Teroldego Rotaliano 2009 Riserva van de Lidl

Teroldego Rotaliano 2009 Riserva van de Lidl - wijngaarden

Gisteravond stond onze buurman bij ons aan de deur met een flesje wijn, een  Teroldego Rotaliano 2009 Riserva. Onze buurman is geen wijnliefhebber, maar krijgt wel regelmatig flesjes wijn van zijn klanten, die hij dan aan ons doneert. Lang niet altijd zijn het geweldige wijnen, maar soms zit er zeker een lekkere wijn bij.  We zijn er blij mee, het helpt ons (manlief en mij) bij om beter te leren proeven, te vergelijken en uit te vinden wat we wel én wat we niet lekker vinden.

Maar goed, de buurman stond dus gisteravond weer aan de deur met een flesje wijn. “Ik weet niet of het wat is, hoor!”, zei hij tegen me toen hij de fles gaf. “Ik kreeg deze fles vandaag van een oude dame die ik geholpen had met verhuizen. “ De fles wijn een Italiaanse Teroldego Rotaliano 2009 Riserva zei mij zo ook niks dus we hebben de fles, ijskoud, maar geopend, op temperatuur laten komen en geproefd.

Teroldego Rotaliano 2009 Riserva van de LidlTeroldego Rotaliano 2009 Riserva

Goed wat staat er allemaal op de fles? Het is wel handig om te weten wat je gaat drinken!

WijnhuisWordt niet vermeld
Wijnjaar: 2009
Soort wijn: Rode wijn
Flesinhoud: 75cl
Soort: Rode wijn
DruivenTeroldego
Land: Italië
RegioTrentino

Teroldego Rotaliano 2009 Riserva van de Lidl - druivenDe druif Teroldego

Wijnen gemaakt van de druif Teroldego heb ik nog niet zo heel vaak geproefd, dus ik ben benieuwd. De Teroldego druif is afkomstig uit Noord-Italië uit de regio Trentino, ook het enige gebied waar de druif voorkomt in Italië. Hoewel de druif wel al bekend was in de tijd van de Romeinen is deze druif nooit verder gekomen dan dit gebeid.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de Teroldego het tweelingzusje is van de Dureza, een druivenras uit de Ardèche in Frankrijk. Uit het onderzoek is gebleken dat beide druivenrassen afkomstig zijn van dezelfde druivenraskruising. Van de Dureza is bekend dat het, samen met de druif Mondeuze Blanche uit de Savoie, de vader en moeder zijn van de Syrah. De Teroldego is hierdoor dus ook verwant aan de Syrah. Ook bleek uit het onderzoek dat uit de Teroldego de druivenrassen Marzemino en Lagrein zijn voort gekomen.

De wijn Teroldego Rotaliano, die dus is gemaakt van de Teroldego heeft DOC-status sinds 18 februari 1971. De druiven zijn aangeplant op zo’n 400 hectare en worden geteeld door meer dan 300 producenten.

Wat proeven we?

De Teroldego Rotaliano 2009 Riserva  heeft een diepe, intense rood/paarse kleur. Bij het ruiken van de aroma’s van de wijn moet je even flink je best doen om wat aroma’s op te snuiven. De wijn heeft geen weelderige aroma’s die je het water al in de mond laat lopen, maar ik ruik wat aardse aroma’s, rood fruit (cassis?) en ook wat houtigs/rokerigs. Geen ingewikkelde aroma’s in ieder geval.

Ook de smaak van de wijn is niet complex, ik proef wat kersen en behoorlijk wat tannine. De smaak van de wijn blijft niet echt lang hangen.

Conclusie m.b.t. de Teroldego Rotaliano 2009 Riserva

Deze Teroldego Rotaliano 2009 Riserva  is een eenvoudige en makkelijke wijn, maar je moet wel van tannine houden. Als ik deze wijn vergelijk met de wijnen die in onze Top 20 staan, komt deze niet in aanmerking voor onze Rode Wijn Top 20.

Waar kopen we de Teroldego Rotaliano 2009 Riserva?

Aangezien het cadeautje van de buurman was, moest ik even googlen om uit te vinden waar deze wijn te verkrijgen is en wat schetst mijn verbazing bij de Lidl voor 4,79. Voor een wijn onder de vijf euro is de Teroldego Rotaliano 2009 Riserva dan zo slecht nog niet.

4 Reacties
  1. Het is met de Rotitaliano van de Lidl precies zoals met de meeste wijnen welke de Lidl aanbiedt, huilen met de pet op.

    1. Als regerend Nederlands Kampioen sommelier Jan-Willem van der Hek deze wijn positief beoordeelt, dan moet P.Lut Vinoloog wel van een bijzondere standaard zijn om zich zo’n mening over de wijnen van Lidl te kunnen permitteren.

  2. In het WE de Teroldego Rotaliano riserva 2009 geproefd en zeer goed bevonden; voor deze prijs is dit een kwaliteitsvolle Italiaanse wijn; proeven is kopen.
    Met dank aan de wijnboer.

  3. Heb een TR 2010 bij Lidl gekocht. Zag dat ik ook nog een 2009 had. Eerst die dus geopend. Blij, want even laten liggen blijkt hem goed te doen. Na een Westmalle als aperitief bleek hij het prima te doen bij een lekkere gerijpte ribeye van Australische

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.