STUDIEREIS PORTUGAL DEEL 1

Studiereis Portugal deel 1

DEEL 1: Melk bij de lunch

Het is zondagmorgen tegen 11 uur als de volledige groep op Schiphol compleet is. Met de volledige groep bedoel ik 23 enthousiaste Gastrovino ondernemers die samen met mij de vierdaagse wijn- en studiereis naar Portugal gaan maken. Iedereen kijkt er al maanden naar uit en tijdens de voorbereidingen blijkt dat de producenten ook al druk bezig zijn om ons een mooi programma voor te schotelen. Niets staat ons in de weg voor een paar onvergetelijke dagen.

Vinho Verde op het terras

Nog geen 6 uur later zitten we met elkaar op een zonnig terras midden in Lissabon. Met een wandeling van het hotel naar het centrum hebben we al een goede indruk van de stad gekregen. Nu zitten we bij te komen van de reis met een glas Vinho Verde en fingerfood. Ondanks dat de wijn goed naar binnen glijdt zijn we ervan overtuigd dat onze eigen Vinho Verde van Casa da Sendraminimaal 1 klasse beter is dan deze wijn.Feest met sardientjes

Het avondprogramma bestaat uit een gezamenlijk diner in de feestwijk Alfama van Lissabon waar de gehele maand straatfeesten gehouden worden. Het is lekker druk op straat, de muziek staat hard en de sardientjes liggen op iedere hoek van de straat op de BBQ te garen. De temperatuur is goed, we wagen nog een dansje en laten ons meenemen in het Portugese straatleven. Deze levendigheid op straat zijn wij in Nederland alleen maar gewend als het Nederlands elftal op een eindtoernooi speelt. Het wordt helaas een stille zomer………..

De Gouden Berg

De volgende morgen rijden we, via het vliegveld om de laatste deelnemers op te halen, richting Quinta do Monte d’Oiro. Deze producent, op een klein uurtje rijden van Lissabon, hebben we in de 2 jaar dat we hun wijnen verkopen al in het hart gesloten. We komen aan bij de Quinta en kijken naar het 20 hectare tellende landgoed van de gouden berg. Hier worden voornamelijk Shiraz enViognier druiven geteeld, aangevuld met wat lokale Portugese varianten als Touriga Nacional enArinto.

Melk

Francisco en Sophie staan ons op te wachten met onze nieuwe Portugese huiswijn Vinho da Casa die over een aantal weken bij ons verkrijgbaar zal zijn. Deze primeur is een verrassing voor de deelnemers, zeker omdat het label is ontworpen volgens onze nieuwe huisstijl. Daar moet op getoast worden. De flessen worden ontkurkt en de glazen gevuld met…………MELK. Dit is een geintje van Francisco omdat hij een jaar geleden zijn ogen heeft uitgekeken dat wij tijdens een ledenbijeenkomst melk schonken bij de lunch. Geen wijn bij de lunch is voor deze Portugees onbegrijpelijk.

Wijn vergelijken?

Na een rondleiding en een mooie proeverij was het tijd voor een lunch………uiteraard met wijn en in gezelschap van de eigenaar van de Quinta en tevens vader van Francisco, José Manuel Bento dos Santos. Deze charismatische man is, naast o.a. ridder in het Broederschap van Port, ook auteur van het boek Assirio & Alvin (Gastronomische recepten bij wijn) en gastheer van twee Portugese tv-series: Wine Secrets en The tase of Sense. Begeleid door oude en nieuwe wijnen van de Quinta laten we de lunch goed smaken. Als de lunch bijna afgelopen is neemt José het woord. Hij vertelt over een prestigieus diner waar hij wordt uitgedaagd om een wijn te beschrijven. Na drie keer een afkeurende reactie te hebben gekregen van de wijnmaker geeft hij het met schaamrood op de kaken op. Nee, zegt de wijnmaker: je maakt allemaal vergelijkingen met mijn wijn maar mijn wijn ís nergens mee te vergelijken, mijn wijn is alleen te vergelijken met zichzelf.Wat José ons mee wil geven: Probeer met alles wat je doet zo uniek en eigen te worden dat je zelf de maatstaf wordt. De wijnen van Quinta do Monte d’Oiro worden vaak vergeleken met de wijnen uit de Rhône. Ondanks het feit dat hij dat beschouwt als een compliment ziet hij dat niet zo. Zijn wijnen zijn alleen te vergelijken met……..precies: Quinta do Monte d’Oiro,

Na dit inspirerend slotwoord van José gaan we met een zeer voldaan gevoel terug naar Lissabon. Morgenochtend vroeg wacht ons weer een lange dag met nieuwe avonturen.

Arjan Rosendaal

Commercieel Directeur

Gastrovino

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.