Spaanse wijn, een stille revolutie – deel 2

Spaanse wijn - wijngaarden LMGisteren lieten we hier op Wijnbloggers.nl het eerste deel van de documentaire “Spaanse Wijn, een stille revolutie’’  zien en vandaag is het de beurt aan, je raadt het al, het tweede deel van deze documentaire over Spaanse wijn.

In het eerste gedeelte van de documentaire werd je meegenomen naar de Spaanse wijnregio’s Rioja, Ribera del Duero, Montilla, Malaga en Jerez. Vandaag gaat de reis verder langs de wijnregio’s Utiel Requena & Valencia, La Mancha, Ycla & Jumilla, Toro, Rueda, Bierzo, Valdeorras, Ribeira Sacra en Rias Baixas.

DO en DOC

In Spanje worden kwaliteitswijnen aangegeduid met DO (Denominación de Origen) of DOC (Denominación de Origen Calificada). DO geeft niet alleen de regio van herkomst aan, maar dus ook de kwaliteit. In Spanje zijn er tientallen DO’s en ook de wijnregio’s die in de video van vandaag worden bezocht vallen daar onder. De allerbeste DO’s krijgen de classificatie DOC. De DOC-classificatie benadrukt nog eens een keer extra de kwaliteit en de goede wijntraditie.

Spaanse wijn - kaartWijnregio (Castillië) La Mancha

De wijnregio Castillië-La Mancha willen we hier niet onbenoemd laten, aangezien Castillië-La Mancha het grootste DO-gebied is van Spanje. Met 250.000 hectare is deze wijnregio niet alleen het grootste wijngebied van Spanje, maar ook van de hele wereld. Het gebied produceert de helft van de totale Spaanse wijnproductie, zo’n 18 miljoen hectoliter wijn.

Niet alle wijn afkomstig uit Castillië-La Mancha zijn DO-wijnen, maar deze wijnregio produceert wel veel DO-wijn, meer dan 1,5 miljoen liter. De DO’s van Castillië-La Mancha zijn: Almansa, La Mancha, Manchuella, Méntrida, Mondéjar, Uclés, Dominio de Valdepusa; Ribera del Júcar  en Valdepeñas

De witte druif airén gedijt uitermate goed in het warme klimaat (met extreem warme zomers) van Castillië-La Mancha en ook de tempranillo is in deze regio veel aangeplant.

Wijn video – Spaanse wijn, een stille revolutie 2

Vandaag het tweede gedeelte van de documentaire Spaanse wijn, een stille revolutie. Deel 1 vind je hier

Andere Wijnfilmpjes

 Trailer Red Obsession
Chateau Pavie
Chateau d’ Yquem
Chateau Lafite-Rothschild
Chateau Mouton-Rothschild
Chateau Margaux
Chateau Smith Haut la Fitte

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.