Tempranillo druif is de koning van Spanje

tempranillo druifDe Tempranillo druif kennen we allemaal van de alom bekende Rioja wijnen. Maar ook van die overheerlijke crianza’s en reserva’s uit de Ribero del Duero en andere Spaanse wijngebieden.

Natuurlijk heeft de Tempranillo druif zijn oorsprong in Spanje, hoewel er behoorlijk wat theorieën de ronde doen over waar dan precies binnen Spanje. De meest waarschijnlijke theorie zegt dat zijn herkomst in het Rioja en Navarra gebied ligt. Over de naam bestaat meer overeenstemming: ‘temprano’ staat voor vroeg, wat weer is afgeleid van de vroege rijping van de druif.

De Tempranillo gedijt uitstekend in een warm en zonnig klimaat. In Spanje is het de grootste aangeplante blauwe druif, weliswaar onder allerlei verschillende namen waaronder Tinto de Toro, Tinto Madrid, Tinto del Pais en Cencibel. In buurland Portugal doet de Tempranillo het ook goed onder de namen Aragones en Tinto Roriz. Buiten het Iberisch schiereiland wordt de Tempranillo op significante schaal aangeplant in Californië en Argentinië.

De Tempranillo druif heeft behoorlijke trossen met compacte, vrij kleine druiven met een dikke schil. Zoals vermeld rijpt de druif vroeg in het seizoen en is zijn opbrengst goed te noemen. Wijnen van de Tempranillo druif worden gekenmerkt door hun donkerrood (gedroogd) fruit zoals kersen, zwarte bessen en pruimen, maar ook frambozen, aangevuld met cacao, tabak en vanilletonen na houtrijping. Ook staat deze druif bekend om zijn aangename zachtheid vanwege de relatief lage zuurgraad. Het is goed voor te stellen dat in Portugal ook port wordt gemaakt van de Tinto Roriz.

Wijnmakers mengen de Tempranillo ook graag met andere druiven, zoals de Garnacha. De uiteindelijke smaak van de wijn is vanzelfsprekend afhankelijk van hoe die is geproduceerd: de meeste Tempranillo wijnen worden gerijpt in eikenhouten vaten, tot crianza (tenminste 6 maanden houtlagering) of reserva (tenminste 12 maanden) wijn. Die zijn veelal rijk van smaak, met een mooi vanille-aroma.

Tempranillo druif: de koning van Spanje!

De Tempranillo druif mag zich met recht de koning van Spanje noemen. Groots en wijd verbreid qua aanplant en hofleverancier van fantastische rode wijnen.

De redactie

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.