverij is La Tour des Dames Viognier 2013 gekozen tot de Aspergewijn 2014.

De La Tour des Dames Voignier 2013 laat zich omschrijven met: Een fraaie geur van honing met iets van tropisch fruit. De smaak is vol en rijk waar ook weer de honing terugkomt. Licht rijp wit fruit in de smaak. (Bron: Wijnkoperij van Bilsen) Zelf hebben we de La Tour des Dames Voignier 2013 nog niet geproefd, maar als er asperges op tafel komen, gaan we deze er zeker bij proeven.

Wijnland Zwitserland (1) door Arie Benda

wijnland zwitserland 1Zwitserland staat over de hele wereld bekend om zijn banken, horloges en kazen. Als wijnland is Zwitserland minder bekend en hebben Zwitserse wijnen in het buitenland ook niet zo’n grote naam. In het beste geval krijgt men tijdens een verblijf in wijnland Zwitserland enkele glazen van een eerder middelmatige wijn ingeschonken ter gelegenheid van een van de bijzondere, folkloristische manifestaties.

Wijnland Zwitserland: een vertakte wijnhistorie 

Zwitserland is een federale staat met vier landstalen: Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans. Ook de geschiedenis van het wijnland Zwitserland weerspiegelt deze grote verscheidenheid aan culturele invloeden en historische ontwikkelingen.Waarschijnlijk bereikte de wijncultuur langs meerdere wegen het grondgebied van het huidige Zwitserland:

  • vanuit Massilia (Marseille), de klassieke Griekse invalspoort van de Midden-Europese wijngeschiedenis, via het Rhônedal tot aan het Meer van Geneve naar het Unterwallis;
  • van de Rhône door het Doubsdal naar de Bourgondische Poort en vandaar enerzijds naar de Zwitserse zijde van de Jura, anderzijds naar de Boven-Rijn en tot aan het Bodenmeer;
  • vanuit Lombardije naar Ticino en daarvandaan via de San Bernardino naar het Graubün-dense Rijndal;
  • vanuit het Aostadal via de Grote Sint Bernhard naar Wallis.

De Romeinse periode, waarop het begin van de Zwitserse wijnbouw algemeen wordt teruggevoerd, is in wijnland Zwitserland slechts spaarzaam gedocumenteerd. Meer sporen lieten in de 6e eeuw de Bourgondische monniken na. Ze stichtten niet alleen het klooster St-Maurice (nabij Aigle), maar gaven ook het Meer van Geneve een eerste rudimentaire wijnwetgeving. In de eeuwen daarop verspreidde de wijnbouw zich met de kloosters.

Lees verder

Hoe witte wijn gemaakt wordt in een infographic door Redactie
Witte Wijn

Aan het begin van vorig jaar publiceerden we hier op Wijnbloggers al een infographic, waarin je kon zien hoe rode wijn gemaakt wordt. Vandaag hebben we een mooie infographic over witte wijn. In de infographic van vandaag zie je hoe witte wijn gemaakt wordt. Overigens is de infographic, waarin je kunt zien hoe witte wijn gemaakt wordt, gemaakt door Jelle de Roeck voor WineFolley. Jelle de Roeck maakte ook de infographic over de rode wijn.

Hoe wordt witte wijn gemaakt?

Witte wijn kan van zowel blauwe als witte druiven gemaakt worden. Het grote verschil tussen het maken van rode wijn en witte wijn is dat het druivensap van witte wijn gefermenteerd wordt zonder de schillen van de druiven, terwijl bij het maken van rode wijn de schillen meegenomen worden en de kleur uit de schillen van de blauwe druiven ervoor zorgen dat rode wijn aan zijn kleur komt.

Lees meer...

Witte wijn vs rode wijn; Rode wijn gezonder? Of wit? door Redactie

Witte wijn of Rode wijn gezonderWitte wijn of rode wijn; de meeste wijnliefhebbers hebben een voorkeur voor dan wel rode wijn of witte wijn. Maakt het voor je gezondheid – we hebben hier op Wijnbloggers al vele malen geschreven over de positieve effecten van wijn op de gezondheid bij een niet overmatig gebruik – of je nu rode of witte wijn drinkt? De meeste onderzoeken met betrekking tot wijn en gezondheid gaan over het positieve effect van rode wijn, maar hoe zit dat nu eigenlijk met witte wijn? Heeft witte wijn dezelfde voordelen als rode wijn?

Resveratrol; een gezond stofje

Uit de meeste onderzoeken blijkt dat het de resveratrol in de wijn is, die een gunstig effect heeft op de gezondheid. Het is goed voor het hart, het brein, het gaat ontstekingen en diabetes tegen, het heeft een remmende werking op longkankercellen en zo zijn er nog een aantal gunstige werkingen op het lichaam te noemen die resveratrol heeft.

Resveratrol komt vooral voor in de schil van druiven en wordt geproduceerd om de druif te beschermen tegen allerlei schimmelinfecties. De hoeveelheid resveratrol in rode wijn is groter dan in witte wijn. Bij de productie van witte wijn wordt de druif van zijn schil ontdaan, terwijl bij de productie van rode wijn de schil van de druif vaak wordt meegenomen in het proces waardoor er dus meer resveratrol terug te vinden is in rode wijn. (Witte wijnen uit Spanje en Zuid-Frankrijk kunnen nog wel eens meer resveratrol bevatten.)

Lees meer

C’EST ÇA! Dat was ‘m; De Top 15 Meest Gelezen Wijn Artikelen van 2014! Dan rest het ons alleen nog om jullie een knallende oudejaarsavond en al het goeds voor 2015 te wensen! Tot volgend jaar! 😉

vuurwerk (1)

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.