Tannines in wijn

tannines wijn

Iedereen heeft er wel eens van gehoord, tannines. Maar wat doen tannines eigenlijk met wijn? Heeft het veel invloed en zit het overal in? Hier een korte uitleg!

Tannines, ook wel looizuur genoemd, zit in de pitjes, steeltjes en schillen van de druif. Het smaakt wat bitter, het trekt in de wangen en voelt stroef aan. Alsof er op een druivenpitje wordt gebeten wanneer deze worden gegeten. Tannines werken als conserverende stof en zijn dus onmisbaar in wijn die bedoeld is om langer te bewaren.

De wijnmaker heeft invloed op de tannines die aanwezig zijn in de wijn. Hoe langer de wijn in contact is met de schillen, pitjes en druiven, ook wel schilweking genoemd, hoe meer tannines de wijn zal hebben. De tannines van rijpe druiven zijn prettiger dan de tannines van onrijpe, ‘groene’ druiven. Daarom is de rijping van de druiven ook sterk van invloed op de aanwezige tannines.

Tannines kunnen goed worden gebruikt in een wijn-spijscombinatie. Wanneer een tanninerijke wijn wordt gedronken, kan dit worden verzacht door het eten van rood vlees, liefst met een beetje vet. Dit vormt een soort laagje in de mond, wat de tannines verzacht en verweeft in het gerecht.

Wanneer de tannines de wijn toch overheersen, kan dit worden verzacht. Door een wijn te karafferen, overschenken in een karaf, komt er zuurstof bij. Dit kan de wijn vriendelijker maken om te drinken. Ook moet een tanninerijke wijn niet te koud worden gedronken, een iets warmere wijn geeft namelijk een zachtere smaak.

Naarmate de wijn rijpt, worden tannines zachter en beter geïntegreerd. Bij een te jonge wijn smaken de tannines daarom onaangenaam, het teken dat de wijn nog mag ontwikkelen. Witte wijn heeft daarentegen vaak geen tannines. Dit is ook de reden dat witte wijn jong gedronken moet worden. Uitzonderingen zijn witte wijnen die bijvoorbeeld worden gerijpt op eikenhouten vaten, aangezien deze vaten ook tannines bevatten.

Op tannines kan dus goed worden ingespeeld door te werken met zuurstof, temperatuur en wijn-spijscombinaties. Absoluut de moeite waard om bijvoorbeeld eens verschillende glazen naast elkaar te proberen. Zo leert u uw voorkeuren op het gebied van tannines het beste kennen.

Voor verdere vragen kunt u altijd contact opnemen met onze service hotline.

Door: Jacqueline Cheng
Kijk voor de lekkerste wijnen op de website

drinkzz

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.