Spaanse wijn, een stille revolutie – Wijn video

spaanse wijn - wijngaarden

Gisteren stuitte ik een op een erg interessante, misschien ietwat gedateerde documentaire over Spaanse wijn. Met gedateerd, bedoel ik dat de beelden wat ouder overkomen. Deze documentaire, waarvan vandaag deel 1, geeft een mooi beeld van Spanje weer. Mooie beelden van de Spaanse cultuur en de geschiedenis en de ontwikkeling in Spanje van wijn.

Wijnland Spanje & de ontwikkeling van Spaanse wijn

Spanje kent een eeuwenoude wijntraditie. Millennialang groeien er druiven in Spanje en men vermoedt dat de Feniciërs de druiven in Spanje hebben geïntrodeceerd, in Andalusië. Ook werd er al iets wijnachtigs gemaakt; een eenvoudig, azijnachtig goedje.

In de tijd van de Romeinse bezetting (bijna zes eeuwen lang) werden verschillende technieken met betrekking tot het maken van wijn ingevoerd en verfijnd.

Spaanse wijn - kaartAls Rome valt, wordt Spanje bezet door de Moren. Onder de Moren is alcohol verboden, al is het wel toegestaan om te verwerken in andere producten (parfum, cosmetica), en staat de ontwikkeling van wijn een beetje stil, totdat deze in de Middeleeuwen weer volledig opbloeit als de christelijke cultuur terugkeert in Spanje. Met de komst van de Christelijke cultuur neemt de vraag  naar wijn, binnen en buiten de kerk, weer toe en in de eeuwen die volgen, wordt het maken van wijn en de Spaanse wijnen verder ontwikkeld en verfijnd en groeit de industrie.

Spanje is, als er gekeken wordt naar beplante oppervlakte, het grootste wijnland ter wereld. 1,6 miljoen hectare wijngaardareaal, waarvan 97,4 daadwerkelijk wordt gebruikt voor de productie van Spaanse wijn.

De druivenrassen die het meeste in Spanje zijn aangeplant, zijn airén, tempranillo, bobal, granacha tinta en monastrell.

Wijn Video – Wijn video – Spaanse wijn, een stille revolutie

Andere Wijnfilmpjes

 Trailer Red Obsession
Chateau Pavie
Chateau d’ Yquem
Chateau Lafite-Rothschild
Chateau Mouton-Rothschild
Chateau Margaux
Chateau Smith Haut la Fitte


 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.