Syrah: blauwe klassedruif

syrahDe Syrah is één van de wereldberoemde blauwe druiven, naast de Cabernet Sauvignon en de Merlot. De Syrah druif (ook vaak Shiraz genoemd) wordt beschouwd als de nationale druif van Australië.

Over de herkomst van de Syrah bestaan verschillende verhalen. Zo zou de druif bijvoorbeeld afkomstig zijn uit de Iraanse stad Shiraz en van daaruit zijn overgebracht naar de Franse Rhônevallei. Anderen beweren dat de bakermat Egypte was en dat hij onderweg naar Frankrijk de naam van het Siciliaanse Syracuse heeft meegekregen. Weer anderen beweren dat de eerste wijnranken zouden zijn aangeplant op de heuvel van de Hermitage in het Rhônegebied. De meest betrouwbare bron lijkt echter een genetisch onderzoek waaruit blijkt dat de druif is voortgekomen uit de druivensoorten Dureza en Mondeuse blanche uit Zuidoost-Frankrijk.

De Syrah gedijt goed in een warm, zonnig en droog klimaat, bij voorkeur op niet al te vruchtbare grond. De Syrah wordt vanzelfsprekend veelvuldig aangeplant in de Noordelijke Rhône (bijvoorbeeld Côte Rôtie en Hermitage) maar ook in de Zuidelijk Rhône (bijvoorbeeld Châteauneuf-du-Pape en Gigondas). Verder is de druif te vinden in de Provence, Languedoc-Rousillon, Australië (bijvoorbeeld in Hunter Valley, Barossa Valley en McLaren Vale) en onder meer in Californië, Argentinië (Mendoza), Chili en Zuid-Afrika.

De Syrah is een vroegrijpe, krachtige groeier die flink gesnoeid moet worden. Daarnaast is het een sterke druif met een dikke schil die immuun is voor de meeste plantenziekten. Syrah wijn krijgt daardoor niet alleen een dieprode kleur, maar ook stevige tannines.

De Syrah geeft wijnen met elementen van viooltjes, zwarte besssen, bosbessen, bramen en pruimen en soms aardbeien en frambozen. Rijpere Syrah’s hebben ook zwoelere elementen van gedroogde pruimen, leer en chocolade. In het aroma kunnen daarnaast drop, eucalyptus en zelfs gerookt vlees voorkomen. Peper, kruidnagel en andere kruiden zijn typerend voor de Syrah. Samengevat: krachtig, fruitig en kruidig.

Vanwege het hoge tanninegehalte moeten de meeste Syrah wijnen vrij lang op hout rijpen. Daarnaast laat de Syrah zich uitstekend mengen met andere druivensoorten, maar gezien z’n eigen kwaliteiten is dat zeker niet noodzakelijk.

Syrah: blauwe klasse?

We hebben helaas nog geen Syrah in onze Rode Wijn Top 20 staan, maar na dit positieve verhaal gaan we toch snel eens een Australische Shiraz proberen!

De redactie

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.