Tips voor een wijnvakantie in Frankrijk!

Als wijnliefhebber is het natuurlijk geweldige om in de zomervakantie eens op wijnvakantie te gaan. Prachtige wijngaarden bekijken, met de wijnmakers zelf spreken en natuurlijk wijnen proeven. Er zijn in Europa een heleboel mogelijkheden dus we kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer kan zien. De website www.hometogo.nl geeft je een overzichtje van alle wijntoerisme in Europa. In dit artikel richten we ons op Frankrijk en de meest populaire streken om eens een kijkje te nemen. Wij zien het wel zitten om eens op tour te gaan. Als wijnliefhebber kan je je geluk niet op!

Bordeauxbordeaux wijnvakantie

Leren over eeuwenlange wijnproductie? Laat de wijngaarden in Bordeaux je mee terug nemen in de tijd. Hier produceert men al 20 eeuwen lang wijn en deze traditie is levendiger dan ooit (VisitFrenchWine.com). Afkomstig van de oudste wijngaarden ter wereld, worden Bordeaux wijnen gezien als een van de beste wijnen die je kunt vinden. Verdeeld in 5 geografische zones* bieden de biedt Bordeaux 60 verschillende wijnnamen aan (Bordeaux.com). Margaux, Sauternes, Saint-Emilion en Pommerol zijn enkele bekende smaakmakers. Bordeaux wijnen worden ook gemaakt met een aantal bekende druiven zoals Merlot (rode wijnen) en Sauvignon (witte wijnen). In de Bordeaux regio zijn er naast wijnactiviteiten (proeven, cursussen, etc.). Avontuurlijker ingesteld? Probeer dan de Saint-Jacques-de-Compostelle tocht. Een weekend in een vakantiehuisje in Bordeaux kost gemiddeld €298.

Bourgondiëbourgondie wijnvakantie

Wijnboeren zullen het ermee eens zijn dat in Bourgondië klimaat koning is. “Les Climats” verwijzen naar de bepaalde stukken grond die de hele specifieke geologische en klimaatcondities hebben. Het resultaat is de unieke smaakervaring van Bourgondische wijn.* Tussen de 100 naamwijnen van Bourgondië vinden we ook de Pinoit Noir (rode wijnen) en Chardonnay (witte wijnen). Super bekende wijnen zijn onder andere: Pommard (rood), Côte de Beaune (rood en wit), of Montrachet (wit) (VisitFrenchWine.com). Een weekend in een vakantiehuisje in Bourgondië kost gemiddeld €237, maar is perfect te combineren met een korte stop in bijvoorbeeld Dijon.

Champagne-Ardennechampagne wijnvakantie

Wereldwijd bekend als de beroemdste mousserende wijn, de naam champagne is genoemd naar de regio waar het vandaan komt: Champagne-Ardenne. Volgens een wet uit 1927 is het gebied van Champagne wijngaarden 34.000 hectare en verdeeld in 4 hoofdregio’s: Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs et Côte des Bar. (VisitFrenchWine.com). Natuurlijk is Champagne de grootste wijnnaam hier, maar er zijn ook 3 andere topdruiven in dit gebied: Chardonnay, Pinot Noir en Meunier. Ontdek de ‘Champagne Tourist Route’ van meer dan 600km. Deze brengt je naar andere beroemde plaatsen in de regio, zoals Reims waar de historische Reims Cathedral staat, of Troyes. Een vakantiehuisje in Champagne-Ardenne kost gemiddeld €238voor een weekend.

Rhône-Alpes

De Rhône-Alpes is de één na grootste wijnregio in France. Tussen haar 45 wijnnamen zijn er ook 7 hele specifieke te vinden in de Rhône vallei (VisitFrenchWine.com). Een paar bekende druiven zijn de Syrah (rood) en Roussanne (wit). Ontdek de 14 wijnroutes* om deze schoonheden te proberen: Hermitage en Côte-du-Rhône. Het gebied staat ook bekend om haar keuken en maakt een culinaire wijnvakantie helemaal compleet. Een weekend in een vakantiehuisje in Bourgondië kost gemiddeld €214. Iets meer doen dan wijnproeven? Lyon, Avignon, Nîmes en Vienne zijn de moeite waard om te bezoeken.

Ventouxventoux wijnvakantie

In Ventoux heerst een optimaal klimaat voor het telen van gezonde druiven. Warme dagen, koele nachten en voldoende wind om de druiven droog te houden. Zo zijn er vrij weinig bestrijdingsmiddelen nodig. De prijs/kwaliteitsverhouding is zeer goed te noemen voor de wijnen uit de Ventoux. Vroeger stond dit gebied bekend als producent voor licht toegankelijke wijnen. Veel wijn werd door boeren gezamenlijk geproduceerd, in coöperaties. In de laatste 25 jaar zijn ze veel onafhankelijker gaan werken en in meer dan 200 caves produceren wijnboeren nu hun eigen wijn. Daar ben je wel even zoet mee tijdens je wijnvakantie.

„We telen onze druiven telen in hun natuurlijke omgeving zonder chemische producten (biologisch). Alles wordt echt met liefde en aandacht gemaakt en we voelen ons nog steeds uitverkoren dat we, hier aan de voet van de Géant de Provence, de Mont-Ventoux, onze eigen biologische wijn mogen produceren.“ – Daan en Elvire van Dijkman, Domain de Marotte.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.