Het bepalen van de hoeveelheid suiker en zuur die er in de most zit is niet mogelijk zonder hulpmiddelen, maar je kunt door te proeven bepalen of je de druivenmost moet verdunnen of zuurder maken.

Bij rijpe druiven van eigen oogst is de zuurgraad meestal wel goed en het suiker gehalte te laag +/- 1,4 KG/10L. Om bij volledige vergisting op 12% alcohol uit te komen, moet er 1 KG kristal suiker per 10 liter most bij.

Uitgebreide informatie over het alcoholpercentage 

Met de hydrometer (densimeter) kan je meten hoeveel gram suiker per liter most aanwezig is. Je neemt een maatglas (200 ml) waar je de most in doet. Vervolgens laat je de hydrometer in de most dobberen en kan het juiste suikergehalte gemeten worden. 

Note: Een hydrometer is een eenvoudig glazen instrument waarmee het soortelijk gewicht van een vloeistof kan API_Hydrometerworden bepaald. Aan de hand van het verschil in soortelijk gewicht voor de hoofdgisting (begin SG) en na de vergisting (eind SG) kan bij benadering het alcoholgehalte berekend worden.

Om bijvoorbeeld een alcoholpercentage van 10% te bereiken moet de hydrometer 1078 aangeven (dat is ongeveer 168 gram suiker per liter most). Dit moet minimaal aanwezig zijn om de wijn zonder toevoeging van suiker te laten gisten. 

Een grove regel is dat je 16 gram suiker per liter most moet toevoegen om 1% te stijgen. Voor een wijn van 12% moet er 200 gram suiker per liter most aanwezig zijn. Als je op de hydrometer een waarde van 1078 meet (= 168 gr. suiker/liter) moet je dus per liter most 32 gram suiker toevoegen. In 30 liter most moet dan in totaal 960 gram suiker worden toegevoegd. houdt er rekening mee dat er een toename in volume zal zijn als men suiker toevoegt (zo’n 0,6 liter per kilo suiker).

Het beste is om invertsuiker te maken. Daarvoor neemt men biet- of rietsuiker. Doe het gewenste aantal grammen suiker en wat grammen wijnsteenzuur in een stalen pan en zet het nét onder water. Breng dit mengsel aan de kook. Tegen het kookpunt gaat het hevig schuimen, zet het vuur dan zachter. Na het schuimen wordt de vloeistof helder. Laat het zo’n 10 minuten koken, maar het mag niet bruin worden. Laat het vervolgens afkoelen en voeg het bij de most als het hetzelfde temperatuur heeft.

Ga verder naar stap 4