Gisteren en eergisteren publiceerden we hier op Wijnbloggers al het eerste en het tweede deel van de documentaire Spaanse wijn, een stille revolutie. Vandaag zijn we toegekomen aan het derde en laatste deel van deze documentaire over Spaanse wijn.
In het eerste gedeelte van de documentaire werd je meegenomen naar de Spaanse wijnregio’s Rioja, Ribera del Duero, Montilla, Malaga en Jerez. In het tweede gedeelte ging deze reis verder langs de wijnregio’s Utiel Requena & Valencia, La Mancha, Ycla & Jumilla, Toro, Rueda, Bierzo, Valdeorras, Ribeira Sacra en Rias Baixas. En vandaag in deel 3, wat overigens wel wat abrupt wordt afgebroken, gaat het over het Spaanse wijn productieproces (en sherry) en de toekomst van de Spaanse wijn.
Wijnland Spanje; wat cijfertjes en weetjes
Al eerder schreven we dat Spanje het grootste wijnbouwarreaal heeft van de hele wereld. Meer dan 1 miljoen hectare wordt gebruikt voor de wijnbouw. Naast dat Spanje dus de meeste wijnbouwgrond heeft, is het ook nog eens het meest bergachtigste wijnland. Spanje is in goed voor 33 procent van de totale Europese aanplant en wereldwijd dus nummer 1.
Jaarlijks produceert Spanje zo’n 40 miljoen hectoliter Spaanse wijn. Als je dan bedenkt dat deze 40 miljoen hectoliter afkomstig is van meer dan 1 miljoen hectare land dan is de opbrengst per hectare niet zo heel erg hoog. Vergeleken met andere Europese landen is deze opbrengst per hectare dan ook beduidend minder. Hoe komt dat? Ten eerste is Spanje een warm en droog land en maakt de droogte het onmogelijk om de wijnbouwgrond in Spanje intensief te beplanten. Daarnaast is Spanje ook nogal bergachtig en worden de wijnstokken die hoog in de bergen zijn aangeplant bedreigd door vorst. En de derde oorzaak is gelegen in het feit dat veel wijnstokken in Spanje oud zijn en oude wijnstokken (50+ en ouder) geven over het algemeen een kleiner aantal druiven. Minder druiven en minder sap, want de kwaliteit daarvan is geconcentreerder.
Spanje is tegenwoordig, na Italië, het tweede wijnproducerende land op de wereld. Spanje maakt ongeveer 18 procent van het totaal aantal geproduceerde liters wijn. In Nederland ligt het aandeel van Spaanse wijn op bijna 8 procent.
De meeste druiven die in Spanje zijn aangeplant zijn wit (61 procent) en de resterende druiven zijn blauw (39 procent). Van deze druiven wordt rode, witte en rosé wijn gemaakt. Van de totale wijnproductie is 45 procent witte wijn en de overige 55 procent is rode en rosé wijn.
Spaanse wijn, een stille revolutie – deel 3
Andere Wijnfilmpjes
Trailer Red Obsession
Chateau Pavie
Chateau d’ Yquem
Chateau Lafite-Rothschild
Chateau Mouton-Rothschild
Chateau Margaux
Chateau Smith Haut la Fitte