Top 10 grootste en invloedrijkste wijnhuizen ter wereld

Grootste wijnhuizen ter wereldJaarlijks wordt door The Drinks Business in samenwerking met Intangible Business de Power Brands 100 samengesteld. De Power Brands 100 geeft een overzicht van de sterkste en invloedrijkste wijnhuizen, wijn- en andere gedistilleerde merken. Voor het samenstellen van de lijst worden meer dan 10.000 drankenmerken geanalyseerd.

Grootste en machtigste wijnhuizen

Op basis van een analyse van het merk, waarbij onder andere gekeken wordt naar het marktaandeel van het merk, de groei van het wijnmerk of ander drankmerk, de naamsbekendheid, de bekendheid van het merk en relevantie van het merk, krijgt het merk een bepaalde score. En op basis van al deze analyses en scores (Drinks Business Power Brands 2013 rapport),  wordt de Power Brands 100 samengesteld.

De Power Brands 100 wordt dit jaar gedomineerd door Amerikaanse en Australische wijnhuizen. In de top 10 van deze top 100 komt slechts één merk van buiten Amerika en Australië.

Welke wijhuizen zijn de sterkste Power Brands?

wijnhuizen blossom hills10. Blossom Hills (VS)

Blossom Hills werd in 1992 in Californië opgericht door Carol Thorop met het motto “We are creating wines for the people, not the critics”. Blossom Hill is het grootste wijnmerk in het Verenigd Koninkrijk. Blossom Hill is onderdeel van Diageo,  een multinational op het gebied van bier, wijn en gedestilleerde dranken, met hoofdkwartier in Londen. Diageo is ontstaan in 1997 na de fusie tussen Guinness plc en Grand Metropolitan plc.

Diageo is de houdstermaatschappij van enkele bekende (internationale) drankenmerken, zoals: Guinness, Smirnoff, Captain Morgan, Gordon’s, J&B, Archer’s, Pimm’s, Johnnie Walker, Baileys, Sterling Vineyards, Beaulieu Vineyards, George Dickel en Bushmills. Het bedrijf is eigenaar van een aantal whisky destilleerderijen: Blair Athol, Caol Ila, Cardow, Clynelish,Cragganmore, Dalwhinnie, Glenkinchie, Glen Ord, Lagavulin, Oban, Royal Lochnagar en Talisker.

wijnhuizen jacob's creek9. Jacob’s Creek (Australië)

Wie zijn boodschappen bij de AH doet, heeft ze vast wel eens zien staan, de wijnen van Jacob’s Creek. Grondlegger van dit wijnhuis is de Duitse emigrant Johann Gramp, die zich in 1847 in Australië vestigde. Het gemis van een lekker glaasje wijn was enorm en plantte Johann wijnstokken aan. Vandaag de dag is Jacob’s Creek één van de grootste wijnproducenten van Australië.

Jacob’s Creek is een onderdeel van Pernod Ricard,  Franse onderneming toegespitst op de productie van gedistilleerde drank en wijn. De onderneming is in 1975 ontstaan uit de fusie van twee bekende merken: Pernod en Ricard. Bekende merken zijn: Pernod,Ricard, Chivas Regal (Schotse whisky), Ballantine’s (Schotse whisky), Royal Salute whisky (Schotse whisky), Jameson Whiskey (Ierse whiskey), Tia Maria, Absolut (wodka), Malibu en The Glenlivet.

Wijnhuizen Beringer8. Beringer (VS)

In 1868 reist de Duitse Jacob Beringer naar Amerika om daar een nieuw leven te starten. In 1875 koopt hij met zijn broer Frederick zo’n 215 acres aan grond in de Napa Valley en zij plantten daar wijnstokken aan en beginnen met wijn te maken. Daarmee zijn de broer de eerste wijnmakerij in de Napa Valley.

Beringer maakt onderdeel uit van  Treasury Wine Estates, een grote internationale organisatie die zich bezig houdt met het produceren van wijn en de distributie ervan. Bekende merken zijn:  PenfoldsLindemans en Rosemount.

Wijnhuizen Lindemans7. Lindemans (Australië)

Wederom een wijn, die wij hier in de schappen van de Albert Heijn vinden. Wijnhuis Lindemans is opgericht door de Engelse Henry Lindemans, die het wijnmaken tijdens zijn reizen door Europa onder de knie kreeg. Lindemans vertrekt samen met zijn vrouw naar Australië om daar een nieuw leven op te bouwen en plant in 1843 zijn eerste wijngaard aan in Hunter Valley.

Ook Lindemans maakt, net als Beringer onderdeel uit van Treasury Wine Estates.

Wijnhuizen SH6.  Sutter Home (VS)

Sutter Home Winery is een Amerikaans wijnhuis. Het is een van de grootste onafhankelijke familiebedrijven in de Amerikaanse wijnbranche. Sutter Home bevindt zich in St. Helena in Napa County (Californië). In de Verenigde Staten staat het wijnhuis vooral bekend als de bedenkers van White Zinfandel, een methode om van zinfandeldruiven een zoete roséwijn te maken.

Sutter Home Winery is in 1874 opgericht door de Zwitsers-Duitse immigrant John Thomann. Tijdens de drooglegging werd het wijnhuis gesloten en pas in 1948 wordt het weer nieuw leven ingeblazen door John en Mario Trinchero, Italiaanse immigranten uit New York City.

Wijnhuizen Yellow Tail5. Yellow Tail (Australië)

Yellow Tail werd in 1957 in Australië opgericht door de Italiaanse familie Casella, die in Italië al sinds 1820 met wijnmaken bezig hield. Filippo Casella en zijn vrouw Maria vertrekken in 1957 naar Australië om daar een nieuw leven op te bouwen en met succes. In 2003 is het de grootste importeur in Amerika. Yellow Tail produceert verschillende soorten wijn, gemaakt van Moscato, Riesling, Semillon,Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Pinot Noir, Merlot, Grenache, Shiraz en Cabernet Sauvignon, verschillende blends en Rosé. In Nederland zijn de Yellow Tail-wijnen te verkrijgen bij onder andere de Jumbo.

Wijnhuizen Yellow Tail4. Robert Mondavi (VS)

In 1966 begint Robert Mondavi, samen met zijn twee zoons in Napa Valley zijn wijngaard en is één van de belangrijkste wijnbouwers van Californië. Mondavi zorgde door technische verbeteringen en marketingstrategieën voor wereldwijde erkenning voor de wijnen van de Napa Valley. In 2004 wordt de Robert Mondavi Winery voor meer dan 1 miljard dollar verkocht aan Constellation Brands, producent van meer dan 100 verschillende bier, wijn en andere gedistilleerde dranken, waaronder de wijnmerken Clos du Bois, Franciscan Estates, Ravenswood, Blackstone, Nobilo, Kim Crawford, InniskillinJackson-Triggs en Arbor Mist en biermerk Corona.

Wijnhuizen Concha y Toro3. Concha Y Toro (Chili)

De Concha y Toro wijngaarden zijn in 1883 opgericht door Don Melchor de Santiago Concha y Toro en zijn vrouw Emiliana Subercaseaux en beschikken nu over meer dan 8000 hectare aan wijngaarden in verschillende Chileens wijngebieden. Jaarlijks worden er in Nederland heel wat flessen Casillero del Diablo van dit wijnhuis verkocht.

 

Wijnhuizen Hardys2. Hardys, Australië

De Engelse wijnpionier Thomas Hardy plant in 1850 zijn eerste wijnstokken (shiraz) aan op de oevers van de Adelaide’s rivier in 1853, waar hij in 1853 ook een wijnmakerij vestigt. Hardys weet uit te groeien tot één van de grootste wijnbedrijven van de wereld, waarbij kwaliteit van de wijnbereiding centraal staat. Thomas Hardy wordt gezien als de Vader van de Zuid-Australische wijnbouw.

Wijnhuizen Gallo1. Gallo (VS)

Het bekende Amerikaanse wijnconcern Ernest&Julio Gallo wordt door de experts als het invloedrijkste wijnmerk gezien. Opgericht door de broers Ernest en Jullio Gallo in 1933 en is ’s werelds grootste exporteur van Californische wijnen. Het wijnhuis wordt nog steeds door de familie Gallo uitgebaat. Gallo Winery is een van de grootste wijnproducenten in de Verenigde Staten.

 

 

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.