Tinto de Verano

Back to business
Bruine huid die aan het vervagen is, wekkers die weer gezet moeten worden, kleding die het grootste gedeelte van het lichaam bedekt, geen strand en geen zwembad te vinden en regen, ja het is weer voorbij. Het gewone leven is weer begonnen en we kunnen weer met frisse moed beginnen aan een nieuw schooljaar of gewoon verder gaan waar we gebleven waren voordat de vakantie begon. Zelfs op deze eerste maandag lijkt de vakantie zo ver achter me, ik heb daar ieder jaar last van. Zit ik er middenin dan lijkt er geen einde aan te komen, is het voorbij dan was het weer te kort. Time flies when u are having fun. Anyways. Ik ben lekker een weekje gaan genieten van de Spaanse zon en zat daar samen met mijn ouders precies zo te genieten: (met pijn in het hart kijk ik terug, -zucht- ik wil terug)

image2 (6)
Daar zaten we heerlijk aan de witte sangria. Nog frisser dan de rode variant. Ik bekeek de kaart daar nog eens goed en zag het volgende:

image1 (5)
Ik weet niet of jullie het allemaal kunnen zien maar er stond dus serieus rode wijn met cola en rode wijn met bitter lemon op de kaart. Zeer verwonderd was ik daarover. Dat kan je je toch niet voorstellen. Wijn met frisdrank. Maar ok, dat was voordat ik wist van het fenomeen’ Tinto de Verano’. Want zo gek als ik het zelf vond klinken is het dus helemaal niet. Het is een bestaande cocktail variant met als basis rode wijn. Nu eerst even wat achtergrondinformatie over dit bijzonder Spaanse drankje.


Tinto de Verano & Kalimotxo
Ja het bestaat dus echt en is een typisch Spaans drankje. Er zijn vele varianten met net even een andere soort frisdrank. Er is dus niet echt een enkele perfecte Tinto de Verano te vinden. Het Baskische Kalimotxo, internationaal bekend als Cocavino en in de rest van Spanje als Calimocho, bestaat, hoe verrassend, uit Coca Cola met (Spaanse) rode wijn. Het drankje is heel eenvoudig te mixen en heerlijk verfrissend aan het einde van de dag en een lekker doordrinkdrankje in het begin van de avond.

Waar in het Baskenland de Kalimoxto de overhand heeft, zul je de Tinto de Verano veel meer in de rest van Spanje vinden. Het staat simpelweg voor rode wijn (“tinto”) van de zomer (“de verano”). Ook dit drankje maak je in een handomdraai klaar, maar de keuze voor de te mixen ingrediënten loopt wat meer uiteen, omdat één van de ingrediënten, de Spaanse frisdrank La Casera, niet gemakkelijk in Nederland verkrijgbaar is. Probeer dus welke variant voor jou het zelf beste resultaat oplevert. Als je in Spanje bent, kan je Tinto de Verano ook voorgemixt in de supermarkt kopen.

Het recept
tinto_de_verano_1
Het recept van tinto de verano.

Benodigdheden:
Rode tafelwijn
IJsblokjes
Frisdrank naar keuze (Sprite, 7-Up, Spa of Fanta citroen)

Vul een groot glas (bij voorkeur longdrinkglas) flink vol met ijsblokjes. Vul het daarna tot de helft met de tafelwijn en de andere helft met de frisdrank naar keuze.

In Sevilla wordt er Gaseosa gebruikt voor deze zomerwijn, dat is een frisdrank verkrijgbaar in de smaken citroen en sinaasappel. Maar helaas is Gaseosa in Nederland moeilijk te krijgen. Gelukkig lijken Sprite of 7-Up heel erg op Gaseosa citroen en dus maak je in een handomdraai een heerlijk zomerwijntje.

Tip: versier je glas met een schijfje citroen. Proost!

Conclusie
En tja wat vond ik er zelf nou eigenlijk van? Ik had er zo mijn twijfels over maar het was goed te drinken. Vooral wanneer je op een strand zit en de zon op je gezicht schijnt is alles altijd lekkerder. De frisheid van het drankje stond me erg aan en de combinatie is gek genoeg prima. Ik zou wanneer je zelf de mix gaat maken alleen geen dure wijn gebruiken, hartstikke zonde.

Mocht het nou nog eens lekker weer worden deze zomer dan zou ik dit zeker eens proberen, je waant je direct in Spaanse sferen.

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.