Sonoma County, vol karakter en divers

Wijngebieden Somoma CountyNaast Napa Valley is Sonoma County het meest bekende wijngebied in Californië.  Sonoma County is een uitgestrekt gebied met bijna 20.000 hectare aan wijngaarden en kent een diversiteit aan landschappen. Van glooiende heuvels tot valleien met grasland en van dicht beboste kustgebieden tot vruchtbare riviergronden. Naast een diversiteit aan landschappen kent Sonoma County ook verschillende microklimaten, die allemaal een grote gemene deler hebben, namelijk de mist.

Geschiedenis van Sonoma County

Sonoma County is één van de eerste counties die gevormd werd toen Californië een staat werd in 1850. De wijnbouw in Sonoma County is, net als in de meeste Californische wijnstreken, te danken aan de Spaanse missionarissen die er wijnstokken aanplantten omdat ze wijn nodig hadden voor hun kerkdiensten. Zo plantte Padre Jose Altimira in 1812 duizenden wijnstokken bij Fort Ross, een voormalig Russisch fort. Stekken van deze wijnstokken werden vervolgens door het hele noorden van Californië verspreid om er nieuwe wijngaarden van te maken.

Sonoma County Agoston HaraszthyTegen de tijd dat Californië een zelfstandige staat werd, was de wijnbouw al gevestigd. In 1855 vestigt de Hongaarse immigrant Agoston Haraszthy zich in Sonoma Valley en koopt daar ook wijngaarden die hij Buena Vista als naam geeft. In 1858 schrijft hij een uitgebreid rapport over druiven en wijn in Californië en wordt daardoor gezien als één van de eerste wijnschrijvers.

Deze Haraszthy houdt van experimenteren en uitproberen en gaat in 1861 terug, in opdracht van de Sonomo County, om de Europese wijnbouw te bestuderen. Als hij terugkeert, heeft 100.000-en stekken van goede druivensoorten bij zich, waarmee in Sonoma County een belangrijke stap in de wijnbouw wordt gezet en de wijnbouw zich verder en verder ontwikkeld.

In 1920 zijn er zo’n 256 wijngaarden in Sonoma County, die gezamenlijk meer dan 22.000 hectare in productie hebben voor de wijnbouw. En alles lijkt voor de wind te gaan totdat Drooglegging wordt afgekondigd en de wijnbouw een harde tik krijgt toebedeeld. Als in 1933 de Drooglegging wordt ingetrokken, zijn er nog maar minder dan 50 wijngaarden in Sonoma County en is er nog maar weinig wijnbouw over. In de late jaren ’60 is er slechts nog maar 12.000 hectare aan wijngaarden over.

Maar dan keert het tij. De Amerikaanse consumptie van wijn neemt toe en Sonoma County begint weer te groeien. In 1999 beschikt Sonoma County over meer dan 750 druiventelers, 180 wijnhuizen en bijna 20.000 hectare aan wijngaarden.

Klimaat

Sonoma County heeft een zeer divers klimaat. Zo is het warm in het noorden en koel in het zuiden. Maar kenmerkend voor Sonoma County is de mist, die zich tijdens hete zomers als een deken uitspreidt over de verschillende gebieden.

Druivensoorten

De belangrijkste druivenrassen in Sonoma County zijn:

1 Reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.