Taittinger Comtes de Champagne 2006 Exclusive Tasting (Deel 1)

taittinger

Dames en heren mag ik jullie allemaal ten eerste op de hoogste stellen van het feit dat dit een erg bijzonder blog is. Ik maak soms van die dingen mee waarvan ik achteraf denk, ja echt? Knijp me eventjes. En jullie als fervente wijnliefhebbers moeten dit gevoel na het lezen van mijn blog ook zeker hebben. Want hoe bijzonder is het om in een gezelschap te verkeren waar de aller eerste Taittinger Comtes de Champagne 2006 werd ontkurkt en geproefd? Heel erg bijzonder dus, en weet je wat nog bijzonderder is? Nou, dat  Pierre-Emmanuel Taittinger ook gezellig aanschoof en zijn verhaal deed. Spannend? Ja natuurlijk!

Jullie willen vast meer weten over dit gezellig samenzijn. Natuurlijk ja graag hoor ik jullie denken. Ga er eens lekker voor zitten en lees vooral door! Ik hoop dat ik iets van mijn enthousiasme kan overbrengen. Met slechts een beetje ben ik al blij. Moet je nagaan hoe leuk het was.

Taittinger Champagne

Taittinger, wellicht is deze informatie overbodig maar niet iedereen is overal van op de hoogte. En ik ben heus de flauwste niet. Bij deze dus nog even wat extra achtergrond informatie.

Taittinger is een prestigieus Frans champagnehuis, eigenlijk “Champagne Taittinger” geheten. De champagne van het huis is elegant en bevat vaak een groot aandeel chardonnay.

Taittinger is in 1734 opgericht in Reims door Jacques Fourneaux onder de naam Forest-Fourneaux en werd in 1932 gekocht door Pierre Taittinger. Het champagnehuis bleef tot juli 2005 in handen van de familie en werd toen verkcoht aan het Amerikaans pensioenfonds Starwood. Op 31 mei 2006 werd het voor een bedrag van 660 miljoen euro teruggekocht door Pierre-Emmanuel Taittinger samen met de regionale afdeling van het Crédit Agricole. Het is nu nog steeds in handen van de familie en wordt sedert 2006 bestuurd door Pierre-Emmanuel Taittinger in opvolging van Claude Taittinger (bron: wikepedia).


Taittinger & James Bond

Tijdens de proefsessie in Beachclub O te Noordwijk (trouwens echt een aanrader om in de zomer heerlijk te genieten aan het strand in luxe!) vertelde Mikael Falkman, Taittinger ambassadeur, ons het levensverhaal van Taittinger Champagne. Dit vertelde hij met zoveel passie en wetenschap dat het heerlijk was om aan te horen. Hij had het ook over de beroemde James Bond en zijn drankgebruik. Tegenwoordig is Bollinger het champagnemerk van mister 007 maar laat het nou Taittinger zijn die vroeger de drank voor de stoere held verzorgde.

Taittinger 1
Hoe cool is dat! Op internet vond ik het volgende stukje:
Taittinger Champagne was namelijk de favoriete champagne van James Bond’s geestelijk vader, Ian Fleming. In de boeken én de vroegere films dronk 007 dan ook inderdaad alleen maar Taittinger Champagne. Vanwaar die omslag?
Naar verluid werd de vriendschap tussen de superspion van MI6 en Taittinger verbroken nadat er in de film “From Russia with Love” een glas vergiftigde Taittinger werd geschonken. Wijnproducent Claude Taittinger kon dit in het geheel niet waarderen en zette de samenwerking met de grote filmstudio’s stop. Sindsdien werd Bollinger Bond’s nieuwe “Champaign of Choice” (bron: champagnebezorgen.nl).

De les die we hieruit kunnen halen is de volgende: geen grappen maken over Taittinger Champagne.

Nu willen jullie natuurlijk weten hoe de champagne smaakte en wat mr. Pierre-Emanuel Taittinger daarover te zeggen had. Morgen meer hierover!

to-be-continued

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.