Snel de wijnoogst 2012 binnenhalen!

Wijnoogst 2012 Nederland minderHet is even hard werken voor de Nederlandse wijngaardeniers, want de hoge temperaturen die men voor het komende weekend verwacht, kunnen in combinatie met vocht een ramp zijn voor de wijnoogst 2012 van de wijngaarden.

De Nederlandse wijngaardeniers oogsten dan ook massaal hun blauwe druivenrassen om zo de botrytisschimmel voor te zijn. De botrytisschimmel kan leiden tot rot. Dat zegt Dik Beker van het Nederlandse Wijngaardeniersgilde.  Bij het maken van rode wijn gisten de druivenschillen mee. Aangetaste druiven beïnvloeden dan direct de kwaliteit van de wijn.

Ook Nederlandse wijnoogst 2012 beduidend minder

Schreven we vorige week al dat de wijnoogst in Frankrijk, Spanje en Italië beduidend minder is dan vorig jaar. Ook de Nederlandse wijnoogst zal dit jaar beduidend minder zijn. Zo’n 20 tot 40 procent is de inschatting van Beker. In de Noordoostpolder zijn er wijngaarden die helemaal niets opleveren, terwijl in de Betuwe op een oogst van 40 tot 50 procent minder dan vorig jaar wordt gerekend.

Minder, maar beter

Volgens Beker is de kwaliteit van de druiven wel goed. Dat bevestigt ook Neeltje Huisman van wijnboerderij ’t Heekenbroek in het Achterhoekse Drempt. Ook op deze wijngaard zijn vrijwilligers met man en macht aan de slag om de blauwe druiven nog voor het weekeinde allemaal te oogsten.

De wijnoogst 2012 is in heel Europa minder. Men spreekt zelfs over de slechtste oogst in 50 jaar. Maar ook elders in Europa is de verwachting dat de kwaliteit van de druiven beter is. Dat belooft wat!

Franse wijnoogst 2012

In het onderstaande audiopfragment hoor je NOS-correspondent Ron Linker over de tegenvallende wijnoogst 2012 in Frankrijk, maar ook Huybrecht Duycker komt aan het woord over de wijnoogst. Ook is er een NOS-verslaggever aanwezig op de wijnhoeve De Kleine Schorre, waar de hoeveelheid druiven misschien iets minder is, maar de kwaliteit daarentegen…

Bron: NOS

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.